Miso Polévka se Soba Nudlemi a Pečeným Tofu

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Polévky

Vynikající Miso polévka s dokřupava opečeným tofu, soba nudlemi a spoustou chutných přídavků. Je to exotika, takže trochu náročnější na ingredience, ale nic, co by se ve specializovaných obchodech nedalo sehnat. Přípravu polévky můžete spojit třeba s výletem do vietnamské tržnice Sapa či jiného asijského obchodu a obohatit se tak nejen chuťove, ale i kulturně (jako správní etnologové nezapomeňte z návštěvy podat v komentářích zprávu!). Většina ingrediencí se navíc prodává ve větších balení, takže se nebojte vyšší počáteční investice. Spousta surovin vám zbyde a vy si tak polévku budete moct užít hned několikrát. A věřte mi, že ji určitě budete dělat vícekrát než jen jednou.

Pro 4 osoby.

 

 

Ingredience:

Miso vývar:

cca 5 cm čerstvého zázvoru (doporučuji bio, má mnohem výraznější a lepší chuť)

5 kousků řasy Kombu o velikosti cca 10 cm2

7 středních či větších sušených hub šitake

1/2 hrnku bílé miso pasty (koupila jsem v bioobchodě v Bělehradské)

2 lžíce dobré sojové omáčky

šťáva z jedné limetky či citronu

 


 

Polévka:

cca 500 gr pevného tofu (např. Alfabio či Sunfood) - vhodné je nechat ho před přípravou nejméně půl hodiny lisovat

300 gr čerstvých šitake houbiček

3 lžíce sezamového oleje

4 lžíce dobré sojové omáčky

Srirarcha (pálivá omáčka, viz obrázek)

500 - 600 gr Soba nudlí (tradiční asijské pohankové nudle)

100 gr baby špenátu (hodilo by se nějaké tradičněji asijské lupení, ale nemohla jsem žádné sehnat ;)

5 jarních cibulek

naklíčené mungo

bílý a černý opražený seznam (či Gomasio)

 


Postup:

Vývar: Do většího hrnce dejte zázvor nakrájený na tenké plátky, řasu kombu a sušené šitake. Zalijte 2 litry vařící vody a přikryjte pokličkou. Nechte asi půl hodiny louhovat (mezi tím si připravte věci na zbytek polévky). Po půl hodině vývar přeceďte. Odměřte si miso pastu, přidejte do ní trochu horkého vývaru a dobře rozmíchejte. Poté vlijte zpět k vývaru, ochutnejte a přidávejte limetkovou šťávu a tamari, dokud nedosáhnete požadované chuti.

Polévka: Troubu předehřejte na 200°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Vylisované tofu nakrájejte na menší kostičky (viz obrázek), dejte do mísy a zalijte 1 - 2 lžícemi sezamového oleje a 2 lžícemi sojovky. Přidejte Srirarchu dle chuti (já dávám cca 2 lžičky). Promíchejte, tofu přendejte na plech a pečte asi 15 minut. Během pečení několikrát promíchejte, aby se tofu opékalo ze všech stran. Takto připravené tofu, ideálně ještě obalené v sezamu, je delikátná chuťovka samo o sobě, tak pozor, ať ho všechno nesníte ještě před přidáním do polévky! Šitake zbavte nožiček a klobouky nakrájejte na tenčí proužky. Dejte do misky a promíchejte s 1 lžící sezamového oleje a 2 lžícemi tamari. Pečte asi 12 minut.

Ve větším hrnci přiveďte k varu slanou vodu a Soba nudle uvařte dle návodu (obvykle se vaří od 2 do 5 minut, poté je nutné je zcedit a propláchnout studenou vodu). Rozdělte do 4 misek.

Opražte sezamová semínka, jarní cibulky nakrájejte na tenká kolečka. Špenát není nutné nijak upravovat, v horkém vývaru lehce změkne sám.

 
 
Pokud vám vývar mezi tím trochu vychladl, opět ho zahřejte (ale nevařte). Když je horký, přelijte jím nudle a dle chuti strávníků přidejte všechny ostatní ingredience. Ihned podávejte.
 
 
Je možné, že vám vývar zbyde. V takovém případě ho zmrazte a příští dávku miso polévky tak budete mít hotovou raz dva!
 
V
KOMENTÁŘE
1

Adam

|  23. června 2014 v 19:11

Smím se zeptat, kde se dá v Praze sehnat bio zázvor?

2

Veganotic

|  23. června 2014 v 22:32

Ahoj,

kupuji ho v bioobchodě v Bělehradské (bioobchod.cz)

3

Lixx

|  29. července 2014 v 18:50

Paradna chut, vdaka za super tip! Pouzil som Wakame riasy nie len na vyvar, ale aj priamo do polievky. Mnam.

4

Katka

|  29. září 2015 v 22:22

půl hrníčku misa?? Není to pak příliš slané? Já si vařim miso polívu každý ráno (v mnohem jednodušší podobě, to je sice pravda), ale přidávám do ní 1/4 max 1/2 čajové lžičky miso pasty.

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 9:57

Je to akorát :)

5

Ajka

|  10. ledna 2016 v 19:23

made it, ate it, loved it!! do příště vychytám nějaké mušky (na mé straně) a bude to dokonalost :)

6

Filip

|  2. března 2016 v 18:56

Zdravim, Miso uz si chci par dnu uvarit, nicmene jsem pohodlny a planuju si Miso pastu koupit. Poradite mi prosim konkretne jaka se hodi nejvice? :-) btw.: onim pecenim tofu vytvorim tu skvelou kurku? hihi Diky, Filip

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:22

Ahoj,

misa používáme různá, obvykle to, co zrovna mají v bioobchodě :) To na obrázku (Mitoku macrobiotic) mají ve světlé a tmavé variantě v Country Lifu a chutná mi moc. Jinak ano, kůrka je z pečení :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ