Čokoládovo mandlovo malinové sušenky bez mouky

GlutenFree
Sladké
Rychlé
Snídaně
Sušenky
Párty!

Poslední dobou mě odpoledne, kdy už je nějakou dobu po obědě, ale ještě přílš brzo na večeři, přepadává chuť na sladké. Abych nepodlehla nejhoršímu pokušení a nevykoupila v práci z automatu všechny Oreos, které jsou sice vegan, ale přiznejme si to nic, co by člověk chtěl jíst nějak často, začala jsem si radši s sebou nosit tyhle vynikající sušenky. Když jsem poprvé narazila na podobný recept, docela mě zaujal, ale zázraky jsem od něj neočekávala, přecijen složení není úplně standardní a co se struktury týče, čekala jsem po upečení měkčí, lehce zdrclou konzistenci. O to větší bylo moje překvapení, když jsem se po vytažení z trouby zakousla do výborně chutnající sušenky, jejíž konzistence je něco mezi klasickou sůšou a hutnou chutnou brownie.

 

 

Takže:

výborná chuť - check

ideální struktura - check

zdravé složení - check

výživová hodnota - nevím, ale rozhodně vás jedna větší sušenka uspokojí a zasytí na několik hodin

 

Recept na cca 10 větších sušenek.

 

 

Ingredience:

2 střední, velmi zralé banány

4 lžíce chia semínek

1 hrnek mandlového másla (nejlépe z mandlí se slupkou. Můžete ho koupit nebo snadno udělat doma, pokud máte výkonnější mixér)

4 lžíce kakaa na pečení (ideálně neodtučněné a fairtrade)

1/2 hrnku kokosového cukru (ev. jiné sladidlo, např. hnědý cukr či stévie, poměr si určete sami)

1 lžička vanilkového extraktu, špetka skořice

1/2 lžičky pečící sody nebo 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

3/4 hrnku mraženého lesního ovoce (nebo čerstvého ovoce, např. brusinek či jablek)

ořechy na ozdobu

1/4 hrnku cizrnové či jiné mouky (není nutné)

 

Co si budem povídat, samotné těsto také není vůbec špatné...

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a jeden plech vyložte pečícím papírem. Banány dobře rozmačkejte vidličkou na kaši. Vmíchejte chia semínka a vanilkový extrakt a nechte cca 5 minut stát. Poté přidejte všechny ostatní ingredience mimo ovoce a dobře promíchejte. Podle konzistence těsta, která se odvíjí od velikosti banánů a použitého mandlového másla někdy přidávám i trochu cizrnové mouky, není to však nutné. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte mražené ovoce a co nejrychleji začněte dělat sušenky (ovoce pouští vodu a těsto se pak trochu lepí). Odebírejte asi 1/4 - 1/3 hrnku těsta a klaďte na plech. Pokud máte sušenky vyšší, jemně je rozplácněte na cca 1 cm vysokou placku. Připravené sušenky dozdobte dalším ovocem a nasekanými ořechy (jemně je do těsta zatlačte). Vložte do trouby a pečte cca 20 minut. Doba pečení se odvíjí od velikosti sušenek, větší se pečou déle, právě těch 20 - 25 minut, ale záleží to též na výkonnosti trouby. Po upečení by měly být sušenky na dotyk pevnější na povrchu, při chladnutí se dále zpevní. Po vyndání z trouby sejměte sušenky na pečícím papíru z plechu a nechte plně vychladnout. Skladujte v chladu či sušenky připravené do zásoby obalte pečícím papírem a v sáčku vložte do mrazáku.

 

Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Jana

|  9. února 2015 v 8:19

Vypadají moc pěkně a určitě jsou i výborné

2

Tereza

|  9. února 2015 v 10:33

Vypadají krásně, všechny ingredience mám doma, takže dnes udělám :-).

3

Káťa

|  10. února 2015 v 13:32

Dokonalé! Upekli jsme je s dětmi ráno a teď máme už jen poslední dvě ;-), jen jsme místo mraženého ovoce dali sušené brusinky ( namočené). Tohle bude náš oblíbený recept, na svačiny do školy budou skvělé. Díky za recept!

4

Lucy

|  13. února 2015 v 21:05

Uzasne!!! Všem moc chutnalo, diky!

5

Lucy

|  13. února 2015 v 21:06

Uzasne!!! Všem moc chutnalo, diky!

6

Jana

|  15. února 2015 v 19:08

Perfektní, dnes jsem upekla a jsou výborné. :) Děkuji za recept.

7

Cianna

|  19. února 2015 v 11:58

uzasny, fantasticky, bezim do Tesca a doufam, ze tam sezenu to mrazeny ovoce, abych si je hned mohla upect.

8

Hanybany

|  20. února 2015 v 13:55

Jsou opravdu výborné, máslo jsem nahradila olejem a i tak to vyšlo, jen se trochu víc rozplácly :-)

9

Luc

|  22. února 2015 v 13:59

Ahojte, cim sa daju nahradit tie banany? Ja bananom predavanym u nas neverim... resp. celkovo exotickym ovociam k nam dovazanym. Banany som excesivne striekane vselijakymi chemkami ... no to je jedno... chia semienka nahradim lanom ale tie banany... hm? Poradte, strasne tuzim tento recept skusit a deckam naservirovat! Dikicko! :)

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:39

Bohužel bez banánů by to šlo asi špatně, také chia se v tomto receptu chovají trochu jinak než lněná semínka. Zkuste se podívat po nějakém jiném receptu nebo zaimprovizujte doma :)

10

Iva

|  25. února 2015 v 10:01

Úžasný blog a recepty,moc se inspiruju! :) a sušenky vypadaji skvele

11

Luc

|  10. března 2015 v 10:31

Nejake banany najdeme ktore budu vhodne snad ;) a Chia uz mame zakupene. A chystam sa aj na ganesh tortu :P mladatka budu mat narodeninu tak im spravim lakocinku! :) Ale vsetky recepty su famozne a velmi inspirativne! Gratz a diks!

12

Ann

|  15. března 2015 v 12:15

Dobrý den, můžu se zeptat, kde se u nás dá koupit mandlové máslo případně kterou značku doporučujete? :)

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:42

Dobrý den,

mělo by být v nabídce většiny zdravých výživ nebo lze koupit na internetu. Oblíbenou značku nemám, většinou mi přišly všechny podobné. Pokud máte výkonný mixér (ideálně typ food processor), můžete si ho vyrobit doma sama, prostě jen dlouho mixujte mandle, dokud nepustí olej.

13

Marťa

|  16. března 2015 v 15:20

Můžu se zeptat, čím by šlo popřípadě nahradit mandlové máslo?? Děkujuuu!

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:43

Nějakým jiným ořechovým máslem, třeba burákovým?

14

Marťa

|  18. března 2015 v 8:57

Děkuju mooc!! Hned vyzkouším!!

15

Dominik

|  10. dubna 2015 v 22:52

Dekuju za recept. Jsou moc dobré! Jen se mi na poprvé nepovedla úplně kokonzistence, dopadlo to spíš jako muffin ve tvaru placky :) Asi možná bude dobré přidat trochu té mouky ;)

16

Mája

|  26. dubna 2015 v 10:17

Děkuji za recept, sušenky jsou chuťově dobré, ale při chladnutí na plechu natáhly vlhkost a změkly, což je škoda, teplé křupaly a teď jsou jak guma. Nevíte jak tomu předejít?

V

Veganotic

|  30. dubna 2015 v 12:52

Hmm popravdě nic moc mě nenapadá, měly by být spíš měkčí, ale na povrchu stále křupavé. Co zkusit je nenechat chladnout na plechu ale spíš na nějakém roštu?

18

Ir.

|  25. května 2015 v 19:57

Už jsem našla na vašem blogu mnoho inspirace, ale tyhle sůši mě prvně přinutily napsat komentář - delikatesa! Maličko jsem alternovala sladidlo za slad a agáve sirup, nakonec přidala malinko pohankové mouky, aby těsto nebylo tak mokré. Vyšli výborní měkouši, teď si okusuju nehty, aby jich aspoň pár zůstalo na zítra, eh! Příště double dávka! ;-)

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 11:53

To jsem moc ráda! :) Budu si je muset taky zase udělat.

19

Kača

|  16. července 2015 v 13:42

Ahojky, čím můžu nahradit semínka chia? Chtěla bych si je doma vyrobit, všechno mám - jen chia chybí :-(

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:24

výsledek nebude asi úplně totožný, ale zkuste třeba ovesné vločky

20

Ivka

|  13. srpna 2015 v 12:06

Práve som objavila tento úžasný blog :) a tieto sušienky mi učarovali, mám chuť odísť z práce a ísť piecť :D určite si ich spravím v najbližšej dobe

21

Barbora

|  6. října 2015 v 22:30

boli na veganskych hodoch v bratislave! neskutocne som sa potesila ked som nasla ten recept. urcite si ich spravim

22

Soňa

|  8. října 2015 v 23:45

Zkusila jsem včera sušenky poprvé a připálila.Přesto vypadaly báječně a naprosto mě nadchly. A proto jsem dnes udělala další várku /nespálenou/ a jsou naprosto excelentní!!! MŇAM! :-)

V

Veganotic

|  13. října 2015 v 9:51

úplně jsem na ně dostala chuť, budu si je muset taky brzo udělat :)

23

Lucy

|  16. října 2015 v 7:17

A slo by misto mandloveho masla tam dat kakaove? Jsou vytecne,jen priste tam pridam tu mouku,ony se mi totiz rozplacly a moc neztvrdly.

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:12

kakaové bych asi nezkoušela, na rozdíl od oříškových másel to je čistý tuk :(

24

Tereza

|  7. března 2016 v 13:56

Byla jsem zapřísáhlá odpůrkyně pečení, hlavně z mouky (moc mi to nechutná a mouce se snažím celkově vyhýbat), ale tenhle recept mě díky ingrediencím zaujal a moc za něj děkuji! Pekla jsem z domácího lískooříškového másla (potřebovalo zpracovat) a jsem nadšená! Dokonce snad vyzkouším i něco z mouky :D

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:11

Zkuste, receptů by tu bylo dost :))

25

Radka

|  5. května 2016 v 10:18

Hmm, stejně jako Máje mi po vychladnutí úplně změkly (po vytažení z trouby byly už tak dost měkké) a teď mají konzistenci houby. Příště asi zkusím jinou dobu pečení a možná jiné suroviny...

26

Meliz

|  8. května 2016 v 18:21

Děkuji moc za inspiraci! :) Přidala jsem ještě trochu rozehřáté hořké čokolády (Orion), brusinek a arašídového másla a během půl hodinky byly pryč! Vážně dobrota. A to jsem si myslela, že zbydou ještě na zítra na svačinu :D Asi budu muset upéct druhou várku. :D

27

Hanka

|  26. května 2016 v 18:06

Dobrý den! Moc děkuji za inspiraci a skvělé recepty. Chtěla bych Vás touto cestou moc poprosit o tip na mixer, vhodný pro výrobu vlastních másel (mandle, kokos...) Děkuji moc. Krásné dny!

V

Veganotic

|  6. června 2016 v 10:19

Dobrý den, bohužel neporadím :( měla jsem perfektní tyčový s nádobou od Moulinex, ale přestali ho vyrábět. Teď mám Kenwood cooking chef, ten je ale spíše do profesionálního provozu.

28

Smea

|  7. června 2016 v 14:46

mandlove maslo som nahradila ovsenymi vlockami zaliatymi vodou a pridala som do cesta lyzicu olivoveho oleja, su skvele! rychle a jednoduche aj ked prekvapi navsteva :)

29

Lenka

|  14. července 2016 v 5:40

Sušenky jsou úžasné, použila jsem do nich čerstvé borůvky a třešně a jako ozdobu mandle. Je ale pravda, že jsem neměla po ruce chia semínka, tak jsem je vynechala a sušenky jsou i tak naprosto lahodné! Díky za recept!

30

Veronika

|  30. září 2016 v 14:14

Ahoj vypadá to úžasně, ostatně jako všechny tvoje recepty. Myslíš že by vadilo dát místo mandlového másla, kokosové či kakaové? Děkuji Verča

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:42

Ahoj, to bych nedělala, kakaové máslo je čistý tuk a kokosové je asi taky o dost mastnější než jiná ořechová másla (plus nevím, jestli máš na mysli kokosové máslo nebo kokosový olej)

31

Martina

|  7. října 2018 v 14:23

Prostě skvělé, děkuju

32

Darja

|  10. října 2018 v 14:29

Dala jsem zmrazený černý rybíz a mňamka to byla veliká! Díky!

33

Leontýna

|  1. června 2019 v 14:02

Pekla jsem je na dramatak a během 10 minut byly fuč. Nějaké ingredience jsem nahradila, ale stejně byly moc chutné, doporučuju, za mě moje nejoblíbenější sladký "pokrm"

34

Lucie

|  13. června 2020 v 0:37

Vypadá to parádně, zítra zkusím!

35

Lucie

|  13. června 2020 v 0:38

Prosim, hrnek používáte klasika 250ml?

PŘIDEJ KOMENTÁŘ