Jarní koláč s bylinkovým tofu krémem a hráškem

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Slané Pečení
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Velikonoce
Párty!

Jarní koláč, koláč na jaro, na jaro koláč, jaro na koláč, koláč jarní. Konec úvodu (co sem taky má člověk pořád psát? Prostě dobrej recept, jinak bych ho sem nedávala...).

 

 

Těsto se mi nechtělo žádné dělat a navíc se k tomuhle koláči myslím hodí spíš tenký korpus, který sotva tak udrží náplň, dodá příjemnou křupavost, ale nepřekryje chuť výborného bylinkového tofu krému. Použila jsem tedy nějaké tenké těsto Baktat na turecké kapsy a koláče, které mi už nějakou dobu strašilo v lednici, stejně tak dobře ale můžete použít např. několik zapečených tortil. Korpus asi nebude držet tak dobře, jako kdyby byl z jednoho kusu, ale účelu to poslouží.

 

 

Ingredience:

těsto dle volby či např. 4 - 5 tortill

600 gr tofu natural (např. Alfabio)

100 gr mletých blanšírovaných mandlí či kešu oříšků

3 - 4 citróny

2 lžíce tahini

2 lžíce sojanézy (např. kupovaná Kalma)

1 lžíce světlého misa (není nutné)

2 - 3 jarní cibulky

svazek čerstvé bazalky

svazek čerstvé máty

300 gr kvalitního mraženého (či čerstvého, pokud je v sezóně) hrášku

 

 

Postup:

Tofu vybalíme z balíčků, omyjeme, osušíme, zabalíme do čistých utěrek a zatížíme (např. prkénkem a na něm těžkými konzervami). Necháme nejméně hodinu (ale klidně déle) lisovat. Tortilly vyskládáme do formy tak, aby se překrývaly a vytvořily okraj. Potřeme je olejem a necháme opéct v troubě do křupava. Tak si vytvoříme korpus na koláč. Mezi tím vybalíme tofu a rozdrobíme ho do mixéru (ideálně typ sekáček - food processor). Přidáme rozemleté ořechy, citrónovou šťávu (začneme s dvěma citróny), tahini, sojanézu, miso a rozmixujeme na hladký krém. Pokud je příliš hutný, přidáme citrónovou šťávu a/či trochu vody. Osolíme a opepříme. Ochutnáme a dle chuti přidáme (další) citrónovou šťávu. Čerstvé bylinky a cibulku nasekáme ostrým nožem na malé kousky a vmícháme do tofu krému.

 

 

Krém navrstvíme na korpus a posypeme krátce povařeným hráškem, který jsme ihned po uvaření propláchli studenou vodou. Ozdobíme klíčky či microgreens a podáváme.

 

 

Ende schluss!

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Terka

|  20. května 2015 v 16:10

Ahoj, objevila jsem tvoje stránky a jsem doslova unešená :-) Všechny recepty vypadají úžasně, při prohlížení fotek se oblizuju za ušima a ráda některé recepty vyzkouším. Hrášková sezóna se blíží :-) a tenhle recept vypadá božsky. Chci se zeptat, kde se dá sehnat to těsto, které jsi použila? Bydlím v menším městě, takže ho u nás asi neseženu :-( ale kdybych se náhodou vydala do nějakého většího... :-) Díky moc ;-) Terka

V

Veganotic

|  14. června 2015 v 11:51

Ahoj, omlouvám se za pozdní odpověď, nějak jsem přehlídla dotaz :). Těsto bylo z obchodu s orientálními potravinami v Myslíkově ulici.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ