Velikonoční beránek (či super bábovka)

Sladké
Supermarket
Velikonoce
Párty!
Velikonoce jdou mimo mě, ale lid si žádá beránka! Tady je tedy jeden aktivistický agnus dei vegani v džungli.
Je super chutný, vláčný, s krásnou pevnější strukturou, která se nedrolí. Ingredience navíc seženete v každém větším obchodě. Množství těsta je do větší formy - neplňte ji až po okraj, aby beránek při pečení nepřetékal - těsto nabyde. A pokud vás na beránky taky zrovna neužijte, udělejte si z tohohle těsta klasickou bábovku.
 
Tak šup šup, už je nejvyšší čas!
 
 

 

 
Ingredience:
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)
5 lžic kukuřičného škrobu
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody bikarbony
špetka soli
400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)
3/4 hrnku rostlinného oleje
1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)
1 a 3/4 hrnku cukru krupice
vrchovatá lžička vanilkového prášku (já používám tento) nebo dvě lžičky vanilkového extraktu
šťáva z půlky středního citrónu
1 lžíce rumu
 
 
 
 
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a zvolenou formu dobře vymažte tukem a vysypte moukou. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Vlijte do formy, vložte do trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu. Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo. 
 
 
 
 
Beránka nechte nejlépe vychladnout ve formě (ještě teplý je trochu křehčí a při neopatrné manipulaci by mohl přijít o nějaké části těla), bábovku můžete asi po 15 minutách od vyndání z formy vyklepnout na pečící rošt. Před krájením nechte plně vychladnout.
 
 
A takhle dopadl v nestřežené chvíli první zkušební beránek...
 
V
KOMENTÁŘE
1

Renee

|  3. srpna 2014 v 20:25

Podle receptu jsem upekla bábovku, dala jsem jen polovinu cukru, a byla vynikající!!! Díky!

2

Kiminka

|  2. dubna 2015 v 14:05

Zdravim :) Da se nahradit to kokosove mleko nejakym jinym? Diky za odpoved :)

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 14:56

Ahoj, co třeba ovesná nebo sojová smetana?

3

Dagmar

|  2. dubna 2015 v 18:11

mám veľmi rada tvoj blog. psík nemá chybu :)

4

Šárka

|  25. března 2016 v 13:09

Děkuji za recept! Je vynikající jen místo cukru jsem použila javorový syrup a jako rostlinný olej - kokosový. Je skvělý!!! :)

5

Ajenka

|  5. dubna 2017 v 20:32

Chut vyborna, ale ubrat oleje i cukru:-):-)

6

Jana

|  11. dubna 2017 v 10:16

Krasny beranek! Recept se chystam vyzkouset, ale shanim formu. Ta vase je moc pekna, mohu se zeptat, kde jste ji sehnali? O jakou formu se jedna? Dekuji. Jana

7

Věra

|  14. dubna 2019 v 20:19

Recept je zajímavý, vyzkouším ho pro švagrovou. Jen jedna otázka, vegané nejí maso kvůli morálnímu přesvědčení, proč tedy jsou kolem beránka na fotce dvě mrtvá zvířata?

8

Karolina Lambert

|  4. dubna 2021 v 6:04

Dobry den, testo bylo vyborne, ale babovka mi spadla a je hodne mokra (olejova) ve vnitr. Dala jsem o trosku min nez 3/4 hrnku oleje, ale kokosoveho- myslite, ze to mohla byt ta chyba? Take jsme misto polohrube pouzila pouze hladkou mouku (polohrubou ci hrubou, kde ziji nesezenu). Pouzila jsem pouze pulku cukru a to tmaveho trtinoveho. Muze byt na chybe jedna z techto alternativ? Jinak velmi chutna, jen premyslim, co bych mohla zmenit, aby se mi vice povedla priste? Dekuji za pripadanou radu.

9

bba dit

|  16. dubna 2022 v 12:27

jak to někdo mohl neochutnat vždyť je to tak dobré ale jedna věc tam chybí a je to cukr moučka .. Cukr krystal je dobrý ale do toho těsta BLE / moc dobré dekuji

10

PEPA

|  7. ledna 2023 v 13:33

Beránek ? Ani ten Puňta to nežere. Pepa

PŘIDEJ KOMENTÁŘ