Super Citrónové SuperCitrónové Řezy

Sladké
Sušenky
Párty!
Skvělé citrónové řezy skládající se ze sladkého vanilkového sušenko-korpusu a osvěžující citrónové náplně. Recept je do pekáčku o velikosti 22 x 34 cm, řezy však můžete udělat i jako koláč - tart, o velikosti cca 23 cm. V takovém případě udělejte korpus z poloviční a náplň z dvoutřetinové dávky. 
 
 
 
 
 
 
Agar-agar (rostlinnou želatinu) koupíte ve zdravé výživě či v asijských obchodech (v Rakousku ho mají i v supermarketech Spaar, jak je to u nás bohužel nevím), doporučuji např. agar od firmy Grešík Valdemar, příliš se mi naopak neosvědčil agar od firmy Natural se žlutohnědým motýlem na obale. Vždy však kupujte pouze prášek agar-agar, prodávají se i vločky, jejichž příprava a dávkování je odlišné.


 
Sušenkový korpus můžete ozvláštnit 1/2 hrnkem mletých opražených ořechů (např. lískových či mandlí), velmi dobře však funguje a chutná i ve své základní variantě.
 
 
 
 
Ingredience:
Korpus:
1 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 - 2/3 hrnku cukru moučka
1/4 hrnku kukuřičného škrobu
220 g kokosového oleje či rostlinného másla (např. AlsanBio)
vanilková zrníčka či 1 lžička vanilkového extraktu
Citrónová náplň:
500 ml vody
4 a 1/2 lžičky (cca 23 g) agarového prášku
1 a 1/2 hrnku bílého cukru (nebo odpovídající množství agáve sirupu)
1 a 1/2 lžíce čerstvě nastrouhané citrónové kůry (z cca 3 citrónů, ideálně bio a chemicky neošetřených. Pozor, ať strouháte jen žlutou kůru, bílá spodní část je hořká.)
špetka kurkumy
1 hrnek čerstvě vymačkané citrónové šťávy
4 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
90 ml mandlového, sójového, kokosového či jiného rostlinného/ořechového mléka
 
 
 
Postup:
Pekáček vyložte do kříže dvěma pláty pečícího papíru (jeden vložte do pekáčku podélně, druhý vodorovně).Ve větší míse (či mixéru - food processoru) smíchejte mouku, cukr moučka a kukuřičný škrob, poté přidejte po lžících kokosový olej (neměl by být tekutý, ale ani plně ztuhlý z lednice) či na kostky nakrájené rostlinné máslo a vanilku a dobře propracujte rukama (či pulzujte sekáčkem mixéru). Mělo by vám vzniknout pěkné kompaktní těsto. Vložte ho do formy a vytvarujte rukama do hladké placky. Po krajích je vhodné těsto "zvednout" asi 1 cm do výšky, aby okraje vytvořily mističku, do které následně vlijete náplň. Alternativně můžete nechat korpus rovný (tak obvykle dělávám řezy já) a místo okrajů těsta jako "formu" držící náplň použít listy pečícího papíru, při vlévání náplně však musíte dávat pozor, aby nenatekla i pod korpus. Nijak se s tím nestresujte, nějak to dopadne... Těsto dejte na půl hodiny tuhnout do mrazáku či do lednice a troubu předehřejte na 180°C. Po půl hodině vložte korpus do trouby a pečte asi 25 minut. Poté vyndejte z trouby a nechte plně vychladnout ve formě. 
 
 
 
 
Když korpus chladne, můžete začít připravovat náplň. Do většího rendlíku či do středního hrnce dejte vodu a rozmíchejte v ní agar. Přiveďte k varu a na středním plameni vařte asi 7 minut. Cukr mezitím dobře promněte prsty s citrónovou kůrou a v jiné míse prošlehejte citrónovou šťávu s kukuřičným škrobem. Po sedmi minutách vsypte do vařícího se agaru citrónový cukr a špetku kurkumy kvůli barvě a míchejte asi 2 - 3 minuty, dokud se cukr plně nerozpustí. Poté vlijte citrónovou šťávu s kukuříčným škrobem a mandlové mléko. Snižte teplotu a na mírném plameni za častého míchání vařte ještě asi 5 minut, dokud směs lehce nezhoustne. Sejměte z ohně, nechte chviličku (minutu, dvě) chladnout a poté náplň vlijte do korpusu (který je stále ve formě). Ujistěte se, že pečící papír všude "těsní" - přiléhá ke korpusu, aby náplň nezatekla i pod korpus a nechte asi 20 minut chladnout při pokojové teplotě. Poté přendejte do ledničky a nechte tuhnout nejméně další 3 hodiny (či přes noc).

 

 
Podávejte posypané moučkovým cukrem, nakrájené na čtverce či trojúhelníčky. Doporučuji spíš menší kousky, řezy jsou velmi osvěžující, ale také syté.
 
Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Michal

|  27. prosince 2014 v 14:42

Zdravím :-), chtěl bych recept zkusit před Silvestrem, ale chci se zeptat na jeden detail. Při přípravě náplně je psáno, že mám promnout cukr s citronem a dál se píše, že mám citronový cukr přisypat do agaru. Je tím myšlen promnutý cukr i s citronovou kůrou, nebo jen cukr nasátý citronem, ale bez kůry? Přeji hezké svátky :-) Michal

V

Veganotic

|  28. prosince 2014 v 23:59

Ahoj, je to cukr i s (najemno nastrouhanou) citronovou kůrou :)

2

Michal

|  29. prosince 2014 v 0:35

Tak paráda, díky :).

4

Martina

|  21. června 2015 v 10:42

Vyzkoušeno. Řezy jsou úžasné! Chutnají i neveganům! :) Určitě patří mezi naše oblíbené.

5

Berizna

|  14. července 2015 v 16:10

Dobrý den, jsem z Vašich receptů naprosto nadšená, téměř pokaždé, když dostanu chuť na něco dobrého, vyberu si nějaký recept z Vaší stránky. Dnes se chystám na tento a chtěla jsem se zeptat, zda je možné místo kukuřičného škrobu použít solamyl? A zda dávku můžu použít i do tartové formy? Vím že je nahoře psáno že ano, ale ten co mám má spodní část-dno 24 cm a v té rozšířené 27 cm a úplně si nejsem jistá zda použít tu zredukovanou dávku nebo celou. Předem děkuji za odpověď a hodně zdaru v pečení :).

V

Veganotic

|  15. července 2015 v 9:42

Dobrý den,

solamyl můžete použít. Co se týče velikosti, je-li forma větší, asi bych udělala plnou dávku s tím, že zbytek těsta (pokud nějaký bude) můžete použít do nějakých menších formiček? Třeba na muffiny? :)

6

Natka

|  2. dubna 2016 v 18:55

Dobrý den, mám k receptu dotaz, můžu vanilkový extrakt nahradit vanilkovým cukrem? A jeden hrnek je asi 250ml? (Vařím z Vašich stránek poprvé.) Děkuji předem. :)

V

Veganotic

|  4. dubna 2016 v 9:22

Ano, místo části cukru dejte vanilkový a hrnek je, jak říkáte, 250 ml :)

7

Pet

|  27. července 2016 v 10:50

Tuhle báječnou věc jsem pekla podruhé, prvně jsem ji udělala přesně podle receptu, teď jsem si připravovala ingredience a zasekla se u bílého cukru... "Ten už nepoužívám, mám tu jen třtinový tmavý, v pohodě...", hned jak jsem ho vysypala do směsi, mi to došlo :))) Kdo chce divnou karamelovou barvu, tak ať se neřídí receptem :))) Možná by bylo fajn na to upozornit přímo v receptu ;) Jinak jsem při obou pečeních použila "agar s motýlem" a dopadlo to v pořádku. Každopádně tmavá barva náplně na chuti neubrala, super recept :)

8

Pav

|  13. října 2018 v 8:04

Chtěla bych zkusit tento recept, ale vrtá mi hlavou vaření agaru z Naturalu -7 min?!.. Já ho nechám lehce provařit a zatím mi na želatiny fungoval výborně. Pokud máte agar což je výtažek z mořské řasy , proč používáte škroby??? Prosím o vysvětlení, třeba mi něco uniká....děkuji

PŘIDEJ KOMENTÁŘ