Míchané tofu s opečeným tempehem a grilovaným chřestem

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Snídaně

Chřestová sezóna je tu! Hurá hurá. Scrambled tofu neboli míchané tofu je už téměř klasika. Je hotové během chvilky, má výbornou nutriční hodnotu a oproti očekávání některých zapšklých staromilců a nekritických konzumentů popkultury, která se po chudáčkovi tofu často nepěkně a hlavně nespravedlivě vozí, také SKVĚLE CHUTNÁ. Doplňte ho o do křupava opečený tempeh, rozmačkané avokádo s koriandrem, grilovaný chřest a čerstvou zeleninu a máte naprosto luxusní oběd (večeři, snídani, brunch...), po kterém navíc můžete naštípat 20 kubíků dřeva a bude to pro vás jen taková rozcvička.

Scrambled tofu i celé tohle jídlo je navíc skvělé v tom, že je hodně variabilní. Nemáte některou z uvedených ingredienci? Neva! Prostě ji vynechte nebo nahraďte něčím oblíbenějším. Je to prostě především taková inspirace, u které si dovedu jen těžko představit, že by dopadla špatně, ať už použijete cokoli.

 

 

Pro 4 osoby

 

Ingredience:

Míchané tofu:

700 - 800 g tofu (natural nebo ochuceného, např. bazalkové od AlfaBio nebo lahůdkové či s řasou od Sunfood)

1 velká cibule

1 větší mrkev

4 stroužky česneku

přibližně 5 lžiček oblíbeného koření (my dáváme nejčastěji tymián, oregáno, římský kmín, koriandr či bazalku)

špetka kurkumy pro barvu

černá sirná sůl a/nebo kvalitní sójová omáčka

3 jarní cibulky

4 velké hrsti baby špenátu

šťáva z jednoho citrónu

olej

lahůdkové droždí (můžete vynechat)

Opečený tempeh:

200 g tempehu natural

olej

kvalitní sójová omáčka

K tomu:

1 balení chřestu

olej, sůl, sušený česnek

2 avokáda

svazek čerstvého koriandru

šťáva z limetky, česnek, pepř a sůl

čerstvá rajčata

 

 

Postup:

Ve velké pánvi rozehřejte olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přibližně po pěti minutách přidejte rozmačkaný česnek, koření a nahrubo nastrouhanou mrkev a nechte asi minutku opéct. Tofu vyndejte z obalů, opláchněte a vymačkejte. Rukama ho rozdrobte na menší kousky a přidejte do pánve. Přibližně 10 minut za občasného míchání opékejte na středním plameni, asi po pěti minutách přidejte nakrájenou jarní cibulku. Když je tofu opečené, vmíchejte lahůdkové droždí, přidejte špenát, podlijte troškou vody, přikryjte pokličkou a nechte špenát zvadnout. Tofu ochuťte citrónovou šťávou, černou solí nebo sójovou omáčkou a čerstvým pepřem.

Tempeh nakrájejte na tenké plátky. V pánvi rozehřejte trochu oleje a vyskládejte na něj tempeh. Nechte opékat a občas lehce polévejte/podlévejte sójovou omáčkou (nepřežeňte to s množstvím). Obraťte a proveďte to samé z druhé strany, dokud není tempeh pěkně křupavý.

Avokádo rozmačkejte vidličkou, přidejte k němu nasekaný čerstvý koriandr, pepř a sůl a pokud chcete, můžete přidat i malý rozmačkaný stroužek česneku.

Chřest omyjte, odkrojte asi 3 cm tvrdších konců a vložte do vařící vody. Krátce (max. 2 minuty) povařte, slijte a chřest propláchněte studenou vodou. Můžete podávat přímo (osolený, s olejem a citrónovou šťávou) nebo chřest ještě promíchat s olejem, solí a sušeným česnekem a opéct ho na grilu či na pánvi.

 

 

Na talíř dejte porci míchaného tofu, překryjte grilovaným chřestem, přidejte rozmačkané avokádo a opečený tempeh a vše pokryjte plátky čerstvých rajčat. Pro ještěvětšíporno přelijte trochou olivového oleje a posypte mořskou solí.

 

V
KOMENTÁŘE
1

I.

|  19. května 2015 v 10:55

tak to je paráda. Tohle tenhle týden bude určitě!

V

Veganotic

|  22. května 2015 v 11:08

Tak ať chutná! :)

2

Hana

|  20. května 2015 v 7:58

Dobrý den, to určitě zkusím, alespoń to tofu. Kde prosím kupujete sojovou omáčku a jakou? Koupila jsem v DM drogerii, ale upřímně mi moc nechutná :-( Díky za tip.

V

Veganotic

|  22. května 2015 v 11:07

Ahoj, používáme značku Kikkoman. Dá se sehnat v některých supermarketech nebo asijských potravinách (tam i ve velkém litrovém balení a v různých variacích - méně soli apod.).

3

Ilarka

|  20. května 2015 v 22:02

Krásný recept jen taková maličkost, a to, že chřest by se po uvareni neměl oplchovat studenou vodou, protože při tom ztrácí téměř všechny vitamíny. Jinak se moc těším až to uvařím Sójovku kupuju od Tikkomana nebo od sushi sauce (myslím, že se to tak jmenuje) :)

V

Veganotic

|  22. května 2015 v 11:07

Aha, díky za informaci! :)

4

Katka A.

|  4. června 2015 v 10:39

Vyzkoušeno, sice bez tempehu, tofu půl na půl uzené a přírodní a chřest bílý, zelený ne a ne sehnat.. I přesto se jídlo moc povedlo, bylo velmi chutné, „pošmákli“ jsme si všichni :) Určitě jsem nedělala naposledy! Děkuju za recept :)

6

Susana

|  23. srpna 2015 v 1:14

I've tried a couple of tepemh dishes before and have been turned off by how their salty taste seemed to over power any other flavors. However, maybe I had a bad dish? I wouldn't like that facon if it wasn't crunchy though, that's for sure. I like my mom's turkey bacon because of its satisfying crunch.How did the strawberries pair with that? I'm not sure how that'd go! Maybe you should try it in a breakfast sammy with crunchy bread to hide its softness!For lean protein, I LOVE beans and I also love combining Morning Star soy with ground turkey in chilis, casseroles, tacos, spaghetti sauce the list goes on.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ