Ananasovo-ořechovo-kokosový dortík se šlehačkou

Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Velikonoce
Párty!

Výborný jarní dortík, který potěší oko i jazyk a rozjasní jakékoli chmury. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, zároveň se však skvěle hodí i k našemu jaru (a létu, podzimu, zimě...). Dortík můžete jíst jen tak, jemně pocukrovaný moučkovým cukrem (sám o sobě není příliš/přehnaně sladký), nebo ho ještě vylepšit výbornou kokosovou šlehačkou.

 

 

U kokosové šlehačky máte dvě možnosti - pokud chcete rychlovku, máte svou oblíbenou značku kokosové šlehačky o které víte, že dobře tuhne a na dort se hned vrhnete, jednoduše vyšlehejte ztuhlé kokosové mléko s trochou cukru a vanilkou. Pokud chcete dělat např. patrový dort nebo je tepleji a potřebujete tužší šlehačku, která jistojistě vydrží, použijte dole uvedený recept ztužený rostlinnou želatinou - agarem. Ať se rozhodnete jakkoli, dortík bude dobrý tak jako tak :).

 

 

Ingredience:

Dort:

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

3/4 hrnku hnědého cukru (ev. 1 hrnek kokosového cukru)

1 lžička sody bikarbony

1 hrnek mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka

2 lžíce jablečného octu

1/2 hrnku rostlinného oleje

2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky

1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)

2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů

2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu

 

 

Šlehačka:

2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku (např. značka Albert, nevhodné je naopak kokosové mléko Alnatura), uložené nejméně přes noc v lednici

1 a 1/2 lžíce agaru (prášku)

2 lžíce kokosového tuku

2 lžíce kukuřičného škrobu

mletá vanilka či zrníčka z vanilkového lusku

1/3 - 1/2 hrnku cukru

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli. V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko). Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.

 

 

Na šlehačku otevřte obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum). Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice). Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, cukr, vanilku a agar a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc). Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.

 

 

Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku, ozdobte ho opraženým kokosem, kousky čerstvého ananasu a nasekanými ořechy.

 

Cupcakes  |  
V
KOMENTÁŘE
1

I.

|  3. dubna 2015 v 9:07

to vypadá hoooodně luxusně :) ukládám a mám doma všechno potřebné :)

2

Myš

|  11. dubna 2015 v 20:08

Ahoj, je možné nějak nahradit kokosové mléko (i nevegansky)? Mně po něm bylo fakt hrozně zle. :(

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:05

Můžete místo něj zkusit jiné rostlinné či ořechové mléko, smíchane s rostlinnou či ořechovou smetanou (k dostání v bioobchodech je dobrá mandlová či ovesná Oatly).

3

I.

|  27. května 2015 v 8:24

Tak už ho mám za sebou. A je výborný!!! Určitě ho zařadím do stáleho sortimentu. Trochu jsem se bála, ale dopadlo to (jako všechny recepty odtud) super! Vynikající!!

V

Veganotic

|  27. května 2015 v 12:00

Super! :) Taky ho řadím mezi oblíbené.

4

Martina

|  3. července 2015 v 7:01

Opět něco úžasného, okamžitě se po něm zaprášilo.... Děkuji za vegany, skvělé recepty! Co jsem vyzkoušela nemělo chybu.

5

Réza

|  22. července 2015 v 20:34

Upečeno! Chuťově vynikající, jen se krapet rozpadá. Čeho přidat víc, aby mi držel pohromadě? Oleje? Díky za radu :)

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:41

Hmm, popravdě netuším, ale také bych zkusila více tekutiny, tj. např. toho oleje nebo přidat pár lžic mléka či šťávy z ananasu.

6

Misa

|  1. srpna 2015 v 2:25

Zkusila jsem a je to dobre, jen se mi to rozpada taky. Ale trochu jsem pozmenila nejaky ingredience, tak mozna to bude tim. Misto te slehacky jsem udelala krem z kesu orisku (namocit aspon na 2hod kesu do vody, pak je proprat, a dat s necim sladkym a trochu ananasove stavy do mixeru. Ja dala agave a trochu vanilky a kokosovy olej). Potom jsem buchtu rozkrojila a krem dala dovnitr, dala vsechno do lednicky stuhnout a nakonec to vsechno dobre dopadlo. Dekuju za recept, urcite si to pridam do kucharky.

7

Petra

|  10. října 2015 v 23:38

Můžu použít špaldovou mouku? Děkuji. Skvělé recepty. :-)

V

Veganotic

|  13. října 2015 v 9:47

určitě :)

8

Lena

|  5. června 2016 v 1:47

Dejte si pozor na používání agávového sirupu. Podle MUDr. Bukovského, který je odborník na zdravý životní styl, je to nejhorší sladidlo, kterým si odrovnáte při nejmenším játra.

9

Tana

|  16. června 2016 v 17:11

Dobry den! Gratulujem ku krasnym receptom a fotografiam. Radost sa na to pozerat :) Chcela by som sa spytat...vo vatsine svojich receptoch pouzivate bielu muku, ak som spraven pochopila. Myslite ze to pokazim pouzitim whole wheat flour/ colozrnou mukou? Taktiez som nad niecim rozmyslala- niektore ingrediencie sa tazko hladaju (byvam mimo Slovenska/Ceska) a niekedy su aj velmi drahe. Viem ze napriklad domace mlieko zo soje alebo aj ovsenych vlociek je ovela lacnejsie a mozno by ste tu mohli pridat taketo recepty-recepty na ingrediencie ktore dalej pouzivate v svojich receptoch. Ak ich tu mate a nevsimla som si, prepacte! Pritom mlieku z ovsenych vlociek, pouzivate ho, ak ano, aj pri peceni?? Dakujem! :)

10

Eva Prochazkova

|  8. července 2016 v 15:31

Nejlepsiiii

11

Eva Prochazkova

|  8. července 2016 v 15:32

Nejlepsiiii

12

I.

|  27. srpna 2016 v 15:54

Lahoda!!!

13

Lola

|  23. února 2017 v 14:10

Ahoj holky, tento dortik je vazne moc dobry. Nedavno jsem narazila i na jeden videorecept na taky uzasny dort, fakt levny můžete juknout : https://youtu.be/BT1baau9sAg

14

Marca

|  1. března 2017 v 16:33

Výborný!!! Dělám běžně a i bez šlehačky si mooooc pochutnáte. Vždy se po něm zapráší.

15

Zdeněk

|  5. května 2018 v 12:49

Taktéž vyzkoušeno a vynikající, především vychlazený. Krém jsem dělal malinko jinak, jelikož jsem neměl ingredience, ale i samotné těsto je výborné :) děkuji

16

Darja

|  10. října 2018 v 14:28

Dobrý den! Další recept, který jsem vyzkoušela a opět super! Mouku jsem měla doma kukuřičnou polohrubou, místo cukru agávový sirup a místo ananasu jsem dala jablka, kterých mám spoustu padaných :) Děkuji za Vaše recepty, je radost podle nich něco kuchtit!

17

Zuzana

|  2. února 2019 v 13:12

Super vláčná, mňam!

18

Marie Marková

|  11. března 2019 v 15:17

Může být místo kukuřičného škrobu bramborový? Může být kokosové mléko Franz Josef? Může být místo kokosového tuku veganské máslo? Děkuji

19

Veronika

|  2. května 2019 v 14:58

Výborné a jednoduché i pro začátečníky! měla jsem ze sebe radost. Děkuji!

20

Daniela

|  1. května 2023 v 10:40

Dortík jako celek je dobrý, ale jedla jsem už lepší věci, příště zkusím spíš něco jiného. Možná je to i tím, že nejsem zase tolik odvařená z kokosové šlehačky a těsto samo o sobě mi přijde sice dobré, ale očekávala jsem asi víc. Jinak taktéž doporučuji jíst vychlazený jako píše někdo v komentářích.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ