Čokoládovo karamelové lanýže s rumem

GlutenFree
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Vánoce
Párty!

Musím přiznat, že na klasické čokoládové lanýže - bonbony ze smetany a čokolády (a koneckonců čokoládu obecně) jsem nikdy moc nebyla. Ne, že by mi vyloženě nechutnaly, ale čokoládové sladkosti mi vždy přišly takové meh..., co z toho...
O to větší bylo mé překvapení, když jsem kdysi popvé ochutnala raw čokoládu z těch nejlepších ingrediencí - medjol datlí, kakaa a kakaového másla. Chuťový zážitek nepopsatelný, s klasickou čokoládou se to nedalo srovnat. Výborná konzistence, sladkost "tak akorát" s karamelovým nádechem, která ale nepřebije čokoládovou chuť, no prostě bomba (nebo bonba? Ha!)
Vánoce jsou super příležitost, jak recept na raw čokoládu oprášit a přetvořit do jednoduchých čokoládových kuliček (bonbónů, lanýžů, homolek, cokoli chcete...).

 


Základ čokolády je velmi jednoduchý, zahrnuje jen tři ingredience, dochucení je pak zcela na vás. Mně přijde ideální kombinace vanilka + rum, kterou najdete níže, přidat však můžete téměř cokoli.
Snažte se na tento recept použít co nejkvalitnější (nejchutnější) ingredience.

 

 

Recept asi na 20 kousků.


Ingredience:
přibližně 12 ks velkých měkkých masitých datlí (např. Medjol)
1/4 hrnku kvalitního (fairtrade) kakaa
1/4 hrnku rozpuštěného kakaového másla či kokosového oleje (kakaové máslo se hodí lépe, ale výsledek je super i s kokosovým olejem)
2 lžíce kvalitního rumu či whiskey (použila jsem tmavý rum Saint James)
semínka z vanilkového lusku

 


Postup:
Datle vypeckujte a spolu s ostatními ingrediencemi je rozmixujte v mixéru. Alternativně je můžete rozmačkat vidličkou a poté s ostatními i ingrediencemi smíchat (promačkat vidličkou) ve větší misce.
Ochutnejte a dle chuti přidejte rum, kakao či vanilku.
Směs nechte pár hodin tuhnout v mrazáku. Poté rukama tvarujte kuličky. Můžete je nechat tak, jak jsou, nebo je obalit v kakau se skořicí, čokoládě či třeba drcených pistáciích.
Kuličky jsou měkčí, skladujte je tedy v lednici či mrazáku, kde ztuhnou.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

nika

|  11. prosince 2014 v 11:05

Moc díky, už vím, který jediný cukrový letos udělat! Jen nevím kde sehnat v čr dobrý datle, poradíš prosím? Při nejhorším si dovezu s sebou ze Španělska, protože tohle je prostě must!

V

Veganotic

|  11. prosince 2014 v 11:48

Ahoj,

v Praze kupuji dobré medjol datle v Holešovické tržnici v hale se zeleninou (22). Je tam jede větší překupnický stánek po pravé straně asi 4. od konce, ale myslím, že je tam mají na víc místech.

2

nika

|  11. prosince 2014 v 12:09

Moc díky!:)

3

teena

|  11. prosince 2014 v 16:08

Kde prosím v Praze sehnat kakaové máslo? Děkuju :-)

V

Veganotic

|  11. prosince 2014 v 17:30

Mívají ho v některých zdravých výživách (např. kakaové máslo značky BioNebio v malé skleničce). Ale internet je jistota :)

4

Andrea

|  12. prosince 2014 v 20:05

Pekne datle maji v Kunraticke stodole.

5

Monika

|  15. prosince 2014 v 17:00

Jsou skvěle! Hodně intenzivní chuť. Na if druhy den jsou ještě mnohem lepší! Dekuji za recept :)

6

Žirafka

|  2. února 2015 v 0:48

Chtěla bych se jen zeptat ........... asi je jedno, jestli použiji kakaové máslo tmavé a nebo světlé? Jsem na ně hodně zvědavá.......dělávám často čokoládové lanýže, takže myslím,že i tyto kuličky budou úžasné :-)

V

Veganotic

|  3. února 2015 v 17:18

Já znám popravdě jen jedno - světle žluté :)

7

Žirafka

|  3. února 2015 v 19:24

Špatně jsem to napsala :-) myslela jsem buď kakaové máslo světlé a nebo tmavou kakaovou hmotu .......viz.odkaz http://www.tvorivy-svet.cz/detail/4903969/100-natura-kakaova-hmota :-) děkuji za reakci

8

Iveta

|  6. února 2015 v 20:14

Fakt bomba !!! Máme veganku v rodině, tak snad ji budou chutnat.

9

Simoča

|  5. března 2015 v 9:56

Ahojky, a nevěděl by tady někdo kde sehnat dobré datle v Brně? Děkuji za tip

11

Smea

|  15. července 2015 v 20:46

Skúsila som nahradit datle slivkami a nesolenymi arasidmi, tiez dokonale!!

12

Adam

|  5. prosince 2015 v 1:20

Pardon, hloupý dotaz, ale pro jistotu: kakao mám používat to na vaření (tz. typu holandské) nebo prostě instantní z kterého se dělá rovnou nápoj, ale aby bylo fair trade? Děkuji za odpověd i za bezva blog.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:35

to na vaření (holandské), ale jak píše Mila podemnou, nejlepší je raw fairtrade kakao

13

Mila

|  13. prosince 2015 v 21:56

Adame, určitě použij klasické, hořké a nejlépe raw fair trade kakao :)

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:35

tak tak, děkuji za odpověď :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ