Bánh mì s pečeným tofu, koriandrem a nakládanou zeleninou

Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
K pečivu
Párty!

Bánh mì je v podstatě taková vietnamská variace na plněnou bagetu. Jako u každého tradičnějšího jídla i zde existuje bezpočet variací a receptů na tu zaručeně nejlepší Bánh mì. My nedávno zkusili tuhle a výsledek byl výborný. Křupavá opečená bageta plněná koriandrovým pestem, opečeným marinovaným tofu, nakládanou zeleninou, okurkou a čerstvým koriandrem. No nezní to skvěle? Ideální jídlo pro letní měsíce, více než vhodné i jako svačina do práce, na cesty nebo třeba na piknik. Nemůžu zaručit, že výsledek bude 100% vietnamsky autentický, ale dobrý bude rozhodně.

 

 

Co se týče pečiva, nejvhodnější by bylo použít pro Bahn Mi klasickou bagetu z kombinace pšeničné a rýžové mouky. Tu však u nás zatím asi neseženete. Můžete si jí zkusit upéct sami (internet bude receptů určitě plný) nebo se musíte spokojit s něčím obyčejnějším. My jsme koupili klasickou francouzskou bagetu na farmářských trzích a dvě střední bagetky v Albertu (dle krátkého nahlédnutí do složení, které jsme si vyžádali, by měla být bez živočišných složek).

Pokud nemáte času na zbyt, můžete místo doma marinovaného tofu použít kupované. Více než uspokojivé je např. Marinované Tofu Sunfood. Vhodné je ho před plněním do bagety krátce opéct na pánvičce.

Tak teď už koriandru zdar a vzhůru do toho.

 

 

Recept na 2 střední bagetky (2 proce jako hlavní jídlo nebo 4 jako svačina)

Ingredience:

Tofu:

400 - 500 g tofu natural (2 dvěstěněco balení)

1 lžíce sezamového oleje (my máme rádi značku Bohemia olej)

3 lžíce kvalitní sójové omáčky

3 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru

pálivá omáčka (Srirarcha) dle chuti

Nakládaná zelenina:

1/2 hrnku rýžového octa

1/4 hrnku vody

3 lžíce hnědého cukru

1 a 1/2 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené mrkve

1 a 1/2 hrnku na tenké proužky (julienne) nakrájené bílé ředkve (Daikon a nebo po babicovsku dejte takovou, jakou seženete)

 

 

Koriandrové pesto:

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce bílé miso pasty

3 lžíce čerstvého koriandru (nebo 3 lžičky sušeného)

2 lžíce limetkové šťávy

Banh-mi:

2 střední bagetky

1 salátová okurka

osmahlá jarní cibulka (není nutná)

dle chuti pálivá omáčka (Srirarcha) či limetková šťáva

 

 

Postup:

Tofu vyjměte z obalu, opláchněte a nakrájejte na cca 6 x 5 x 1 cm velké kousky (ze dvou kostek byste měli mít 8 kousků). Zabalte je do utěrky, zatižte a nechte nejméně 20 minut lisovat. Mezi tím připravte nakládanou zeleninu. V rendlíku smíchejte ocet, vodu a cukr a na mírném plameni zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Poté sejměte z ohně, vmíchejte zeleninu, přendejte do uzavíratelné sklenice a nechte nejméně 30 minut marinovat. Když je tofu vylisované, připravte marinádu. Sezamový olej, sójovou omáčku, strouhaný zázvor a pálivou omáčku smíchejte v míse s rovným dnem. Vložte tofu a nechte nejméně 30 minut marinovat. Poté předehřejte troubu na 200°C, plech vyložte pečícím papírem a lehce vymažte olejem. Vyskládejte na něj tofu, potřete zbytkem marinády a pečte 10 minut. Poté tofu obraťte a pečte dalších 10 minut.

 

 

Na koriandrové pesto smíchejte všechny ingredience v mixéru nebo v hmoždíři. Bagetky rozřízněte podélně na půl a krátce opečte dokřupava. Spodní polovinu namažte koriandrovým pestem a do každé bagety vložte 4 kousky tofu. Bohatě poklaďte nakládanou zeleninou, na proužky nakrájenou salátovou okurkou, opečenou jarní cibulkou a čerstvým koriandrem. Dle chuti zakápněte pálivou omáčkou nebo limetkovou šťávou. Přiklopte vrchní částí bagetky, stlačte a užívejte.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Zdenka

|  13. února 2016 v 21:42

Děkuji za tolik inpirací! Mohu se zeptat, co to máte za nůž? Z.

2

Kata

|  20. dubna 2017 v 12:23

Your page is so inspiring!! Thank you for positiv vibes

PŘIDEJ KOMENTÁŘ