Skvělý Hummus s Červenou Řepou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Snídaně
Párty!
Výborná variace na hummus s pečenou červenou řepou. Skvělá chuť, krásná barva, skvělé složení, které neubližuje. Co víc si od jídla přát?
 
 
 
 
 
Řepu na tento recept doporučuji péct v troubě, stejně tak jí však můžete uvařit nebo použít sterilovanou řepu. Je však nutné počítat s tím, že to lehce změní chuť humusu (sterilovaná řepa je kyselejší, uberte tedy na citrónové šťávě). Sezamovou pastu tahini koupíte ve zdravé výživě či orientálních potravinách. Není ale nic těžkého udělat si jí doma - krátce opražíte sezam a mixujete ho tak dlouho, dokud neuvolní oleje a nestane se z něj hladký krém.
Z uvedeného množství získáte cca 6 větších porcí hummusu, pokud je vás méně, udělejte hummus pouze z polovičního množství.
 
 
 
 
Ingredience:
Hummus:
440 g vařené cizrny (domácí či např. vařená cizrna ve skleničce Alnatura)
250 g červené řepy (nejlépe menší bulvy)
1 lžíce mletého římského kmínu
1 citrón (ideálně bio chemicky neošetřený)
3 - 4 stroužky česneku
60 g tahini
35 ml kvalitního olivového oleje
sůl a čerstvě mletý pepř 
K podávání:
olivový olej
dýňová semínka
bílý rostlinný/ořechový jogurt (domácí či např. Provamel, AlproSoya, Soyade)
dobré pečivo či na špalíčky nakrájená zelenina (mrkev, řapíkatý celer, okurka)
čerstvé bylinky (kopr, koriandr, bazalka, petržel)
 
 
 
 
Postup:
Troubu předehřejte na 190°C. Řepy dobře omyjte a co nejlépe očistěte kartáčkem. Na plech dejte list alobalu, na něj položte řepy, zakápněte olivovým olejem a posypte solí. Dobře zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi hodinu, dokud nejsou řepy měkké a jdou snadno propíchnout vidličkou. Poté nechte alespoň lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu z konzervy, dobře jí opláchněte a nechte okapat. Přendejte do mixéru, přidejte na kousky nakrájenou řepu, římský kmín, kůru z citrónu a šťávu asi z poloviny citrónů, rozmačkaný česnek, tahini, olivový olej, pepř a sůl. Rozmixujte dohladka, ochutnejte a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem (chuť se však dále rozleží). Nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici. 
 
 
 
 
Podávejte s opraženými dýňovými semínky, olivovým olejem a čerstvými bylinkami, ev. i s bílým jogurtem. Skvělé jako hlavní jídlo s pečivem či zeleninou nebo jako náplň do sendvičů či přílohu k "abundance bowls".
 
V
KOMENTÁŘE
1

Ľubka

|  11. července 2014 v 12:47

práve urobené ... chutí výborne... mňamka (o:

2

Milan

|  1. listopadu 2014 v 11:07

Nasel jsem tvoje stranky - tohle je prvni recept, ktery zkousim. Super .... sice jsem cele dopoledne delal Tahini, pak klasicky i tenhle hummus, k tomu jeste cizrnu na paprice - ale nema to chybu. Tesim se na zkouseni dalsich receptu. ... zbytek rodiny zatim jeste basti kachnu ze zelim, ale to se poddá :) díky za inspiraci.

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:46

skvělé, držím palce i do dalších snah :)

3

Gábina

|  2. dubna 2015 v 22:52

Naprosto dokonalá záležitost. Cizrna společně s červenou řepou + kombinace všech ostatních položek v receptu mě chuťově nadchla..Moc díky za všechny skvělý recepty. Najdu v nich všechno co mám ráda a vařím díku tomu každý den zdravě, něco jiného, vynikajícího a hlavně s táákovou chutíí ;) :)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:46

díky, to jsem moc ráda! :)

4

Veronika

|  14. dubna 2015 v 15:11

Mohu se zeptat co máte za mixer? díky:)))

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:45

Dobrý den, mám Kenwood Cooking Chef

5

Lenka

|  20. ledna 2016 v 16:54

Abyste nemuseli namáčet a vařit cizrnu (fazole, čočku) pokaždé, když chcete něco z těchto ingrediencí vyrábět, zavařte si do zásoby. Já mám v lednici vždy něco ve skleničkách a jídlo je hned hotové. Namočím celý balíček cizrny přes noc a druhý den uvařím v tlakovém hrnci pěkně do měkka s kouskem řasy kombu nebo s bylinkami. Pak jednoduše i s nálevem naplním cizrnou třetinkové zavařovací skleničky, zavíčkuji a zavařím (na pařáčku v hrnci na špagety) jako kompot. Totéž se dá podniknout třeba s fazolemi, zeleným hrachem, čočkou, adzuki, sojovými boby a máte poruce "polotovar" na veganské popř. makrobiotické jídlo. Třetinková sklenička vystačí v pohodě na dvě porce. Hummus s řepou vyzkouším, hned jak bude příležitost, vypadá to dost dobře. Držím palce - super stránky a nádherně vyfocená jídla.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ