Houbovo-"masové" koule s rajčatovou omáčkou

Hlavní Jídla
Omáčky
K pečivu
Vánoce
Párty!

"Masové" koule skvělé chuti z shiitake hub a hnědých žampiónů. Nespočet využití! Skvělé jsou se špagetami a rajčatovou omáčkou (viz níže), jako náplň do burgerů nebo třeba v Ikea stylu s hranolkami/bramborovou kaší, brusinkami a omáčkou. Jeden podobný recept na super koule tu už máme, tyhle  se ale místo smažení pečou, což mi vyhovuje mnohem lépe (smažení se bojím). Díky shiitake a žampiónům jsou koule skvěle šťavnaté, sojový granulát a seitanfix (lepek) jim zase dodávají skvělou strukturu a pořádnou masovost bez všech těch nechutností se zabíjením zvířat (flesh is for zombies, go vegan!). No prostě jsou, jako vždy, super. Ingredience se mohou zdát někomu náročnější, ale vše se dá sehnat na farmářském trhu a v lépe zásobené zdravé výživě (o internetu nemluvě). Takže hurá do toho.

 

 

Ingredience:

4 hrnky (cca 400 gr) nakrájených čerstvých shiitake hub

2 hrnky (cca 200 gr) nakrájených hnědých žampiónů (či např. portobello)

1 malá cibule

4 stroužky česneku

1/4 hrnku olivového oleje

1 a 1/2 lžíce sezamového oleje (nebo více olivového)

2 lžíce kvalitní sójové omáčky

1 lžička nadrcených fenyklových semínek

1 lžička kremžské hořčice

sušená cibule

uzená (či sladká/lahůdková) paprika

2/3 hrnku sójového granulátu

2/3 hrnku seitanfixu (pšeničného lepku - např. tu, tu, ve zdravých výživách je k dostání celkem běžně)

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 140°C a plech vyložte pečícím papírem. Houby očistěte a včetně nožiček nakrájejte na plátky (3 - 5 mm silné). Cibuli a 2 stroužky česneku nakrájejte nadrobno. Spolu s houbami dejte do větší mísy, přidejte 1/4 hrnku olivového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, 1/2 lžíce sezamového oleje, fenykl, hořčici, vrchovatou lžičku uzené papriky a vrchovatou lžičku sušené cibule. Dobře promíchejte, aby byly všechny houby obalené, přendejte na plech, vložte do trouby a pečte asi 20 minut. Po vyndání nechte krátce vychladnout, poté ve dvou dávkách krátce rozmixujte v mixéru (resp. robotu - food processoru) na malé kousky (směs by neměla být na kaši). Sójový granulát zalijte 4mi lžícemi horké vody a 1 lžíci sójovky. Krátce promíchejte, poté spolu s houbouvou směsí přendejte do větší mísy. Přidejte seitanfix, škrob, 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžíci sójové omáčky, dva rozmačkané stroužky česneku, 1 lžičku uzené papriky a dle chuti sůl a čerstvý pepř. Dobře promíchejte rukou a dle potřeby přidejte více seitanfixu. Směs by měla být měkká, ale měly by se z ní dát dobře tvarovat kuličky. Plech vyložený pečícím papírem lehce vymažte olejem. Z těsta rukama tvarujte kuličky o velikosti pingpongového míčku a klaďte na plech. Když jsou všechny hotové, potřete je lehce olejem (příp. postříkejte olejem ve spreji), vložte do trouby a na 150°C pečte přibližně 60 minut. Po vyndání z trouby nechte kuličky krátce vychladnout, chladnutím se ještě více zpevní.

 

 

Podávejte např. se špagetami a touto výbornou a rychlou rajčatovou omáčkou:

 

 

Ingredience:

1 lžíce olivového oleje

1 menší nadrobno nakrájená cibule

3 větší rozmačkané stroužky česneku

1 lžíce hnědého cukru

1 vrchovatá lžička sušeného zázvoru

1 vrchovatá lžička sušeného oregána

1 vrchovatá lžička sušené bazalky

1 konzerva krájených rajčat (např. Valfruta)

čerstvý pepř a sůl

 

 

Postup:

V menším hrnci rozehřejte olej a 5 minut na něm opékejte cibuli (pozor, ať se nespálí). Poté přidejte česnek a nechte asi půl minuty osmahnout. Vmíchejte bylinky a cukr a nechte krátce (asi minutu) zkaramelizovat. Poté přidejte rajčata, přikryjte pokličkou (malou část hrnce nechte odkrytou, aby mohla unikat pára) a vařte na mírném plameni asi 15 minut.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Jitka

|  31. října 2014 v 9:58

Děláme už asi po třetí a je to výborné!

2

Zuzka

|  17. listopadu 2014 v 13:17

Vypadají báječně, šlo by použít sušené shiitake ? Docílím stejného výsledku?

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 20:59

Myslím, že ano, pokud je před použitím nějakou dobu rehydratujete v horké vodě

3

Lenka

|  26. listopadu 2014 v 23:22

Je možné niecim nahradit seitan? Sme na bezlepkovej dietě. Dik.

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 21:05

bohužel v tomhle receptu ne

4

Zuzana

|  28. listopadu 2014 v 18:45

Taky me zajima, jestli je necim mozne nahradit lepek :-) ty kulicky me hodne lakaji

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 21:05

bohužel v tomhle receptu ne

5

Lena

|  8. prosince 2014 v 13:10

...moc všechny zdravím, zvláště tvůrkyni webu. Pořád hledám inspiraci k štědrovečerní večeři... Potřebuji náplň k zapékaní do lastur hřebenatek... toto vypadá úžasně... Děkuji velice. PS: ad ten lepek- nešlo by zkusit použít rýžovou instantní mouku? Krásné tvoření v kuchyni přeji a těším se na vše nové od vás :-) Lena

6

Miloš

|  29. ledna 2015 v 13:19

Docela mě znepokojuje, že autor receptu neustále opakuje, že: "Bohužel v tomto receptu nelze nahradit seitanfix (lepek)!" Jak nejde. Proboha, tak trochu zapřemýšlím a improvizuju. Lepek je prostě svinstvo a funguje jako lepidlo, takže by určitě šlo použít, rozemletá a namočená lněná semínka, nebo hrašku, nebo co já vím, třeba běžně dostupnou bezlepkovou náhradu lepku, koupíte určitě ve zdravé výživě. Škrob z kořene nebo jáhlovou hladkou mouku... ;-)

V

Veganotic

|  29. ledna 2015 v 13:43

Nebuďte znepokojený, Miloši. Jde o to, že lepek zde vytváří zvláštní vláknitou a pevnou strukturu, které prostě za použití rýžové mouky nedosáhnete. Nefunguje zde tedy "jen" jako lepidlo. Ano, určitě můžete místo něj (v jiném poměru) použít něco jiného, ale výsledkem bude prostě jiné jídlo s jinou chutí a strukturou, než jaké zde "inzeruji".

To jestli je pšeničný lepek "svinstvo" nechám na posouzení každého soudruha, já ho za svinstvo nepovažuji.

7

Miloš

|  29. ledna 2015 v 13:25

A rýžovou mouku samozřejmě, rýže lepí jako čert a v kombinaci s houbami dokonalé. Plus bezlepkové špagety a kouzlo je na světě. :-)

8

Hanybany

|  14. dubna 2015 v 18:52

Já jsem nesehnala seitanfix a tak jsem byla "nucena" udělat bezlepkovou variantu, použila jsem guarovou gumu a kuličky drží super, nemůžu to tedy srovnat s originál konzistencí, ale myslím, že je důležité, že i po upečení je to kulička :-)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:47

To jsem ráda, že se i tak povedly :)

9

ChaYa

|  3. června 2015 v 12:52

Ahoj, kde prosím kupujete čerstvé shiitake? (kromě SAPy)

V

Veganotic

|  4. června 2015 v 14:09

Ahoj,

kupujeme je na farmářských trzích na Jiřího z Poděbrad nebo v Holešovické tržnici.

10

Terka

|  29. září 2015 v 11:39

Jde to použít i třeba z čerstvých, jiných hub? V lese sesbíraných?

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 10:01

Půjde to, ale chuť bude asi trochu jiná, shiitake jsou přecijen dost specifické.

11

MÍŠA

|  8. října 2015 v 17:55

Už jsem tenhle recept dělala, dnes konkrétně "masové" kamarádce a byla nadšená :) Jinak, já běžně používám sušené shitaake, jelikož nevím kde v Brně sehnat čerstvé nikde jsem na ně nenarazila, ani na tržnici- na množství v receptu používám asi 200 gramů sušených- tj. 2 balíčky, ale dá se i 1 a půl. Já dnes dělala dvojnásobnou porci ze 3 balíčků- chci koule zamrazit, až bude třeba něco rychle udělat :D a teď si říkám, že jsem mohla taky udělat placky do burgerů sakra :( :D

V

Veganotic

|  13. října 2015 v 9:51

hmm, teď jsem na ně dostala hroznou chuť! :) Sušené shiitake jsou super nápad.

12

Jana

|  13. února 2016 v 16:02

Koule jsou vynikající! Výroba sice trvala dvě hodiny (hodina pečení), ale stálo to za to! A to jsem musela použít světlé žampiony a nějaké korejské houbičky Shimeji, protože nic jiného v obchodě nebylo. Jo a taky obyč.horčici místo kremžské. Vůbec nejde poznat, že nejsou smažené, fakt bezva. Určitě zkusím taky jako burgry a v létě trošku očoudíme na grilu :)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:39

super, to jsem ráda, že to funguje i se žampióny (a korejskými houbičkami :)

13

Nikol

|  9. dubna 2018 v 23:08

Dobrý den, dal by se něčím nahradit sojový granulát a sojová omáčka? :-)

14

Martina

|  27. prosince 2020 v 11:52

Dobrý den, mám problém sehnat lepek (seitan fix), narazila jsem na seitan instant od Amylonu, myslite, ze by to fungovalo stejně/podobně? Děkuji za odpověď :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ