(Ne)Buď bábovka!

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Prostě ta nejlepší klasická bábovka, jaká může být. Těsto je příjemně vláčné a hutné (ale zároveň nadýchané!), tak akorát sladké, no určitě si to dovedete představit. Kdo si to dovede představit, zvládne to i upéct, takže hurá na to.

Určitě netrpělivě scrollujete a hledáte krásné fotky ještě krásnější bábovky na řezu. Bohužel vás zklamu, jak je teď pořád tma, nějak se mi jí nepodařilo vyfotit (a tak no, prostě jsem líná...) a další kousek nechci péct zrovna brzo, protože přiznejme si to, sníst půl (až tři čtvrtě) bábovky na posezení, to by člověk neměl dělat zrovna často ...

 

 

Ingredience:

2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1/2 hrnku jemně mletých blanšírovaných mandlí (můžete vynechat, ale dodávají jemnou chuť)

5 lžic kukuřičného škrobu

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička sody bikarbony

špetka soli

400 ml kokosového mléka (ideálně kolem 60%, NEdoporučuji kokosové mléko Alnatura, má takovou divnou konzistenci, vhodné je např. Aroy-D nebo značka FirstDragon, obě mají v různých vietnamských večerkách)

3/4 hrnku rostlinného oleje (neměl by být chuťově příliš výrazný)

1/2 hrnku (125 ml) bílého rostlinného či ořechového jogurtu (domácí nebo např. Provamel, Sojade či AlproSoya) NEBO stejné množství jablečného pyré (prodává např. DM, či použijte neslazenou jablečnou výživu)

1 a 3/4 hrnku cukru krupice

1 lžíce vanilkového prášku (já používám tento) nebo tři lžičky vanilkového extraktu

šťáva z půlky středního citrónu

3 lžíce rumu

2 - 3 lžíce kakaa

trochu kokosového oleje nebo rostlinného tuku na vymazání formy

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a větší formu na bábovku dobře vymažte rostlinným tukem a vysypte moukou. Mouku, mleté mandle, kukuřičný škrob, prášek do pečiva, pečící sodu a sůl prosejte do misky a dobře promíchejte. Ve větší míse metličkou prošlehejte olej s jogurtem (či jablečným pyré), vanilkou, rumem, citrónem a cukrem. Poté do této směsi střídavě prosévejte směs s moukou a přilévejte kokosové mléko, po každém přídavku pečlivě promíchejte metličkou. Oddělte asi 1/3 těsta do menší misky, přidejte kakao a trochu rumu a dobře promíchejte. Do vymazané formy vlijte 1/3 vanilkového těsta, všechno kakaové a poté i zbylé vanilkové těsto. Nožem nebo špejlí těstem projeďte a pohybujte nahoru dolu, abyste vytvořili mramorování.

Bábovku vložte do předehřáté trouby a pečte na 180°C tradičně či 160°C horkovzduch asi hodinu (já peču obvykle něco přes, cca hodinu a deset minut, hodinu a čtvrt). Poté udělejte test špejlí - pokud na ní není mokré těsto či velké drobky, je hotovo.

Bábovku nechte asi 15 minut chladnout ve formě, poté jí opatrně vyklopte na pečící rošt a před podáváním nechte plně vychladnout.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Kristina

|  20. ledna 2015 v 8:14

Miluju bábovky. problém je, že jsem doma jediná a nedělám je, protože pak vyhazuju :(( a není nad to, když se bábovka takhle krásně povede, když zvedám ten poklop a pak řeknu jééééé :D ještě se mi nestalo, že by se nepovedla, ale beztak mám vždycky radost :D

2

Tatiana

|  20. ledna 2015 v 10:55

Bábovka vyzerá krásne a určite bude aj skvele chutiť, ale kde sa dá kúpiť ten nádherný podnos??

V

Veganotic

|  20. ledna 2015 v 16:04

Myslím, že je z NanuNana, ale už ho mám tak dva roky

3

Midsummer

|  20. ledna 2015 v 14:08

Pro Kristinu: běžně po vychladnutí část moučníku dávám do mrazáku. Na chuť to rozhodně nemá vliv.

4

Hana

|  21. ledna 2015 v 17:07

Tu musím zkusit! Vypadá nádherně. Jinak pro Kristinu - většinou bábovku naporcuji a část zamrazím. Po rozmrznutí je jako čerstvá.

5

Hana

|  21. ledna 2015 v 17:09

Ještě jsem se chtěla zeptat autorky - ty recepty sama vymýšlíte, nebo se někde inspirujete? Nenapadlo by mě, že veganská bábovka může vypadat (a asi i chutnat) dokonale. S veganstvím začínám a zírám :-)

6

Míša

|  21. ledna 2015 v 21:58

Tak jsem dostala kokosové mléko od Alnatury a chtěla ho zužitkovat.. :D

7

Verča

|  7. února 2015 v 13:47

To je nádhera!! Miluji bábovky! :-)) http://www.stripky-meho-ja.blogspot.cz

8

Eliška

|  10. února 2015 v 17:00

Díky za recept, byla výborná, snad chuťově nejlepší bábovka, jakou jsem jedla. Jen byla šíleně křehká a jakoby drolivá, takže se nám totálně rozpadla. Nevíš, čím by to mohlo být? Díky :)

V

Veganotic

|  10. února 2015 v 17:44

Hmmm to bohužel netuším, mívám jí dost pevnou :) napadá mě typ nouky, mandle namleté příliš nahrubo, moc nebo naopak málo tuku... Ale jestli jste dodrželi přísady i recept (určitě ano!) a nebyla při vyklápění/porcování příliš hořá, tak mě napadají jen rozdíly v použitých igrediencích...

9

Eliška

|  10. února 2015 v 21:44

Aha, tak příště to všechno ještě lépe ohlídáme. :) ale co, hlavně, že byla dobrá...

10

Hanybany

|  5. března 2015 v 18:02

A formu mate jakou? Sklo, plech ci silikon? Ja s babovkami trochu zapasim, tedy s tim vyklopenim. Tak jsem zvedava, jak to, ze tahle je takova pekna :-)

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:32

Mám klasické smaltované nebo plechové :) stačí dobře vymazat (ve všech záhybech) a vysypat moukou.

11

Míša

|  14. března 2015 v 18:55

Povedla se, mám radost, děkuji za recept! Chuťově dokonalá, chutnala celé rodině. Za mě - lepší vegan bábovku jsem nejedla, super recept :-D

12

Monika

|  20. března 2015 v 7:26

Bábovka byla báječná, jen nám přišla hodně mastná a sladká. Příště uberu cukr a tuk a dám vědět, co to udělalo s konzistencí.

13

Míša*

|  5. dubna 2015 v 18:08

Včera jsme z tohoto těsta upekli beránka, ještě jsme ho pomazali čokoládou a je to lahůdka - už jsme mu snědli prdelku :-)

14

Zuzka

|  27. června 2015 v 16:37

Vypadá skvěle! Šlo by použít i jinou mouku? Celozrnnou, pohankovou,..?

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:31

Myslím, že celozrnná nebo třeba špaldová by měly být v pohodě. S pohankovou jsem teď dělala makovec http://www.veganotic.cz/clanky/151-makovec-s-naslehanym-kremem-a-rybizem a dopadl skvěle, tak by to snad taky neměl být problém? :) Možná začni s trochou méně tekutin (každá mouka může sát jinak) a dle potřeby přidávej.

15

Soňa

|  22. září 2015 v 22:23

Báovka je báječná. Vyzkoušela jsem ji v bezlepkovévariantěz pohankové krupice a moc mi chutnala. Tedy nejen mě.:-)

16

Soňa

|  22. září 2015 v 22:24

Bábovka je báječná. Vyzkoušela jsem ji v bezlepkové variantě z pohankové krupice a moc mi chutnala. Tedy nejen mě.:-)

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:53

to zní super, můžu se zeptat, kolik jste té krupice dala?

17

Radka Š

|  18. prosince 2015 v 19:48

Na chuť je ta bábovka úúúúžasná.. bohužel se mi sype, takže je na lžičku :-( chudák návštěva, až to zítra zjistí :-)

18

Inka

|  11. ledna 2016 v 12:03

lze prosím něčím nahradit kokosové mléko?

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:53

výsledek asi bude maličko odlišný, ale můžete dát jakékoli jiné rostlinné či ořechové mléko

19

Inka

|  14. ledna 2016 v 11:18

díky, podařilo se- je pro mne ale moc nadýchaná, takže asi upravím.

20

Soňa

|  15. ledna 2016 v 13:18

Přesně si už nevzpomínám, ale většinou pracuji systémem přiměřeně, přiměřeně.:-)

21

Bára

|  26. ledna 2016 v 17:29

Odkedy som túto bábovku vyskúšala, už nepečiem žiadnu inú, je naozaj perfektná!

22

Renata

|  23. února 2016 v 0:56

Vyborna! Vsem chutnala, jen na nas trochu sladka, tak dam priste mene cukru. Dekuji.

23

Eva

|  17. března 2016 v 14:16

Je to opravdu jedna z nejchutnějších bábovek. Pochutnali by si i nevegani. Dělala jsem ji ze špaldové mouky a je krásně vláčná. Děkuji za recept(y).

24

Klara

|  28. března 2016 v 17:49

Babovku jsem dělala dneska a celkem se povedla, jen mi přijde taková "moc" vlacna :-)

25

jana

|  5. dubna 2016 v 12:53

Chutove vyborna,ale bohuzel se mi skoro cela rozpadla pri vyklapeni a na taliri byla jen hromada drobku a ve forme zustala vnejsi cast babovky:).Velmi drobiva.Ale nedala jsem tam tam jogurt,sodu a dala jsme spaldovou mouku z Lidlu.Myslite,ze to bylo tim?Jinak se nevzdam a zkusim ji znovu:)

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:34

no, je dost pravděpodobné, že to bylo tím :)

26

Dominika

|  13. srpna 2016 v 12:25

Chci se přidat k dekujicim nadšencům téhle babovky! Je skvělá, pecu jí často a v různých obmenach. Jsem moc vděčná za práci a peclivost díky které vznikl tak skvělý recept. Ta geniální záměna se skrobem vylehci každou mouku. Místo jogurtu jsem postupně začala dávat tofu rozmixovane s odpovídajícím množstvím vody, vyjde to levněji a splní to účel. Sladim jecnym sladem a rozinkami- je potřeba hlídat konzistenci. A když se do světlé části přidá čerstvá citronova kůra,tak je jak z cukrárny.. Díky! Smekám!

27

Dominika

|  13. srpna 2016 v 14:36

Chci se přidat k dekujicim nadšencům téhle babovky! Je skvělá, pecu jí často a v různých obmenach. Jsem moc vděčná za práci a peclivost díky které vznikl tak skvělý recept. Ta geniální záměna se skrobem vylehci každou mouku. Místo jogurtu jsem postupně začala dávat tofu rozmixovane s odpovídajícím množstvím vody, vyjde to levněji a splní to účel. Sladim jecnym sladem a rozinkami- je potřeba hlídat konzistenci. A když se do světlé části přidá čerstvá citronova kůra,tak je jak z cukrárny.. Díky! Smekám!

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:33

hmm to zní skvěle :)

28

Andrea

|  7. listopadu 2016 v 8:11

Dobry den, chcem sa spytat, ci moze ist namiesto kukuricneho skrobu zemiakovy. Dakujem.

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:33

ano

PŘIDEJ KOMENTÁŘ