Výborný jarní dortík, který potěší oko i jazyk a rozjasní jakékoli chmury. Spojení kokosu, vlašských ořechů a ananasu je jemně tropické, zároveň se však skvěle hodí i k našemu jaru (a létu, podzimu, zimě...). Dortík můžete jíst jen tak, jemně pocukrovaný moučkovým cukrem (sám o sobě není příliš/přehnaně sladký), nebo ho ještě vylepšit výbornou kokosovou šlehačkou.
U kokosové šlehačky máte dvě možnosti - pokud chcete rychlovku, máte svou oblíbenou značku kokosové šlehačky o které víte, že dobře tuhne a na dort se hned vrhnete, jednoduše vyšlehejte ztuhlé kokosové mléko s trochou cukru a vanilkou. Pokud chcete dělat např. patrový dort nebo je tepleji a potřebujete tužší šlehačku, která jistojistě vydrží, použijte dole uvedený recept ztužený rostlinnou želatinou - agarem. Ať se rozhodnete jakkoli, dortík bude dobrý tak jako tak :).
Ingredience:
Dort:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku hnědého cukru (ev. 1 hrnek kokosového cukru)
1 lžička sody bikarbony
1 hrnek mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
2 lžíce jablečného octu
1/2 hrnku rostlinného oleje
2 lžičky kvalitního vanilkového extraktu nebo adekvátní množství mleté vanilky
1/2 hrnku sušeného kokosu (nejlépe bio)
2/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
2/3 hrnku najemno nasekaného čerstvého či konzervovaného ananasu
Šlehačka:
2 konzervy kokosového mléka s vysokým obsahem tuku (např. značka Albert, nevhodné je naopak kokosové mléko Alnatura), uložené nejméně přes noc v lednici
1 a 1/2 lžíce agaru (prášku)
2 lžíce kokosového tuku
2 lžíce kukuřičného škrobu
mletá vanilka či zrníčka z vanilkového lusku
1/3 - 1/2 hrnku cukru
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a menší formu na dort (cca 23 cm) vymažte a vysypte moukou nebo vyložte pečícím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, pečící sodu a špetku soli. V jiné misce promíchejte mléko, ocet, olej a vanilkový extrakt. Do této tekutiny přidejte též 2 - 3 lžíce ananasové šťávy (pokud používáte konzervovaný ananas) nebo stejné množství ořechového mléka (ev. vody, kdyby vám už nezbylo mléko). Tekuté ingredience lehce vmíchejte do mouky, poté přidejte kokos, nasekané ořechy a nadrcený ananas. Těsto vlijte do formy, vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Nejpozději po 40 minutách udělejte test špejlí - píchněte ji doprostřed dortu a pokud jí vytáhnete čistou (maximálně s pár mikro drobečky), je hotovo. Dort nechte asi 10 minut chladnout ve formě, poté ho vyndejte a nechte plně vychladnout na pečícím roštu.
Na šlehačku otevřte obě konzervy mléka a vylijte tekutou složku (mělo by jí být minimum). Tuhou část z jedné konzervy vydlabejte do rendlíku a přidejte ještě asi 1/3 tuhé části i z druhé konzervy (tu pak vraťte do lednice). Zahřejte a hned poté, co se mléko rozpustí přidejte kukuřiční škrob, cukr, vanilku a agar a dobře rozmíchejte. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte 5 minut. Poté vmíchejte kokosový olej, nechte vychladnout a poté plně ztuhnout několik hodin v lednici (nejlépe přes noc). Ztuhlý disk pak vyndejte z rendlíku a dohladka rozmixujte, poté přidejte zbylou kokosovou smetanu z druhé konzervy a vyšlehejte společně s krémem do nadýchané šlehačky.
Na plně vychladlý dort navrstvěte šlehačku, ozdobte ho opraženým kokosem, kousky čerstvého ananasu a nasekanými ořechy.
I.
to vypadá hoooodně luxusně :) ukládám a mám doma všechno potřebné :)
Myš
Ahoj, je možné nějak nahradit kokosové mléko (i nevegansky)? Mně po něm bylo fakt hrozně zle. :(
Veganotic
Můžete místo něj zkusit jiné rostlinné či ořechové mléko, smíchane s rostlinnou či ořechovou smetanou (k dostání v bioobchodech je dobrá mandlová či ovesná Oatly).
I.
Tak už ho mám za sebou. A je výborný!!! Určitě ho zařadím do stáleho sortimentu. Trochu jsem se bála, ale dopadlo to (jako všechny recepty odtud) super! Vynikající!!
Veganotic
Super! :) Taky ho řadím mezi oblíbené.
Martina
Opět něco úžasného, okamžitě se po něm zaprášilo.... Děkuji za vegany, skvělé recepty! Co jsem vyzkoušela nemělo chybu.
Réza
Upečeno! Chuťově vynikající, jen se krapet rozpadá. Čeho přidat víc, aby mi držel pohromadě? Oleje? Díky za radu :)
Veganotic
Hmm, popravdě netuším, ale také bych zkusila více tekutiny, tj. např. toho oleje nebo přidat pár lžic mléka či šťávy z ananasu.
Misa
Zkusila jsem a je to dobre, jen se mi to rozpada taky. Ale trochu jsem pozmenila nejaky ingredience, tak mozna to bude tim. Misto te slehacky jsem udelala krem z kesu orisku (namocit aspon na 2hod kesu do vody, pak je proprat, a dat s necim sladkym a trochu ananasove stavy do mixeru. Ja dala agave a trochu vanilky a kokosovy olej). Potom jsem buchtu rozkrojila a krem dala dovnitr, dala vsechno do lednicky stuhnout a nakonec to vsechno dobre dopadlo. Dekuju za recept, urcite si to pridam do kucharky.
Petra
Můžu použít špaldovou mouku? Děkuji. Skvělé recepty. :-)
Veganotic
určitě :)
Lena
Dejte si pozor na používání agávového sirupu. Podle MUDr. Bukovského, který je odborník na zdravý životní styl, je to nejhorší sladidlo, kterým si odrovnáte při nejmenším játra.
Tana
Dobry den! Gratulujem ku krasnym receptom a fotografiam. Radost sa na to pozerat :) Chcela by som sa spytat...vo vatsine svojich receptoch pouzivate bielu muku, ak som spraven pochopila. Myslite ze to pokazim pouzitim whole wheat flour/ colozrnou mukou? Taktiez som nad niecim rozmyslala- niektore ingrediencie sa tazko hladaju (byvam mimo Slovenska/Ceska) a niekedy su aj velmi drahe. Viem ze napriklad domace mlieko zo soje alebo aj ovsenych vlociek je ovela lacnejsie a mozno by ste tu mohli pridat taketo recepty-recepty na ingrediencie ktore dalej pouzivate v svojich receptoch. Ak ich tu mate a nevsimla som si, prepacte! Pritom mlieku z ovsenych vlociek, pouzivate ho, ak ano, aj pri peceni?? Dakujem! :)
Eva Prochazkova
Nejlepsiiii
Eva Prochazkova
Nejlepsiiii
I.
Lahoda!!!
Lola
Ahoj holky, tento dortik je vazne moc dobry. Nedavno jsem narazila i na jeden videorecept na taky uzasny dort, fakt levny můžete juknout : https://youtu.be/BT1baau9sAg
Marca
Výborný!!! Dělám běžně a i bez šlehačky si mooooc pochutnáte. Vždy se po něm zapráší.
Zdeněk
Taktéž vyzkoušeno a vynikající, především vychlazený. Krém jsem dělal malinko jinak, jelikož jsem neměl ingredience, ale i samotné těsto je výborné :) děkuji
Darja
Dobrý den! Další recept, který jsem vyzkoušela a opět super! Mouku jsem měla doma kukuřičnou polohrubou, místo cukru agávový sirup a místo ananasu jsem dala jablka, kterých mám spoustu padaných :) Děkuji za Vaše recepty, je radost podle nich něco kuchtit!
Zuzana
Super vláčná, mňam!
Marie Marková
Může být místo kukuřičného škrobu bramborový? Může být kokosové mléko Franz Josef? Může být místo kokosového tuku veganské máslo? Děkuji
Veronika
Výborné a jednoduché i pro začátečníky! měla jsem ze sebe radost. Děkuji!
Daniela
Dortík jako celek je dobrý, ale jedla jsem už lepší věci, příště zkusím spíš něco jiného. Možná je to i tím, že nejsem zase tolik odvařená z kokosové šlehačky a těsto samo o sobě mi přijde sice dobré, ale očekávala jsem asi víc. Jinak taktéž doporučuji jíst vychlazený jako píše někdo v komentářích.