Zapečený Pastýřčin Koláč s Tempehem

Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
Velikonoce
Pastýřův koláč neboli Shepherd's Pie je klasické irské jídlo, které v mnoha více či méně odlišných variacích existuje po celém světě. Jeho oblíbenosti se není co divit, jen málokdo může mít něco proti bramborové kaši zapečené s tempehem (tradují se historky i o variantách s masem mladých oveček, ale nechce se mi tomu věřit...), omáčkou a zeleninou... 
 
 
Místo tempehu natural můžete použít i kupovaný marinovaný či uzený tempeh, odpadne tak vaření tempehu v sójové omáčce, nicméně chuť bude maličko jiná (patrně však ne horší). Vhodnou alternativou by myslím byl i seitan speciál.
Ať už se rozhodnete jakkoli, tak jako tak vám určitě vyjde chutné jídlo, ideální na jaro a chladnější dny aprílového počasí.
 
 
 
Původní recept je z kuchařky Veganomicon a je vhodný do pekáčku o velikosti 22 x 33 cm, což představuje asi 8 porcí. Koláč můžete péct i v jednotlivých zapékacích mističkách, postup se nijak neliší, možná pouze o 5 minut zkraťte dobu pečení.
 
 
 
Ingredience:
500 g tempehu natural
1/3 hrnku kvalitní sojové omáčky (Kikkoman)
1/2 l vody
2 lžíce + 1 lžička olivového oleje
1 velká cibule, nakrájená na drobno
3 velké stroužky česneku, romačkané
250 g (hnědých) žampiónů, nakrájených na tenké plátky
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžička sušeného koriandru
1 hrnek čerstvého či mraženého hrášku
1 hrnek čerstvé či mražené kukuřice
1 střední mrkev, nakrájená na malé proužky/kostičky
1/2 l zeleninového vývaru (či odpovídající množství vody + kvalitní zeleninový bujón)
1/4 hrnku čerstvé petrželky + další na ozdobu
Bramborová kaše:
1 a 1/2 kg brambor, nakrájených na kostky
1/3 hrnku mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka či smetany
1/4 hrnku olivového oleje (pokud nemáte rádi jeho chuť použijte méně výrazný olej, např. slunečnicový)
sůl a čerstvě mletý pepř
 

 

Postup:
Do většího hrnce rozdrozbte prsty na menší kousky tempeh, zalijte půl litrem vody, přidejte sójovou omáčku a 1 lžičku oleje. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vařte asi 10 minut, poté odkryjte a nechte vařit dalších cca 5 -  7 minut. Mezi tím připravte brambory a dejte je vařit. Tempeh slijte, nechte okapat a prázdný suchý hrnec (či jiný s velmi širokým dnem) vraťte na vařič. Zahřejte v něm olej, přidejte cibuli a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte rozmačkaný česnek a koření a krátce, asi minutu, osmahněte. Vmíchejte tempeh, žampióny a mrkev a za občasného míchání opékejte asi 10 minut. Brambory by teď už měly být měkké (vaří se přibližně 20 minut), slijte je a nechte vychladnout. Připravte si pékaček, ve kterém budete koláč zapékat a troubu předehřejte na 180°C.
Do směsi s tempehm přidejte hrášek a kukuřici a nechte prohřát. Odměřte zeleninový vývar a společně s nadrobno nasekanou petrželkou ho vlijte do směsi s tempehem. Zamíchejte a na mírném ohni finálně povařte ještě asi 5 minut. 
Brambory rozmačkejte mačkadlem, přidejte všechny ostatní ingredience na bramborovou kaši, opět rozmačkejte a pro extra jemnou konzistenci vyšlehejte šlehačem. Dochuťte solí a čerstvě namletým pepřem.
 
 
Do pekáčku navrstvěte tempehovou směs, pokryjte bramborovou kaší, vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut, dokud tempehová směs nebublá a kaše není na některých místech lehce opečená (pokud by se neopekla ani po půl hodině, můžete ji na chvíli vložit nahoru do trouby pod gril).
Můžete podávat ihned, lépe se však koláč servíruje když trochu vychladl.
 
 
 
V
KOMENTÁŘE
1

Janina

|  6. dubna 2015 v 13:17

Vynikající. Vyzkoušeno s uzeným tempehem. Doporučuji dát o méně vývaru (tak deci nebo dvě) a tempehu tak max. 200g. Děkuji za recept!

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:48

Není zač :)

2

Martina

|  14. dubna 2015 v 19:56

Výborné! nebyl to takový kompaktní tvar jako na obrázku, ale chutnalo celé rodině.

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:48

super :)

3

Míša

|  17. února 2016 v 9:12

Děkuji za recept, moc nám chutnalo! :-) Zkoušeno s uzeným tofu, brzy zkusím i z tempehu.

4

Iva

|  25. března 2016 v 15:47

Irska paja. Chutne asyte !

5

Zlata

|  15. února 2018 v 16:15

Díky za skvělou inspiraci, děláme tenhle recept už celkem pravidelně a vždycky se můžeme.... užrat :))))) pardonek, ale to snad ani jinak říct nejde.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ