Nejlepší guacamole

GlutenFree
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Párty!

Uznávám, že na avokádu, rozmačkaném jen tak s trochou soli, pepře a případně česneku toho lze vylepšit jen málo. Nedávno jsem ale chtěla nachystat pořádnou dávku avokáda na jednu oslavu a to už chtělo něco trochu sofistikovanějšího. Pustila jsem se tedy do klasického mexického guacamole a musím říct, že mu není moc co vytknout. Sama jsem musela uznat, že se hodně povedlo a na party zmizelo za chvíli. Navíc když vám rodilý Mexičan řekne, že to je nejlepší guacamole co kdy jedl, není co řešit. No dobře, ve skutečnosti to byl Španěl a ne Mexičan, ale má prý v Mexiku hodně známých!

 

 

Přípravu si zpříjemněte trochou narcocorridy.

Množství těžko říct, ale cca pro 4 osoby když se chtějí trochu najíst, pro vícero, pokud se jedná o občerstvení na party.

 

Ingredience:

3 větší zralá chutná avokáda 

2 limetky

svazek čerstvého koriandru

2 malé nebo 1 střední červené cibule

pepř a sůl

fakultativně:

kvalitní čerstvé rajče či několik cherry rajčátek

1/2 japaleno papričky, máte-li rádi pálivé

 

 

Postup:

Avokáda rozpulte a zbavte pecek. Vydlabejte je do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nasekaný koriandr, nadrobno nakrájenou cibuli a šťávu z jedné limetky. Dosolte a dopepřete. Ochuťte a dle chuti přidejte více limetkové šťávy a cibule. Můžete přidat též na drobné kostičky nakrájené rajče (použijte pouze 'maso' bez semínek a vody) a na velmi drobno nasekanou jalapeno papričku (bez semínek). Opět vše promíchejte a dochuťte.

 


Guacamole velmi pomůže, když nějakou dobu (alespoň hodinu či dvě) odleží v lednici, všechny chutě se pak krásně prostoupí a spojí. Určitě si ale teď říkáte: Milá Bižuterie, jak to však máme udělat, aby avokádo běhěm těch dvou hodin hnusně nezhnědlo, jak se to rozmačkanému avokádu často stává? Tak zaprvé, v guacamole je dost limetkové šťávy, která hnědnutí zabraňuje a zadruhé vám poradím super trik. Hotové guacamole přendejte do uzavíratelné nádoby, pěkně ho do ní upěchujte a povrch zarovnejte. Poté na něj nalijte (třeba přes lžíci, ne přímo, ať proud nepoškodí horní vrstvu) asi centimetrovou vrstvu studené vody. Nádobu uzavřete a vše vložte do lednice. Před podáváním jednoduše vodu slijte, guacamole promíchejte a naaranžujte do mísy, ve které budete podávat. Easy peasy.

 

Ke guacamole se skvěle hodí kukuřičné tortillové chipsy (řiká se tomu tak?) nebo opečené křupavé pečivo.

 

V
KOMENTÁŘE
1

monicainessence

|  27. února 2015 v 7:46

super tip na uskladnenie! sa hodí. U nas guacamole frci podchvilou, strasne vdacna a chutna zalezitsot, ktora neomrzi, ale koriander som do neho nikdy nedavala, vyskusam nabuduce.

2

Ilarra

|  27. února 2015 v 8:50

Miluju nové články! Vždy je očekávám s hroznou netrpělivostí a radostí!

3

Verča

|  1. března 2015 v 9:06

Ach jo, mňam :-) Chci tě domů :D www.stripky-meho-ja.blogspot.cz

4

suffering

|  19. března 2015 v 15:32

Kromě limetkové šťávy je dobrá finta proti zhnědnutí (samozřejmě jen na dobu po kterou to bude v lednici, pak se obvykle okamžitě doslova sežerou) když do hotových guacamole dáte pecku z avokáda.

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:05

Dík za tip, mám dojem, že jsem to kdysi s tou peckou zkoušela, ale i tak trochu zhnědlo, ale dám tomu tedy ještě šanci :)

5

Nika

|  22. března 2015 v 10:48

Jééé.. dostala jsem na guacamole neskutečnou chuť. Mňam a doma není ani jedno avokádo. Pamatuji si, jak jsem ho dělala poprvé a hrozně se divila, že mi do druhého dne zhnědlo :D. Byla jsem z toho trošku v šoku a myslela si, že je zkažené :D. Skvělý recept a úžasné fotky. :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

6

Stepanka

|  31. března 2015 v 19:37

Delame ho stejne, je vynikajici. Proti hnednuti staci dat do hotoveho guacamole jednu ci dve pecky vyloupnute z avokada.

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:05

Dík za tip, mám dojem, že jsem to kdysi s tou peckou zkoušela, ale i tak trochu zhnědlo, ale dám tomu tedy ještě šanci :)

7

cocobanani

|  29. dubna 2015 v 12:05

Jsem závislá na avokádu

8

kača

|  22. června 2015 v 15:06

Vynikající - vyzkoušela jsem a super. Avokado je proste dobrota sama o sobě a v teto kombinaci jsem to delala poprvé. Takže klobouček

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:35

super! :)

9

Marcca

|  16. února 2016 v 19:37

No nejde to jinak říct...žraso!! Akorát dokousávám :))

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:34

souhlasím :))

10

Thalie Rodenová

|  1. května 2021 v 14:55

Dobrý den, Dovezla jsem si recept přímo z Mexika a musím říct, že je skoro identický, jen je ještě dobré přidat hrst ředkviček na krájených na jemné plátky. Jinak žádné papričky do Guacamole rozhodně nepatří, ztratí tak tu správnou chuť. Nejlepší je jíst s opečených chlebem či bagetkami :).

PŘIDEJ KOMENTÁŘ