Africká Polévko-Omáčka s Arašídovým Máslem, Rajčaty a Kapustou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Polévky
Supermarket
Omáčky
Výborná a sytá africká polévko-omáčka v tomhle  nepěkném počasí potěší. Jedna z hlavních ingrediencí - arašídové máslo, je poněkud překvapivá, ale dotváří výbornou krémovou konzistenci a v chuti není nijak dominantní (ostatně, chutnalo i odpůrcům arašídů). Pro milovníky hustých polévek a omáček je tenhle recept povinnost!
 
 
 
 
 
Ingredience:
6 hrnků zeleninového vývaru (nebo 6 hrnků vody + dobrý zeleninový bujón, např. sypký Alnatura)
1 velká (červená) cibule
cca 10cm kus čerstvého zázvoru
6 stroužků česneku
1 menší kapusta
3/4 hrnku (neslazeného) arašídového másla (můžete udělat i homemade - prostě dlouho mixujte arašídy)
1/2 hrnku rajčatového protlaku (pro řidší, méně omáčkovou verzi použijte 1 konzervu drcených rajčat)
pálivá omáčka Srirarcha dle chuti
nasekané arašídy, koriandr a limetku na ozdobu a dochucení
rýže či quinoa jako příloha
 
 
 
Postup: 
Ve větším hrnci přiveďte k varu vývar. Cibuli nakrájejte najemno, zázvor nastrouhejte, česnek rozmačkejte a vše vložte do hrnce s vývarem. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Mezi tím, co se vývar vaří omyjte kapustu, otrhejte tuhé listy a zbylé nakrájejte asi na centimetrové proužky (či natrhejte na rozumnou velikost, která se vám vejde na jedno sousto do pusy). V misce rozmíchejte burákové  máslo s protlakem, přidejte asi 1 - 2 hrnky vývaru a rozmíchejte do hladka. Vlijte zpět do hrnce s vývarem, přidejte kapustu a dle chuti pálivou omáčku a vařte ještě dalších 15 minut. Často míchejte, aby se polévka nepřipálila. Podávejte s limetkovou šťávou, posypané  koriandrem a arašídy. Ještě lépe chutná druhý den :).
 
V
KOMENTÁŘE
1

K.

|  25. července 2015 v 12:55

Vařila jsem a dala jsem omylem slazené arašídové máslo, ale všem to moc chutnalo :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ