Pizza s houbami a kešu krémem

Hlavní Jídla
Slané Pečení
Supermarket
Párty!

Výborná italská pizza s bílými houbami a kešu krémem ve stylu mozzarelly. Geniální chuť, jednoduché suroviny a pokud si těsto na pizzu připravíte dopředu, nezabere to ani moc času. Široká nabídka hub je už nyní k dostání na farmářských trzích, my jsme všechny uvedené druhy koupili v hale se zeleninou v Holešovické tržnici. Tak tedy buongiorno v mé kuchyni a hurá do toho.

Původní recept z kuchařky Chloe's Vegan Italian Kitchen.

 

 

Množství na jednu velkou pizzu na plech (ve 4 lidech zmizela podeřele rychle...)

 

Ingredience:
Pizza těsto:

1 balíček sušeného droždí (asi 2 a 1/4 lžičky)

1 hrnek teplé vody (cca 38°C - nesmí být horká!)

2 a 1/2 hrnku mouky (použila jsem 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové a 1 hrnek pšeničné hrubé)

1 lžíce olivového oleje

1 lžička soli

1 lžíce cukru či javorového sirupu

 

 

Kešu mozzarella:

3/4 hrnku kešu oříšků (namočených na pár hodin ve vodě či krátce povařených, pokud jste je zapomněli namočit)

1/2 hrnku vody

1 a 1/2 lžíce citrónové šťávy

1 lžička soli

1 malý stroužek česneku

1 lžička sušené cibule (koupíte u stánků s kořením)

1 lžíce kukuřičného škrobu

 

 

Pizza:

cca 550 gr světlých hub (např. hnědé žampiony, portobello, hlíva ústričná, hlíva královská, shiitake)

4 velké šalotky

1/4 hrnku bílého vína

2 lžičky sušeného či 1 lžíce čerstvého tymiánu

hladkolistá petržel

3 velké rozmačkané stroužky česneku

olivový olej, pepř a sůl

chilli olej či pálivá omáčka (např. srirarcha)

 

 

Postup:
Nejdříve připravte těsto na pizzu. Droždí rozmíchejte v uvedeném množství vody, přidejte cukr či javorový sirup a nechte asi 5 - 10 minut odstát. Ve velké míse smíchjte mouku, sůl a olivový olej, poté přidejte i vodu s droždím. Lehce pomoučněnýma rukama či za pomocí kuchyňského robota vypracujte pružné těsto, které se nelepí (pokud ano, přidejte trošku mouky). Vložte do olejem vymazané mísy a nechte na teplém místě kynout asi hodinu až hodinu a půl. Vykynulé těsto vyjměte, prodělejte rukama a na pomoučněné ploše ho asi 5 minut zpracovávejte. Pokud ho budete používat ihned, vyválejte ho či rukama vytvarujte na pečící papír posypaný trochou kukuřičné mouky a přendejte na plech. Pokud těsto nebudete používat ihned, dobře ho zabalte do potravinové fólie a uskladněte v lednici. Před použitím nechte chvíli dojít pokojové teploty.

Pokud pizzu připravujete na jeden zátah, připravte mezi tím, co těsto kyne, kešu mozzarellu. Namočené kešu slijte a společně se všemi ostatními ingrediencemi dobře rozmixujte v mixéru na hladký krém (jde to i tyčovým mixérem). Ochuťte a dochuťte.

Jako další krok připravte oblohu na pizzu. Šalotky oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. Houby očištěte, ev. zbavte nožiček a nakrájejte na tenčí plátky/kousky. V pánvi zahřejte asi 2 lžíce olivového oleje, přidejte šalotky a 300 gr hub, osolote a opepřete a opékejte, dokud oboje pěkně nezhnědne, tj. přibližně 10 minut. Asi po pěti minutách můžete přidat i tymián. Když je vše pěkně opečené, zalijte vínem a opět vařte, dokud se téměř všechna tekutina neredukuje. Poté sejměte z ohně, vmíchejte asi 2 lžíce čerstvé nasekané petržele, přemístěte do míxéru a rozmixujte na malé kousky (stačí krátce, neměla by to být hladká pasta). V pánvi opět rozehřejte olej a opečte na něm osolené a opepřené zbývající houby pěkně do měkka.

 

 

Troubu předehřejte na 220°C. Těsto na pizzu potřete olivovým olejem a rozmačkaným česnekem, poté rozmixovanou houbovou směsí (po stranách nechte cca 1 cm široké okraje). Na tuto směs navrstvěte zbylé houby, osolte a opepřete a vložte do trouby. Pečte asi 15 - 20 minut, dokud nejsou kraje pěkně hnědé. Poté vyndejte z trouby a na pizzu rozprostřete kešu mozarellu. Vraťte do trouby a pečte ještě asi minutu až dvě. Vyjměte, ozdobte čerstvou petrželí, chilli olejem či srirarchou a čerstvým tymiánem (pokud máte) a podávejte.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

V

|  29. března 2015 v 13:58

Vypadá famozně!

2

Jana

|  29. března 2015 v 18:17

Hmm to vypadá opravdu lákavě, navíc houby doslova zbožňuji :)

3

I.

|  30. března 2015 v 10:54

vypadá to super. Jen marně sháním nesolené kešu oříšky nebo nesolené pistácie - všude jsou jen solené :(

4

S.

|  31. března 2015 v 10:13

Já mám zkušenost, že nesolené oříšky prodávají často ve větších vietnamských večerkách (na váhu). Nebo pak Bezobalu na Vinohradech.

5

Hanybany

|  31. března 2015 v 21:11

Pizza je vynikající. Opravdu, jsem z ní vážně nadšená-nejvíc z kešu mozzarely. Právě jsem jí dokončila! Děkuji za super inspiraci :-)

V

Veganotic

|  2. dubna 2015 v 15:04

Super :) mně taky moc chutnala.

6

jitule

|  1. dubna 2015 v 20:05

výborné nesolené kešu mají za dobrou cenu v lidlu

7

Martin

|  2. dubna 2015 v 15:14

Nesolené kešu prodávají v Kauflandu. V tom Chomutovském mají solené a nesolené na dvou místech, ty nesolené jsou blízko těstovin a mouky.

8

I.

|  3. dubna 2015 v 10:32

Dík za všechny tipy. Dnes to asi vezmu tramvají přes Bělehradskou a zkusím ten bezobalu

9

iV

|  16. dubna 2015 v 13:08

...no luxus (y) !! dneska večer jdu do ní ;)

11

panika

|  5. března 2016 v 22:03

diky dik, skvela pizza, diky ktere krome meho bricha roste i vseobecna popularita :)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:17

a tak to má být :))

12

Sára

|  4. srpna 2017 v 12:26

Hned jdu vyzkoušet :) jak jsem ochutnala první raw pizzu tak jsem se do ní zamilovala :D Bylo to v restauraci Black Kale. :) Doporučuji http://blackkalebar.cz/

PŘIDEJ KOMENTÁŘ