Geniální Cuketový Chlebíček s Ořechy

Sladké
Supermarket
Snídaně
Párty!
Tenhle chlebíček/buchta je částečně z cuket, nad čímž by méně zkušení jedinci mohli ohrnovat nos, ale nebojte se, jako cuketa rozhodně nechutná! Cukety mu pouze dodávají vláčnost a výbornou texturu, což dotváří jeho skvělou chuť. Takže, pokud máte úrodu cuket, máte povinnost udělat tenhle chlebíček. Pokud neobhospodařujete nic, z čeho byste mohli mít úrodu z cuket, máte povinnost cukety koupit a udělat tenhle chlebíček. Je prostě výborný, věřte mi!
 
 
 
 
Ingredience:
2 hrnky polohrubé pšeničné mouky
1 hrnek špaldové mouky (ev. můžete dát další hrnek pšeničné)
3 lžičky mleté skořice
cca 1/2 lžičky muškátového oříšku
cca 1/2 lžičky mletého hřebíčku
1 a 1/2 lžičky sody bikarbony
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku + 1 lžíce sojového či jiného rostlinného mléka (ev. vody)
1 lžička (jablečného octa)
1 hrnek (bílého) cukru
3/4 hrnku hnědého či kokosového cukru (kokosový je dražší, ale má vynikající chuť a nižší GI)
1 hrnek rostlinného oleje
3 lžíce rozemletého lněného semínka
2 lžičky vanilkového extraktu
2 vrchovaté hrnky nahrubo nastrouhané cukety (pokud je hodně vodnatá, přebytečnou vodu vymačkejte a slijte!)
1 hrnek nahrubo nasekaných vlašských ořechů
 
 
 
 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem (stačí po delší straně) nebo dobře vymažte. Odměřte mléko a přidejte do něj ocet. Mezi tím připravte těsto: suché ingredience (mouku, koření, prášek, sodu a sůl) prosejte do větší mísy a promíchejte metličkou. Olej smíchejte s cukrem, pridejte lněné semínko, vanilkový extrakt a odstáté mléko. Do tekuté směsi vmíchejte cuketu a ořechy. Tuto směs vlijte do mísy s moukou a promíchejte vařečkou. Těsto vlijte do formy a vložte do trouby. Pečte cca hodinu a deset minut na 180°C nebo hodinu a dvacet minut na 160°C horkovzduch. Když se vám zdá, že by chlebíček mohl být hotový, píchnětě doprostřed špejli. Pokud vyjde čistá (minimálně na ní je pouze pár minimini drobečků), je chlebík hotový. Po vyndání z trouby nechte ještě cca 20 minut ve formě, poté vyjměte a nechte chlebíček úplně vychladnout na pečícím roštu.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Nikola

|  24. července 2014 v 11:04

Naprosto dokonalej recept! Máme totální nadúrodu cuket, lezou nám domů už i okny, takže tohle je pro všechno-co-je-sladký-milovníka jako jsem já super nápad jak je využít a nenechat zlenivět chuťový buňky (už jsem za tenhle měsíc vyčerpala snad všechny ostatní tipy, jak cuketu využít :D) Díky moc a palec nahoru nejen tomuhle, ale celý stránce, inspiruju se tu každý den! :)))

2

Ivana

|  8. září 2014 v 8:57

Musím poslat obrovskou poklonu za tenhle opravdu bez nadsázky geniální a dokonalý recept! O víkendu jsem vyzkoušela a výsledek mě (i celé moje široké okolí) posadil na zadek (přesvědčila jsem i zapřisáhlé nedůvěřivce, kteří by žádný moučník, v němž se nachází něco jako cuketa, v životě neochutnali)! Prostě jemné, delikátní, lahodné labůžo! Děkuji moc :-)) Průběžně zkouším i další recepty, ale tahle dobrota je vážně pecka!

3

Iva

|  5. října 2014 v 13:43

Úžasný recept, díky za něj! Množství 3 hrnků mouky na chlebíčkovou formu mi sice moc nehrálo - používám větší hrnky, ne malé šálky ;o), ale přidala jsem mnohem víc cukety a víc zředila mlékem a je toho buchta na velký plech (je nás doma dost). Nikdo z rodiny netuší, že taková dobrota je z cukety. Když nemám ořechy, přihodím semínka - slunečnice, dýně..., když nechci skořici, přidám kakao nebo čokoládu... Miluju tyhle variabilní recepty! A zkoušela jsem i bezlepkovou verzi - z kukuřičné polohrubé + jáhlové a pohankové hladké mouky. Lněné semínka místo vajec jsou geniální nápad, jen je nechávám předem tak hodinku nabobtnat.

4

Eliška

|  13. listopadu 2014 v 0:59

Dnes jsem upekla tento VÝBORNÝ chlebíček, trochu jsem si pozměnila recept - použila jsem 2 hrnky špaldové a 1 hrnek kukuřičné mouky, rovněž jsem použila méně cukru (1 hrnek kokosového) a o malinko méně oleje. Výsledek je i přesto výborný!!!!

5

Naďa Brzobohatá

|  5. dubna 2015 v 14:39

Skvělý recept, jen jsem neměla cukety, tak jsem použila banány a je z toho Banana Bread :-) Recept je fantastický, dokonalá kombinace chutí a barev, moc díky.

6

Veronika

|  27. srpna 2015 v 22:23

Převeliké díky za recept, chlebíček je výborný! Příště dám jen méně cukru, na mě moc sladké. Musím ozkoušet další vaše nádherné, slinydohubyvhánící rececepty ;)

7

Michaela

|  18. srpna 2016 v 10:24

Koláč je výborný, zožal veľký úspech. Ale myslím, že je tam snáď chyba v recepte - lebo by som povedala, že cukru tam má ísť 1 hrnček bieleho ALEBO 3/4 hnedého. Ja som dala len 1 hrnček hnedého cukru a aj tak to už bolo dosť sladké. A tiež som dala 3 hrnčeky špaldovej múky. Držalo to aj tak super pokope. Chýbali mi orechy, tak boli hrozienka a slnečnicové semienka. Odporúčam všetkým tento koláčik :)

8

Eva

|  2. září 2016 v 16:47

Snad nejlepší cuketová buchta, jakou jsem kdy jedla. Vláčná, voňavá,..., pochutnání i pro zaryté odpůrce cuket. Děkuji za skvělý recept. :)

9

Lenka

|  28. dubna 2017 v 23:26

Tak tenhle recept překvapil, a to hned na několika frontách. Množstevně toho bylo víc, než co se vešlo do naší formy na biskupský chlebík, a tak jsem ze zbytku udělala ještě muffiny. Dvě hodiny po upečení - chlebík dokonalý, lahodný, na povrchu lehce křupavý, uvnitř báječně vláčný, prostě super. Možná trochu sladší, ale zas tak to nevadilo. Takže milé překvapení č. 1: je to fakt lahůdka. Překvapení 2: Muffiny chutnaly jinak, špatné nebyly, ale přišly mi trochu gumové, chlebík byl mnohem lepší (přitom to bylo ze stejného těsta). Překvapení 3: Po 20 hodinách od upečení se pečivo rozleželo a role se prohodily: tentokrát byly dokonalé muffiny, které přestaly být gumové, zvláčněly a chutnaly prostě božsky, naopak chlebíček - ten stejný chlebík, o kterém jsem den předtím prohlašovala, že je možná sladký až moc - by najednou sladký málo. Zajímavé... A malé zklamání na závěr: po nějakých 30 hodinách už to nebylo dobré ani jedno, ani druhé. Obojí přestalo být sladké a chytlo to divnou chemickou pachuť (soda?). Poučení: tuhle dobrotu je potřeba sníst nejlíp hned za čerstva, nesušit na později.

10

Kaca

|  10. září 2017 v 20:28

Chlebicek jsem pekla nekolikrat, jak podle receptu, tak v ruznych variacich (jablka misto cukety). Snese vse, i bezlepkove mouky. Davam ho i do mrazaku a v lednici vydrzi tyden (tj nez se sni). Cukru davam vzdy max polovinu.

11

Radka

|  20. července 2018 v 19:27

K čemu je ta jedna lžíce mléka navíc?

12

Darja

|  12. září 2018 v 14:34

Je úžasný! Dala jsem jenom špaldovou mouku, místo cukru agávový sirup a k ořechům jsem přidala rozinky! Díky moc za recept!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ