Švédské rolky s nutelou, ořechy a kardamomem

Sladké
Supermarket
Snídaně

Kynuté rolky/šneci/krucánky whatever po švédsku, tj. s kardamomem z blogu GreenKitchenStories. Oproti původnímu receptu, který jakožto náplň doporučuje vlastnoručně vyrobené lískovooříškové máslo (prostě dlouho mixujete lískové ořechy ve výkonném mixéru) s čokoládou, jsem použila  kupovanou vegan lískovooříškovou nutelu, na které si tu patrně začínám vytvářet (ne)příjemnou závislost. Nevím, jesti se v ČR dá nějaký podobný výrobek (ideálně bez palmového oleje) sehnat, ale velmi jednoduše si ho vyrobíte doma (google-fu vegan nutella).

 

 

Recept na přibližně 11 kousků.

 

Ingredience:

Těsto

2 a půl lžičky sušeného či půl kostky čerstvého droždí

1 lžička mletého kardamomu

špetka soli

60 g kokosového (či jiného, ideálně neutrálně-chutnajícího) oleje

1 hrnek rostlinného mléka (použila jsem lískovooříškové...když už, tak už!)

1/3 hrnku javorového sirupu

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek celozrnné (špaldové) mouky

2 lžíce cizrnové či sójové mouky (není nutné)

Náplň

cca 200 g vegan nutelly (či lískovooříškového másla s javorovým sirupem a čokoládou, viz původní recept)

1 velké nahrubo nastrouhané jablko

větší hrst nahrubo nasekaných opražených lískových ořechů

špetka kardamomu

Rostlinná smetana na potření rolek

 

 

Postup:

Sušené droždí a kardamom promíchejte ve větší míse. Rozpusťte kokosový tuk, přidejte k němu mléko a javorový sirup a zahřejte přibližně na teplotu lidského těla (ne více než 40°C, jinak těsto nevykyne). Tuto směs přelijte do mísy s droždím a míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Do stejné mísy prosejte mouky, zamíchejte a zpracujte v hladké těsto. Dle potřeby přidejte další mouku či trochu vlažného mléka. Dobře prodělejte rukama na vále či v kuchynském robotu. Těsto vraťte do mísy, přikryjte a nechte na teplém místě nejméně hodinu kynout.

Poté těsto vyndejte z mísy a na pomoučněné ploše ho vyválejte do obdélníku cca 50 x 40 cm. Pomažte vegan nutelou, z jablka vymačkejte přebytečnou šťávu (důležité!) a roprostřete ho po ploše. Posypte nahrubo nasekanými, opraženými lískovými ořechy a špetkou kardamomu. Plát těsta zespoda v první třetině přeložte k prostředku, poté tuto část přikryjte horní částí obédlníku, kterou také přeložíte k prostředku (viz původní recept). Ostrým nožem nakrájejte vertikálně na cca 3 cm široké pruhy. Každý pruh poté vemte do rukou a třikrát ho natáhněte do délky a zamotejte. Poté položte na plochu a pruh těsta zavažte do uzlu, volné konce těsta zastrčte doprostřed rolky. Přemístěte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte utěrkou a nechte ještě další půlhodinu kynout.

 


Troubu dobře predehřejte na 220°C. Když jsou rolky vykynuté, lehce je pomažte rostlinnou smetanou, posypte dalšími nasekanými lískovými ořechy, vložte do trouby a pečte dozlatova přibližně (10 až) 12 minut. Vyndejte a jezte ještě teplé.

 

 

 
Koláče  |  
Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Jana

|  30. listopadu 2014 v 21:21

Krásné a určitě i hříšně dobré :)

2

monikaa

|  1. prosince 2014 v 16:59

Podobný recept jsem viděla na http://www.femina.cz/recepty.html moc se to povedlo a všichni to chválili. Tohle určitě taky musím vyzkoušet :)

6

Michaela

|  18. října 2015 v 16:27

Vypadají nádherně!! :) Ty fotky by se daly úplně jíst :) ukládám a příležitostně vyzkouším :)

7

Radka

|  10. ledna 2016 v 22:22

Teda, než jsem pochopila, jak se to motá, tak jsem první dva kousky úplně zvorala :D Ještě, že tam je ten odkaz na původní článek!

8

Yorii

|  9. června 2016 v 16:33

Mohu se zeptat, jaký typ kardamonu mám použít? Předpokládám, že černý?

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:39

jiný neznám. Myšlena jsou černá semínka z vnitřku lusku kardamomu.

9

Janey

|  30. října 2016 v 10:26

Zkoušela jsem a rolky jsou výborné! Ale mám dotaz ohledně toho, jestli po upečení mají být vláčné nebo tvrdší?

V

Veganotic

|  11. listopadu 2016 v 16:39

spíše měkčí

10

Janey

|  11. listopadu 2016 v 19:39

Děkuji za odpověď. Tak nevím, co děláme špatně. Rolky dělám podle návodu a jsou pokaždé hrozně tvrdé :( Zkoušela jsem i delší doby kynutí, ale výsledek byl vždy stejný.

11

Renatta

|  25. března 2018 v 16:17

Rolky peču poněkolikáté. Pokaždé z jiné mouky (špaldová, žitná, kokosova + kombinace) a pokaždé jsou luxusní!!!! Naprosto!!! Obcas nutelu posypu mákem...to je lahoda!!! Diky za SUPER recept!!!!

12

Lenka

|  25. března 2018 v 19:28

Před chvílí dopečeno. Použila jsem 2 hrnky špaldové a 1 hrnek polohrubé mouky. Těsto bylo ale hodně lepivé, tak jsem přidala více té polohrubé. Pak už nebyl v ničem problém. Vytvořila jsem 17 bochánků a dlouho se u nás neohřejí. Je to fakt výborný!!! :) Pro ty co to měly tvrdší. Stává se mi to, když kvásek správně nevzejde. To bych pak mohla někoho i zabít, jak je to tvrdý :D Možná jestli jste mlíko moc neohřáli. To je pak tutovka, že se to nechytí.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ