Nejoblíbenější polévka z červené čočky

GlutenFree
Polévky
Rychlé
Supermarket

Polévka z červené čočky je dnes už skoro klasika, nějakou oblíbenou verzi má patrně každý. Ne, že by mi nikdy nechutnala, občas jsem si jí dávala v restauracích, ale téměř nikdy jsem jí nedělala doma. To platilo do doby, než jsem na blogu MyNewRoots narazila na tenhle recept, ne nadarmo u jeho názvu poznámka "favorite recipe". Přestože se zdá být recept obyčejný, je to rozhodně i můj favorit, ke kterému se vracím už několik let. Výsledek je překvapivě chutný a rychle hotový, což je ideální, když se vám nechce moc vyvářet, ale dali byste si něco domácího a výživného. Polévka je díky citrónu jemně nakyslá, což spolu s římským kmínem a zázvorem vytváří zajímavé "umami". Když jsem si dala první lžíci chutnala mi, ale nebyla jsem popravdě nijak ohromena, nicméně čím víc jsem polévky snědla, tím více mi chutnala, až jsem si musela jít pro další talíř, a pak další, a další... Zkrátka dělám jí dost často a ráda a rozhodně se mi ještě nepřejedla. Nechápu, proč ještě není tady, na blogu. Nejvyšší čas to napravit.

 


Ingredience:

1 hrnek červené čočky

2 lžíce (sezamového) oleje

1 větší cibule

5 - 6 stroužků česneku

1 lžíce římského kmínu

cca 4 cm velký kus čerstvého (bio) zázvoru

1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón

1 400ml konzerva krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)

1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)

sůl a pepř dle chuti

čerstvé bylinky na ozdobu (nejlépe pažitka)

 

 

Postup:

Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

tornadolue

|  5. července 2014 v 15:07

Vyskúšala som a určite bude patriť k mojim obľúbeným!

2

daniela

|  8. července 2014 v 15:25

výborná :-) ďakujem za ďalší skvelý recept...

3

Monika

|  11. července 2014 v 13:01

Výborná! Určitě zařadíme mezi oblíbené recepty, díky. :)

4

Panda

|  20. srpna 2014 v 12:15

Tyjo, co by se dalo nahradit za římský kmín? U nás zrovna tohle kořeníčko moc nešmakuje...

5

Lenka

|  26. srpna 2014 v 18:09

Tak, ako si sama napísala, každou lyžičkou chutí viac a viac! Ten citrón robí nesmierne zaujímavú chuť :). Ďakujem za recept!

6

Edmnd

|  30. září 2014 v 22:06

Kam v Praze pro bio zázvor? :)

V

Veganotic

|  1. října 2014 v 10:42

kupuji v bioobchodě v Bělehradské

7

Lulu

|  26. března 2015 v 16:49

Ta polivka je famozni! Dekuju za recept :)

8

Greenewerra

|  10. dubna 2015 v 23:09

Toto je úplne perfektná dobrotaaaa!!! Fakt skvelé!!! Budem to variť často a podelím sa aj s priateľmi :-)

9

Alla

|  9. května 2015 v 11:16

Úžasná polévka, dlouho jsem nic tak dobrého nejedla.

10

lucie

|  14. května 2015 v 20:21

Polevka byla opravdu uzasna, dekuji za recept! My si ji trochu upravili, misto doporucene pazitky jsme si ji posypali cerstvym koriandrem. Tim ziskala exoticky smrnc (ne ze by vylepseni potrebovala:-):-))

V

Veganotic

|  15. května 2015 v 21:20

já poslední dobou dávám koriandr do všeho :))

11

lucie

|  18. května 2015 v 21:46

Cerstvy koriandr da jidlu smrnc. Zkusila jsem i guacamole dle Vaseho receptu (koriandr nechybel :-)), olizovali se vsichni az za usima. Pecky z avokada pomohly proti zhnednuti, stejnou fintu pouzivaji i v Guatemale.

V

Veganotic

|  22. května 2015 v 11:10

Super :)

12

Kača

|  24. května 2015 v 10:18

Včera jsem polévku dělala a upravila jsem ji trochu tím, ze jsem do ni přidala trochu třtinového cukru, na me byla trochu kysela, a použila jsem i čerstvý koriandr, který tady vsichni chválí, a doteď jsem ho skoro vůbec nepoužívala. Chutná báječně a polévka ma takový orientální nádech - kombinace všech kořeni je naprosto úžasné. Hodnotim pozitivně a po shlédnutí webových stránek začínám byt na vašich receptech témeř závislá. :))

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:48

to ráda slyším, pokud tu závislost hodnotíte pozitivně :))

13

maruška

|  18. října 2015 v 16:42

Polévka výborná. Jelikož jsem kyselost předpokládala, chvíli před dovařením jsem přidala na jemno nastrouhanou jednu větší mrkev. Nahradila tím případný cukr. Dobrou chuť!

14

Ren

|  31. října 2015 v 12:12

Vyborna! Nastrouhala jsem do ni mrkev, jak radi pani ve vyssim prispevku

15

Wil

|  16. prosince 2015 v 22:34

Páááni, tak tohle je vynikající recept, zrovna si jí dávám první talíř :-) Téhle (a všeobecně polévek) bych se mohla užrat! :-) Přestože jsem neměla římský kmín a čerstvé bylinky (jen sušenou petrželku, oregáno..a přidala jsem i trochu kari a chilli), tak opravdu hlavně ten citron a zázvor tomu dal fakt říz, chuť, vůni! Mňaaam! Mno nic, jdu si dat druhý talíř... :-D :-) ;-)

V

Veganotic

|  17. prosince 2015 v 12:57

taky se jí můžu ujíst :)

16

Liduš

|  22. prosince 2015 v 14:20

já osmahla trochu slaniny na kostečky, kořenovou zeleninu nastouhanou na hrubém struhadle, kmín obyčejný a rajský protlak a citron jsem nedala, jinak vše podle receptu. A i tak je polévka luxusní!!! Už jsem ji dělala podruhé a zase jen malinko jinak a je zase boží. Doporučuji.

V

Veganotic

|  22. prosince 2015 v 14:25

Tak příště bez té slaniny a bude to ještě víc super :)

17

Monie

|  30. prosince 2015 v 19:24

Je to druhá polévka, kterou jsem v životě dělala - a je úžasná! Rozhodně si ji přidám do seznamu receptů :D Zezačátku jsem si na chuť musela trochu zvyknout, pak jsem ji začela milovat :) Děkuji za recept, rozhodně se podívám i na ty ostatní

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 20:01

super! :)

18

Jana

|  20. ledna 2016 v 17:57

Tuhle polévku jsme si doma zamilovali. Pro mě je to absolutní TOP! :)

19

Ludwig

|  16. února 2016 v 13:16

Tahle polevka je excelentni hned po uvareni, ale po par hodinach, kdyz se rozlezi tak je jeste lepsi :-) Pridal jsem tam jeste trosku rasy Kombu a trochu chilli. Je to jedna basen. Muzu co nejlepe doporucit. Tuhle stranku pridavam do svych favoritu, i kdyz nejsem vegan.

20

Zuzka

|  27. března 2016 v 13:17

Tak já jsem polévku dělala na kokosovém oleji, s klasickým drceným kmínem a s více stroužky česneku a ještě jsem tam naházela dvě hrsti čerstvého koriandru a....dobrý :) sice mi z toho vyšla spíše čočková kaše než polévka, ale mě to vůbec nevadí...ba naopak :) Určitě budu vařit znova :) Díky

21

Tlasko21@seznam.cz

|  26. dubna 2016 v 22:21

Tahle polévka mě to chutnal a celá rodina chutnali, a s zkoušel jsem udělat za pár hodin hotoví. Našel jsem recepty na vás.

22

Daniela Helešicová

|  22. května 2016 v 12:09

Polévka výborná, už jsem ji dělala 2x a pokaždé zmizí ani nevím jak :)

23

Martina

|  1. června 2016 v 14:00

Nemám co dodat..., prostě jsem jí snědla a nezbylo :-)

24

Lukáš Bureš

|  2. listopadu 2016 v 22:01

Pridal jsem koriandr, kardamom a špetku skořice a připomíná mi to daleké cesty... Super

PŘIDEJ KOMENTÁŘ