Mátová zmrzlina s kousky raw čoko-brownies

GlutenFree
Sladké
Raw
Supermarket
Párty!

Lahodná smetanová zmrzlina z kokosového mléka, kešu oříšků a máty doplněná o čokoládové kousky raw brownies. Mátu jsem dřív k dezertům nepoužívala a její chuť jsem měla spojenou především se zubní pastou, žvýkačkami či mochitem. To byla ovšem chyba! Asi před dvěmi lety jsem ochutnala čerstvou mátu jako doplněk k brownies a kokosové šlehačce a bylo mi jasné, že není cesty zpět. Máta si nejvíc rozumí právě se "smetanou" a čokoládou, tahle zmrzlina je tedy jen logickým vyústěním. Pokud chcete opravdový mátový "kick", patrně se neobejdete bez mátového extraktu (u nás je k dostání např. Dr. Oetker nebo si ho můžete vyrobit sami). I bez jeho použití je však máta ze zmrzliny jasně patrná a dle názorů mnohých ochutnávačů je její jemnější přítomnost naopak lepší.

Inspirováno receptem z webu Minimalist Baker.

 

 

Ingredience:

Zmrzlina:

1 a 1/2 hrnku kešu oříšků, předem namočených na 4 - 6 hodin (vodu poté slijte)

600 ml tučného kokosového mléka

1 hrnek čerstvých listů máty

1/4 hrnku bílého či hnědého cukru

1/4 hrnku javorového (či agáve) sirupu

3 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

vanilková semínka či vanilkový extrakt

pokud nemáte zmrzlinovač, doporučuji přidat lžíci vodky, bílého rumu, bourbonu či jiného alkoholu

 

 

Brownies:

1 hrnek (cca 220 g) vypeckovaných medjol datlí

1 a 1/4 hrnku vlašských ořechů (či mix vlašských a mandlí)

1/3 hrnku kvalitního (fair-trade) kakaa

 

 

Postup:

3/4 hrnku mátových listů nahrubo nasekejte, spolu s kokosovým mlékem vložte do rendlíku či menšího hrnce a pomalu přiveďte k varu. Poté na co nejmenším plameni velmi zvolna vařte asi 15 minut. Listy můžete během vaření ještě trochu nadrtit dřevěným drtičem na led. Zceďte (listy vyhoďte) a nechte vychladnout. Poté spolu se všemi ostatními ingrediencemi a zbytkem máty rozmixujte ochucené mléko dohladka v mixéru. Nechte vychladit v lednici, poté přendejte do zmrzlinovače a nechte zpracovávat. Pokud nemáte zmrzlinovač, dejte směs do mělčí nádoby, vložte do mrazáku a co 40 minut (či hodinu) prošlehávejte vidličkou či ponorným mixérem. Zmrzlina by měla být hotová asi po šesti hodinách.

Na brownies jednoduše všechny ingredience vložte do mixéru (resp. food processoru) a rozmixujte, dokud není těsto homogenní a nedrží při sobě. Rozplácněte na placku, zabalte do pečícího papíru a nechte chvíli ztuhnout v mrazáku. Poté narkájejte na malé (cca 5x5mm) kousky.

 

 

Když je zmrzlina hotová, vmíchejte kousky brownies (doporučuji použít cca 1/2 - 3/4 dávky, pokud máte rádi spíš méně čokolády, udělejte brownies rovnou jen z poloviční dávky). Přendejte do nádoby, ve které budete skladovat, dobře uzavřete či zabalte do potravinové fólie a nechte ještě asi 5 hodin ztuhnout v mrazáku.

Před podáváním nechte asi 10 minut při pokojové teplotě.

 

 

Zmrzlina  |  
Čokoláda  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Tereza

|  16. června 2014 v 17:33

To vypadá božsky! Na pařáky ideální, už se těším, až vyzkouším. :)

2

kaca

|  18. června 2014 v 13:05

Báječný recept! Prosím o tip na vhodné kokosové mléko, moc se v nich neorientuju - máte oblíbenou značku? Díky!

V

Veganotic

|  19. června 2014 v 20:10

Musím se přiznat, že na oblíbenou značku jsem zatím nenarazila. Obvykle kupuji to, co je k dostání v bioobchodě, kam chodíme nebo něco s "košer" složením v asijských potravinách.

Dřív jsem byla velmi spokojená s kokosovým mlékem značky Albert Quality, ale jedno E ve složení mléka může být živočišného původu a zatím mi ani přes opakované urgence nebyli schopni odpovědět na to, jak to s ním tedy je...

3

S.

|  25. června 2014 v 16:50

Skvělý recept, akorát mi to v mrazáku zmrzlo dle mě až moc :) každopádně jsem se chtěla zeptat, kde kupujete kornoutky? A s tím Albert mlékem teda koukám :/

V

Veganotic

|  26. června 2014 v 15:40

Kornoutky jsou bohužel dovezené :/ jednou jsem je viděla v intersparu, ale nemám momentálně žádný poblíž, tak nevím, jestli je mívají pravidelně.

4

Katka

|  26. června 2014 v 15:13

Dobry den, v akom mixeri dokazete rozmixovat spolu orechy datle a kakao? Mam vitamix a okamzite sa to zlepi na okraje mixeru..tie datle nemaju byt namocene?

V

Veganotic

|  26. června 2014 v 15:39

Dobrý den,

pokud jsou datle masité a měkké, tak je nenamáčím. Lepší než vitamix je použít mixér-kuchyňský robot, čeština pro to asi nemá samostatný výraz, ale v anj se to označuje slovy "food processor". Koukněte do google images.

5

kaca

|  4. srpna 2014 v 9:54

Je prosím nutné kokosové mléko vařit, i když nechci mátovou příchuť? Možná se mléko tím vařením má i zahustit? Mátovou jsem už zkoušela přesně podle receptu, byla super, díky za skvělý recept! Teď bych si dala vanilkovou :)

V

Veganotic

|  4. srpna 2014 v 18:39

Ne ne, vaří se jen kvůli mátové chuti. Vanilkovou můžeš zkusit i tuhle :) http://www.veganotic.cz/clanky/146-nejlepsi-vanilkova-zmrzlina

6

Dena

|  13. dubna 2015 v 16:48

Prosím, dalo by se něčím nahradit kokosové mléko? Nedávno jsem ho zkoušela a vůbec mi nesedlo. Mám z něj husinu, jenom si vzpomenu na tu chuť...

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:00

To je zvláštní, mně přijde chuťově dost neutrální (pokud vám tedy nevadí kokos obecně), neměla jste nějaké zkažené? Můžete místo něj zkusit mix nějakých jiných rostlinných či ořechových mlék a přidala bych tam i ořechovou (mandlovou) či třeba ovesnou (Oatly) smetanu, aby to mělo bohatší chuť.

7

Dena

|  22. dubna 2015 v 16:26

Právě mi to kokos dost zhnusilo. Do té doby jsem ho měla ráda. Možná zkusím ještě nějakou jinou značku. Ale zmrzlinu zkusím s nějaký tím jiným ořechovým. Díky za odpověď.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ