Meruňkový Koláč s Marcipánem a Pistáciemi

Sladké
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Dort(íčk)y
Velikonoce
Párty!

Skvělý meruňkový koláč s mandlovou náplní a pistáciemi ve výborné krustě, která díky lněnému semínku chutná lehce po oříšcích. Kokosového oleje se bát nemusíte ani pokud kokosové chuti příliš neholdujete. Těsto je po upečení jen velmi, velmi jemně kokosové (myslím, že většina lidí to ani nepozná), kokosový olej mu propůjčuje především pěknou strukturu a výbornou plnou chuť. Doporučuji si na tenhle recept sehnat co nejkvalitnější maricpán (nezapomeňte zkontrolovat, jestli je vegan), ideálně s obsahem mandlí vyšším než 50% a bez umělých dochucovadel, přeci jen marcipánu je zde dost a výsledek tedy záleží především na jeho kvalitě. Já kupuji jakýsi německý/rakouský ve stánku s ořechy a sladkostmi ve stanici metra Skalka, jiný zatím bohužel doporučit nemůžu. Vždy si navíc můžete zkusit marcipán udělat doma sami (jsou téměř jen rozemleté mandle a cukr), stačí trochu googlit.

 

 

Recept je do koláčové formy (ideálně s vyndavacím dnem) o velikosti 25 cm.

 

Ingredience:

230 g polohrubé mouky

100 g cukru moučka

2 lžíce mletého lněného semínka (asi 20 g)

90 g kokosového oleje (v tužším stavu) či jiného rostlinného tuku (ne oleje)

2 - 3 lžíce ořechového či rostlinného mléka (ev. vody)

hustá meruňková marmeláda (není nutná)

hrst nasekaných (cukrářských) nesolených nepražených pistácií (nejsou nezbytně nutné)

300 - 350 g marcipánu

cca 22 zavařených meruňkových půlek, měly by na to stačit dvě 500 g sklenice kompotu

 

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 190°C. Mleté semínko smíchejte s cca 6ti lžícemi horké (vařící) vody, dobře prošlehejte a dejte na chvíli ztuhnout/vychladnout do lednice. Těsto se nejlépe připravuje v mixéru (resp. food processoru), ale pokud ho nemáte, můžete vše připravit i v obyč míse rukama. Do mixéru dejte mouku, cukr moučka a kokosový olej (neměl by být tekutý). Párkrát zapulzujte, dokud se těsto nespojí do drobenkové konzistence. Poté přidejte vyšlehané lněné semínko a opět na pár sekund pusťte mixér. Poté po lžících přidávejte do zapnutého mixéru mléko či vodu, dokud se těsto nespojí v kompaktní nelepivou hmotu. Nechte odpočinout asi 20 minut v lednici. 

 


Meruňky slijte a nechte okapat, můžete je i lehce osušit papírovou utěrkou. Těsto vyndejte z lednice, odeberte 2/3 (zbylou část vraťte do lednice), propracujte rukama a na silikonové podložce či pečícím papíru ho vyválejte. Přestaňte ho ujídat, protože ho není nazbyt. Přendejte těsto do formy a zalepte případné trhliny (ev. můžete také těsto do formy prostě vytlačit prsty), co vám zbyde přidejte k 1/3 těsta v lednici. Koláč dejte na chvíli ztuhnout do mrazáku. Poté potřete ve slabší vrstvě hustou meruňkovou marmeládou (pokud máte spíš tekutější, radši ji nepoužívejte - mohla by těsto příliš promočit). Na marmeládu na jemném struhadle nastrouhejte marcipán (pokud ho předtím dáte do mrazáku, bude se s ním lépe pracovat) a posypte nasekanými pistáciemi. Poklaďte půlkami meruněk a dejte opět na chvíli tuhnout do mrazáku. Mezi tím vyválejte zbylou třetinu těsta na silikonové podložce či pečícím papíru, zespod podložku podeberte rukou a opatrně těsto překlopte na koláč. Ujistěte se, že doléhá na všech krajích, podložku sloupněte a po okrajích koláče zatlačte vrchní plát těsta do toho spodního. Dejte na posledních cca 10 minut do mrazáku, poté pečte v předem předehřáté troubě 35 minut (okraje koláče by měly být dozlatova až lehce hněda).

 

 

Vyndejte z trouby a před vyjmutím z formy nechte plně vychladnout. Před podáváním bohatě posypte moučkovým cukrem, ozdobte mátou a meruňkami a podávejte s ořechovým či rostlinným jogurtem nebo (kokosovou) šlehačkou.

 

 

Koláče  |  
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Věra

|  1. června 2014 v 13:34

Rozhodně můžu doporučit marcipán z Marks&Spencer, je bio, skutečně z mandlí chuťově vynikající a skvěle se s ním pracuje. (Už jsem koupila i marcipán, ve kterém bylo přes 50 % arašíd, a ačkoli jsem se několikrát speciálně ptala, zda neobsahuje arašídy, prodejce tvrdil, že v žádném případě, přestože jsem zdůrazňovala, že je to pro dítě s těžkou alergií speciálně na buráky! Naštěstí jsem nedostala ten vážený, ale přímo v balení, ve kterém polský výrobce obsah buráků jasně deklaroval. A prodejce? "No co byste chtěla za ty peníze"..... Pro informaci - bylo to v cukrovinkách Nebeský, Dukelských hrdinů 6, Praha 7, v životě tam už nic nekoupím. Takový přístup mě docela zarazil a nevědomost o tom, co vlastně prodávají byla neuvěřitelná. Speciálně ohledně tohoto marcipánu mi prodavačka, kromě toho, že je "stopro z mandlí", tvrdila, že je "přímo z Rakouska", následně přinesla krabičku Made in Poland a sdělila mi, že je to psané tak malým písmem, že to přeci vědět nemůže.. ) Ale marcipán z M&S je vážně skvělý. Za odbočku směrem k některým prodejcům se omlouvám, ale vzhledem k tomu, že alergie na buráky je poměrně častá, považuji za nutné sdělit, že v Cukrovinky Nebeský určitě nepochodíte :-) Jinak díky za recept, určitě vyzkouším! :-)

V

Veganotic

|  2. června 2014 v 19:06

tak to je děs, o marcipánu z arašídů jsem ještě neslyšela :))

2

Radka

|  26. června 2014 v 14:21

Dobrý den, koupila jsem marcipán na stanici metra Dejvická, též nějaký německý, obsah mandlí 54 %, ale také má ve složení "látka udržující vlhkost invertasa". Je to vegan? A druhý dotaz - myslíte, že by koláč šel též udělat z třešní? Děkuji!

V

Veganotic

|  26. června 2014 v 15:44

Dle googlu je toto E vegan. S třešněmi nevím, bála bych se, že pustí moc šťávy

3

Kristina

|  30. června 2014 v 0:38

Dobrý den, dnes jsem zkusila Váš koláč a musím říct, že byl NEUVĚŘITELNĚ skvělý. Záměrně píšu BYL protože do druhého dne nepřežil jediný kousek. Žiju v zahraničí tak jsem byla nucena trochu inprovizovat s pár ingrediencemi-místo nesolených pistácií jsem použila loupaná slunečnicová semínka, do těsta jsem pro vůni přidala trochu mletých lískových oříšků a meruňky sem měla k dispozici pouze čerstvé ale na konečné chutnosti koláče to nic neubralo. Díký za skvělý recept!

4

Lucie

|  9. srpna 2014 v 22:59

Tak jsme dnes taky pekli a pouzili jsme merunky cerstve. Trochu jsme se toho bali, ale vysledek nad ocekavani vyborny, ten rozdil vubec neni znat (nekompotovana verze znamena asi jen min cukru). Priste chceme zkusit udelat z mandlove mouky, testo proste jeste jde dotahnout :) PS: na zaklade doporuceni vyse jsme zkusili MS marcipan: souhlasim, ze se s nim da dobre pracovat, ale ma fakt zoufale maly obsah madli (24%). V dusledku je opravdu hodne sladky, takze bud ho davat mnohem min nez je v receptu nebo umrit na glykemicky sok

5

Pavlína

|  30. března 2015 v 13:07

Bio marcipán, obsahující 52% mandlí je za celkem slušnou cenu v DM od Alnatury :)

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:06

Dík za tip, já ho tam ještě neviděla, ale zkusím tedy jinou prodejnu.

6

Pavlina

|  3. dubna 2015 v 8:56

Mají ho spíše v těch větších. Já jsem ho sehnala v Modřanech. Ale myslím, že by ho mohli mít i v Globusu, oni mají taky Alnaturu :)

7

sarkalina

|  25. května 2015 v 14:45

Proc ten mrazak?

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:55

Těsto má pak po upečení díky ztuhlému tuku trošku jinou strukturu.

8

Mařka

|  28. února 2016 v 14:39

Tak dnes jsem konečně upekla tento dort a musím říct, že je VÝTEČNÝ! Sice jsem zapomněla rozemlít lněná semínka, ale pokud někomu nevadí celá semínka v těstě, tak si myslím, že to není na závadu. Těsto je jinak jednoduché a dobře se s ním pracuje a kombinaci meruněk a marcipánu doporučuji vyzkoušet.

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:26

skvělé! :)

9

Barbora

|  12. dubna 2016 v 2:19

Vyzera uzasne! Aku alternativu zvolit na marcipan? Osobne ho nemam rada, ale ten kolac vyzera velmi chutne. :)

10

Wendy

|  7. srpna 2017 v 21:38

Ja si vyrabim svuj marcipan..sestra je veganka a ma ho moc rada...proste jen sojovy napoj Zajic..mouckovy cukr..voda a kokosovy olej...

11

Martina

|  21. dubna 2019 v 8:40

Výborný recept, vláčné těsto, jen ta vrchní vrstva nám dala zabrat...příště si nechám větší část na pokrytí. Děkuji.

12

Veronika

|  21. září 2021 v 13:04

Dobrý den, chystám se na tento recept a chci se zeptat, zda by to šlo i z bezlepkové mouky. Děkuji V.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ