Bezlepkové ovocné knedlíčky

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Sladké
Rychlé
Snídaně

Výborné a jednoduché meruňkové nebo třeba jahodové ovocné knedlíčky. Na rozdíl od klasických kynutých knedlíků vás tyhle nijak nezaplácnou a nenajdete v nich nic, co by neschvalovali klasici zdravé výživy. K tomu jsou samozřejmě vegan a chutné a barevné a letní a celkově tak prostě super. Takže hurá na ně.

Rýžovou mouku běžně seženete v obchodech zdravé výživy nebo v obchodech s asijskými potravinami (náš oblíbený je  Shin Food v ulici Korunní).

 

 

Ingredience

100 g kešu oříšků (natural)
180 g tofu natural
nastrouhaná citrónová kůra
šťáva z půlky citrónu
2 lžíce agáve sirupu
1 lžíce kokosového oleje
1 hrnek rýžové mouky (koupíte ve zdravé výživě či obchodech s asijskými potravinami)
meruňky či jahody na plnění

 

 

Postup:
Kešu namočte nejméně na dvě hodiny do čisté vody. Pokud nemáte čas, spařte je vařící vodou a nechte asi 10 minut přikryté v mističce. Tofu mezitím vymačkejte do papírové utěrky (případně nechte lisovat, máte-li víc času).

Když je příprava hotová, rozmixujte kešu, tofu, agáve sirup, kokosový olej a citrónovou kůru a šťávu dohladka v mixéru (dle potřeby můžeme přidat trošku vody, ale jen tolik, aby šla směs mixovat). Poté přendejte do misky a postupně zapracovávejte rýžovou mouku, dokud se nevytvoří nelepivé těstíčko. Nabírejte kousky asi o velikosti pingpongového míčku, rozplácněte je a poté postupně obalujte kolem meruňky/jahody. Nakonec vyválejte pěkný kulatý knedlíček. Vařte asi 6 minut ve vroucí osolené vodě. Podávejte posypané kokosovým cukrem, opečeným kokosem a trochou rostlinného másla (třeba kakaového másla nebo kokosového oleje) s dalším ovocem.

 

 

V
KOMENTÁŘE
1

Jarka Pruchova

|  24. června 2015 v 9:19

Ahoj,chtela jsem se zeptat kolik knedliku udelam:-)dekuju a preji hezky den.Uzasne recepty:-)

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:34

Ahoj, na tuhle poměrně podstatnou informaci jsem trochu zapomněla, sákryš :) Myslím, že jsem jich měla kolem dvanácti.

2

K

|  6. července 2015 v 11:56

Vydrzali i zmrazenie asi tyzden, robim dalsiu davku do mrazaka, dik za skvely recepis. Zemiakove cesto totiz nejako nemusim.

3

luc42

|  15. července 2015 v 17:54

Spravila som lepkovu verziu zo spaldovej muky ale su exkluzivne!!! Odteraz ziadne ine! Marhule este su! Dam do mrazaku nech mame z coho v zime naberat kilecka ;) Opetovne dikicko za recepis!!! :*

4

Šárka

|  16. července 2015 v 13:11

Knedlíky jsem vařila včera večer a dnes si na nich pochutnávám v práci. Na to, že jsou ohřívané v mikrovlnce, jsou neskutečně dobré a již chápu, proč se po nich včera večer tak rychle zaprášilo ;o) Z tohoto množství jsem měla 11 knedlíků z menších meruněk. Někdo šikovnější, by jich měl jistě 12 a pro dva (přítel k večeři a já dnes k obědu) to bylo tak akorát ;o) Děkuji za super recept, Šárka

5

Ev

|  17. července 2015 v 19:04

Ahoj, vypadá to skvěle. Zítra koupím na trhu meruňky a pustím se do toho. Jen jedna otázka, ta rýžová mouka má být hladká nebo polohrubá? Díky.

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:29

spíš hladká :) (popravdě jinou jsem ani neviděla)

6

Radka

|  20. července 2015 v 14:04

Hotovo, a ještě z vlastnoručně natrhaných meruněk a švestek. Přesně tenhle recept jsem už dlouho potřebovala! Díky, je to naprosto luxusní!

7

Lenka

|  20. července 2015 v 20:23

Děkuji za recept. Knedlíčky byly excelentní. Z dvojité dávky jich bylo 25 ks. I 17 měsíční dcera si pomlaskávala kolem. To je, řekla bych, nejlepší indikátor :-)

9

keta

|  28. července 2015 v 20:43

Ahoj :-) Můžu místo kešu oříšků použít mandle? Bydlím daleko od města a mám doma jen mandle :-)Díky Keta

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:28

hmm, mandle se bohužel nerozmixují tak dohladka jako kešu, ale můžete to určitě zkusit :)

10

monchi

|  3. srpna 2015 v 22:35

Výborné meruňkové knedle! Neměla jsem doma kokosový olej, tak jsem dala 2 lžíce tuhé části kokosového mléka z plechovky a jen 1 lžíci agáve sirupu, vodu navíc jsem nedávala. Také jsem zkusila dát 3/4 hrnku rýžové a 1/4 hrnku jahelné mouky a konzistence těsta byla skvělá! Z předepsané dávky jsem vytvořila 14 knedlíků. Vařila jsem je raději cca 10 minut, 6 minut se mi zdálo málo. Zajímalo by mě, zda je to tvůj vlastní recept nebo nějaká inspirace...? Každopádně je opravdu povedený ;-)

11

monchi

|  3. srpna 2015 v 22:35

Výborné meruňkové knedle! Neměla jsem doma kokosový olej, tak jsem dala 2 lžíce tuhé části kokosového mléka z plechovky a jen 1 lžíci agáve sirupu, vodu navíc jsem nedávala. Také jsem zkusila dát 3/4 hrnku rýžové a 1/4 hrnku jahelné mouky a konzistence těsta byla skvělá! Z předepsané dávky jsem vytvořila 14 knedlíků. Vařila jsem je raději cca 10 minut, 6 minut se mi zdálo málo. Zajímalo by mě, zda je to tvůj vlastní recept nebo nějaká inspirace...? Každopádně je opravdu povedený ;-)

12

Irena

|  10. srpna 2015 v 9:31

Vynikající knedlíky těsto. Dělala jsem plněné meruňkové i čisté, neplněné, přelité rozmačkanými borůvkami. Vždy se po nich jen zaprášilo.

13

lidush

|  28. srpna 2015 v 12:27

S plněnými knedlíky jsem se rozloučila kvůli BZL dietě, tohle je geniální těsto! Měla jsem fobii, aby se mi nerozvařily jako mých x pokusů o bzl knedlíky, tak jsem je dala na 6 min. na páru a super.

14

Gabika

|  5. září 2015 v 14:47

Cim by sa dalo nahradiť tofu v tomto recepte? (nemôžem ho kvôli intolerancii kvasnic)

V

Veganotic

|  8. září 2015 v 9:51

Dobrý den,

bohužel mě u tohohle receptu žádná vhodná náhrada momentálně nenapadá, možná snad zkusit udělat těsto čistě z kešu a rýžové mouky? Nicméně v tofu kvasnice nejsou, ani obvykle neprochází fermentací, tak nevím, kde je problém?

15

Lucy

|  6. září 2015 v 16:17

Přesně stejný dotaz, čím nahradit tofu?? Díky moc

V

Veganotic

|  8. září 2015 v 9:52

Lucy, bohužel mě žádná vhodná náhrada nenapadá :( Nějak to určitě půjde, můžeš třeba zkusit dát víc kešu a udělat těsto jen z něj a rýžové mouky, ale výsledek bude asi trochu jiný a ozkoušené to nemám.

16

Gabika

|  8. září 2015 v 15:39

Neviem presne, ako sa vyraba tofu, ale po zisteni intolerancie kvasnic som sa niekde docitala, ze ani tofu sa nesmie, vraj tam nastavaju podobne procesy ako pri kvaseni, neviem, viac som si o tom nestudovala, kedze tofu som ani predtym nikdy nekonzumovala...

17

Bara

|  13. prosince 2015 v 15:11

Daji se knedliky zamrazit? Jak dlouho v mrazaku vydrzi?

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 17:00

Mrazák v podstatě nevyužíváme, takže bohužel nemám zkušenost, ale řekla bych, že to nebude rozdíl oproti klasickým ovocným knedlíkům, které zmražené vídávám prodávat běžně :)

18

Simona

|  30. ledna 2016 v 18:49

Naprosto uzasny recept, knedliky jsou vyborne a pritom po nich cloveku neni tezko. S velkym uspechem jsem je delala uz nekolikrat a ted se chystam davku i zamrazit. Plnila jsem jahodama a s opecenym kokosem na alsanu a cokoladovou omackou to byla velmi luxusni zalezitost. Takze diky moc!!

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:49

super :)

19

Kate

|  26. března 2016 v 8:44

Knedliky sa samozrejme daju mrazit, divim sa tejto castej otazke ;)) Odporucam lepivu azijsku ryzu, knedliky vdaka nej ziskali super chut i konzistenciu. Kto nechce tofu, nech skusi tvaroh, ricottu ci cottage cheese.

20

Viera

|  3. května 2016 v 19:40

Keď skúsim celozrnnú ryžovú múku budú mi držať pokope, keďže tá je taká zrnitejšia, ale i zdravšia?

21

Alča

|  19. června 2016 v 21:39

Mohla bych se zeptat? Šli by něčím nahradit kešu oříšky? :) Děkuji :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ