Soba nudle s brokolicí, ořechy a tempehem

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket

Skvělé a jednoduché jídlo, které si často dělám ve všední den k večeři. Soba jsou výborné pohankové nudle, které jsou přirozeně bezlepkové (někteří výrobci do nich však často přidávají pšenici, pokud jste gluten free, nezapomeňte tedy dobře zkontrolovat složení) a rychlé k přípravě. Koupit se dají většinou už i v supermarketech, my je v Praze nejčastěji kupujeme v asijských potravinách Shin food (Korunní či Koněvova). Brokolice připravená v páře a Asií inspirovaná ořechová omáčka se k nim skvěle hodí. Původní recept na MyFirstMess tímto výčtem ingrediencí končí, my si k nudlím děláme často ještě opečený tempeh se sezamem a nebo přihodíme rychlejší variantu - na kostky nakrájené lahůdkové tofu Sunfood (ev. tofu s řasou stejné značky).

 

 

Recept pro 2 osoby

 

Ingredience:

cca 300 g soba nudlí

1 menší až střední brokolice

200 g tempehu natural nebo 250 g lahůdkového tofu (či tofu s řasou) Sunfood

kvalitni sójová omáčka

(černý) sezam

Omáčka:

2 menší stroužky česneku

cca 3 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru

1 lžíce kvalitní sójové omáčky

1/2 - 1 lžíce javorového sirupu

1/2 lžičky světlého misa (není nutné)

2 lžíce olivového oleje

špetka kajenského pepře či čili

šťáva z poloviny limetky

5 para ořechů

 

 

Postup:

Pokud používáte tempeh, nakrájejte ho na malé kousky a opečte na trošce (sezamového) oleje pěkně dozlatova. Po chvíli přidejte sezam a nechte tempeh obalit a sezam lehce opéct. Sejměte z ohně a po chviličce zakápněte troškou (1 lžíce) sójové omáčky. Pokud používáte tofu, stačí ho nakrájet na kostičky a přidat k hotovému jídlu.

Brokolici dobře omyjte a poté okrájejte růžičky. Košťál snězte nebo se ho zbavte. Dejte vařit soba nudle dle návodu, brokolici dejte do cedníku a nechte ji napařovat nad stejným hrncem, ve kterém se vaří soba.

Zázvor a česnek nastrouhejte na jemném struhadle, paraořechy nasekejte nožem na tenké plátky, přidejte všechny ostatní ingredience na omáčku a smíchejte v misce. Ochuťte a dochuťte.

Po uvaření soba nudle slijte, můžete je krátce propláchnout studenou vodou. Vraťte do hrnce, přidejte brokolici a tempeh/tofu a vše zalijte asijskou omáčkou s ořechy. Dobře promíchejte a podávejte.

 

 

Vydrží chutné i v krabičce na druhý den k obědu.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Jana

|  23. listopadu 2014 v 17:57

Děkuji za tento recept, soba nudle mám moc ráda a tahle kombinace mne neuvěřitelně potěšila. :) Budu je mít v repertoáru rozhodně často. :)

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:07

Super :) Taky se jich v poslední době nemůžu nabažit

2

Martina

|  28. prosince 2014 v 23:20

Nejnádhernější recepty ! :) Vařím jeden po druhém a zatím naprostá spokojenost. Moc děkuji za takové stránky a doufám, že budou recepty jen a jen přibývat :)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:50

taky děkuji, jsem ráda, že se vám stránky líbí :)

3

Veronika

|  13. února 2015 v 11:16

Genialni recept, takovou chut jsem jeste nejedla. Vcera varil manzel, jesteze se toho ujal on, protoze ja jsem chtela postupovat jen podle nazvu - nudle + brokolice + tempeh, proste rychlovka. Ale ta omacka, to je teda neco. Jeste mi zbylo dneska na obed a uz se na to od rana tesim :)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:50

Výborně :)

4

Kristína K.

|  16. února 2015 v 6:43

Děkuji za geniální recept. Soba nudle jsem si koupila poprvé tento týden a jsem ráda, že jsem při premiéře využila zrovna tenhle recept, všem moc chutnalo! http://cockacockovita.blogspot.cz/

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:51

skvělé! :)

5

Týna

|  15. dubna 2015 v 7:48

Potřebovala bych poradit kde koupím gluten free soba nudle. Recept mám vytisknutej asi tak dva měsíce, ale když už někde ty nudle mají, je v nich pšenice. Btw - sójovka taky není GF:) Předem díky za tip na nudle:)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 12:53

GF soba kupujeme v ShinFood v Korunní (pokud jste z Prahy), viděla jsem je myslím i v Country Life. A díky za upozornění ohledně sójovky.

6

Míša V.

|  19. prosince 2015 v 19:00

To zní skvěle :) ! Miluju takovéto různé směsi s brokolicí ! http://runeatandtravel.blogspot.cz/

7

Jája

|  4. března 2016 v 18:34

je to vynikajici nikdo nepoznal ž tempeh neni maso supeeer! :-) Děkuji

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:19

supeeer! :) není zač

8

Martina H.

|  20. března 2016 v 19:34

Mockrát díky za recept, sklidil u nás obrovský úspěch a hladové krky mě už znova prosí o jeho přípravu :)

9

Dominika

|  25. března 2016 v 21:03

Vynikající. Sedím nad prázdným talířem a předu. Ta omáčka je symfonie chutí, (přidala jsem ještě lžičku medu, striktní vegani snad prominou). Skvělé recepty, krásné fotky. Nadchly mě recepty na sladké pečení bez vajec a mléčných produktů. Velmi zajímavý odkaz na francouzský blog - sníh a pěny bez bílků. Díky, těším se, co vyzkouším příště

PŘIDEJ KOMENTÁŘ