Nejlepší guacamole

GlutenFree
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Párty!

Uznávám, že na avokádu, rozmačkaném jen tak s trochou soli, pepře a případně česneku toho lze vylepšit jen málo. Nedávno jsem ale chtěla nachystat pořádnou dávku avokáda na jednu oslavu a to už chtělo něco trochu sofistikovanějšího. Pustila jsem se tedy do klasického mexického guacamole a musím říct, že mu není moc co vytknout. Sama jsem musela uznat, že se hodně povedlo a na party zmizelo za chvíli. Navíc když vám rodilý Mexičan řekne, že to je nejlepší guacamole co kdy jedl, není co řešit. No dobře, ve skutečnosti to byl Španěl a ne Mexičan, ale má prý v Mexiku hodně známých!

 

 

Přípravu si zpříjemněte trochou narcocorridy.

Množství těžko říct, ale cca pro 4 osoby když se chtějí trochu najíst, pro vícero, pokud se jedná o občerstvení na party.

 

Ingredience:

3 větší zralá chutná avokáda 

2 limetky

svazek čerstvého koriandru

2 malé nebo 1 střední červené cibule

pepř a sůl

fakultativně:

kvalitní čerstvé rajče či několik cherry rajčátek

1/2 japaleno papričky, máte-li rádi pálivé

 

 

Postup:

Avokáda rozpulte a zbavte pecek. Vydlabejte je do misky a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nasekaný koriandr, nadrobno nakrájenou cibuli a šťávu z jedné limetky. Dosolte a dopepřete. Ochuťte a dle chuti přidejte více limetkové šťávy a cibule. Můžete přidat též na drobné kostičky nakrájené rajče (použijte pouze 'maso' bez semínek a vody) a na velmi drobno nasekanou jalapeno papričku (bez semínek). Opět vše promíchejte a dochuťte.

 


Guacamole velmi pomůže, když nějakou dobu (alespoň hodinu či dvě) odleží v lednici, všechny chutě se pak krásně prostoupí a spojí. Určitě si ale teď říkáte: Milá Bižuterie, jak to však máme udělat, aby avokádo běhěm těch dvou hodin hnusně nezhnědlo, jak se to rozmačkanému avokádu často stává? Tak zaprvé, v guacamole je dost limetkové šťávy, která hnědnutí zabraňuje a zadruhé vám poradím super trik. Hotové guacamole přendejte do uzavíratelné nádoby, pěkně ho do ní upěchujte a povrch zarovnejte. Poté na něj nalijte (třeba přes lžíci, ne přímo, ať proud nepoškodí horní vrstvu) asi centimetrovou vrstvu studené vody. Nádobu uzavřete a vše vložte do lednice. Před podáváním jednoduše vodu slijte, guacamole promíchejte a naaranžujte do mísy, ve které budete podávat. Easy peasy.

 

Ke guacamole se skvěle hodí kukuřičné tortillové chipsy (řiká se tomu tak?) nebo opečené křupavé pečivo.

 

V
KOMENTÁŘE
1

monicainessence

|  27. února 2015 v 7:46

super tip na uskladnenie! sa hodí. U nas guacamole frci podchvilou, strasne vdacna a chutna zalezitsot, ktora neomrzi, ale koriander som do neho nikdy nedavala, vyskusam nabuduce.

2

Ilarra

|  27. února 2015 v 8:50

Miluju nové články! Vždy je očekávám s hroznou netrpělivostí a radostí!

3

Verča

|  1. března 2015 v 9:06

Ach jo, mňam :-) Chci tě domů :D www.stripky-meho-ja.blogspot.cz

4

suffering

|  19. března 2015 v 15:32

Kromě limetkové šťávy je dobrá finta proti zhnědnutí (samozřejmě jen na dobu po kterou to bude v lednici, pak se obvykle okamžitě doslova sežerou) když do hotových guacamole dáte pecku z avokáda.

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:05

Dík za tip, mám dojem, že jsem to kdysi s tou peckou zkoušela, ale i tak trochu zhnědlo, ale dám tomu tedy ještě šanci :)

5

Nika

|  22. března 2015 v 10:48

Jééé.. dostala jsem na guacamole neskutečnou chuť. Mňam a doma není ani jedno avokádo. Pamatuji si, jak jsem ho dělala poprvé a hrozně se divila, že mi do druhého dne zhnědlo :D. Byla jsem z toho trošku v šoku a myslela si, že je zkažené :D. Skvělý recept a úžasné fotky. :-) http://zdraveahrave.blogspot.cz/

6

Stepanka

|  31. března 2015 v 19:37

Delame ho stejne, je vynikajici. Proti hnednuti staci dat do hotoveho guacamole jednu ci dve pecky vyloupnute z avokada.

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:05

Dík za tip, mám dojem, že jsem to kdysi s tou peckou zkoušela, ale i tak trochu zhnědlo, ale dám tomu tedy ještě šanci :)

7

cocobanani

|  29. dubna 2015 v 12:05

Jsem závislá na avokádu

8

kača

|  22. června 2015 v 15:06

Vynikající - vyzkoušela jsem a super. Avokado je proste dobrota sama o sobě a v teto kombinaci jsem to delala poprvé. Takže klobouček

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:35

super! :)

9

Marcca

|  16. února 2016 v 19:37

No nejde to jinak říct...žraso!! Akorát dokousávám :))

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:34

souhlasím :))

PŘIDEJ KOMENTÁŘ