Raw nudle s mákem a javorovým sirupem

GlutenFree
Hlavní Jídla
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Snídaně

Recept pro všechny milovníky máku! Nebudu dělat fóry a hned na začátku přiznám, že raw nudle jsou zde z celeru. Ano, z klasické celerové bulvy. Možná teď přemýšlíte, proč by někdo chtěl jíst syrový celer, natožpak jeho ostrou chuť upravovat na sladko. Vězte však, že celer nakrájený (nebo nastrouhaný) na tenké proužky či nudličky je nečekaně jemný, chutný a bez čpavé chuti, která by ho znemožňovala jíst syrový. Navíc má, alespoň jak tvrdí internet, pro tělo spoustu pozitivních účinků a spárujete-li ho s další superpotravinou, kterou je mák (vápník anyone?), máte skvělou, chutnou, skoro-česko-klasickou vitamínovou bombu. Kdo nevěří ať na trh pro celer běží (dneska jsou ty průpovídky dost trapný, vim...).

 

 

Na 2 větší porce.

 

Ingredience:

1/4 většího celeru

8 lžic máku

5 lžic javorového (či agáve, trváte-li na raw) sirupu

2 lžíce kokosového oleje

kousek vanilkového lusku či vanilkový prášek

čerstvá máta

 

 

Postup:

Celer oloupejte a omyjte. Oddělte asi 1/4, nakrájejte ji na silnější, asi centimetrové plátky a z těch poté postupně škrabkou po zahnuté části oškrábejte tenké plátky. Jestli jste na to příliš líní, můžete celer prostě nastrouhat. Ať tak či tak, celer dejte do misky, zalijte vodou a přidejte šťávu z půlky citrónu. Tento krok můžete vynechat a celer jíst rovnou, ale namočení ho ještě trochu zjemní. Mák společně s vanilkovým luskem umelte v mlýnku na mák nebo v elektrickém mlýnku na kafe (pokud přihazujete vanilkový lusk je elektrický mlýnek lepší varianta). Asi po deseti, dvaceti minutách celer slijte, propláchněte a lehce prosušte. V misce ho zalijte rozpuštěným kokosovým olejem a javorovým sirupem (množství si upravte dle vlastní chuti), promíchejte a přidejte mák s vanilkou. Opět dobře promíchejte, nandejte na talíře či do misek, posypte čerstvou mátou (a kokosem) a můžete podávat!

 


Dobrou makochuť :)

V
KOMENTÁŘE
1

S.

|  25. května 2015 v 11:28

WAU. Teda celer s mákem by mě nenapadl ani v nejhorším snu. Jídlo na sladko nesnáším, ale tohle už jen ze zvědavosti musím vyzkoušet... :)

2

muflonek

|  28. května 2015 v 9:39

Hm, to musím zkusit - chlap mi celkem ujíždí na javorovém sirupu...

3

Al.

|  28. května 2015 v 12:12

Vyzkoušeno a byla to fakt pecka!

4

monchi

|  23. června 2015 v 16:12

Naprosto geniální nápad! Je to z tvé hlavy? Já jsem celer nahrubo nastrouhala, dle receptu namočila a místo kokosového oleje jsem použila trochu ztuhlého kokosového mléka (kupované v konzervě), které jsem nechala na plotně rozpustit, pak jsem ho smíchala s celerem a podávala sypané mákem, kokosem (nejlepší je opražený nasucho na pánvi ;-), kokosovým cukrem a čerstvými jahodami. Chuť úžasná! Dávám jedničku s hvězdičkou :-)

V

Veganotic

|  28. června 2015 v 21:36

Super :) to jsem ráda, že se vydařili. Viděla jsem kdysi recept na celerové nudle na slano (myslím že ala pasta puttanesca) a vzpomněla jsem si na něj, když jsem nedávno dostala chuť na nudle s mákem :).

5

Sandy

|  1. července 2015 v 15:58

Ahoj, ako dlho ma byt ten zeler namoceny vo vode sa citronom? a ta voda ma byt horuca?

V

Veganotic

|  1. července 2015 v 16:06

Ahoj, stačí 15 minut ve studené vodě.

6

Dominika

|  11. července 2015 v 20:47

Další velké překvapení. Trvalo mi chvilku než jsem se odvážila pustit do tohoto receptu, protože jsem nikdy neměla ráda celer. Zvědavost převážila a já toto jídlo vyzkoušela a musím říct wow. Bylo to opravdu nečekaně dobré. Až budu mít příště chuť na nudle s mákem, tak si dám určitě tuto verzi.

7

Michaela

|  21. července 2015 v 14:15

Vyzkoušela jsem a jsou fakt super. Už jsem pár raw jídel dělala, ale většinou jsem byla zklamaná, nebo jsem alespoň neměla chuť se do nich pustit znova. Tohle je ale delikatesa. Úplně jsem si vzpomněla na dětství u babičky, kde jsem je jídávala a ještě k tomu je super nemuset v tomhle vedru zapínat sporák :-)

8

Ivka

|  13. srpna 2015 v 14:11

milujem makové rezance! zeler s prepáčením neznášam, ale toto je vyyyzva :D

9

veronika

|  24. srpna 2015 v 16:39

Tak to musím zkusit!

10

Lulu

|  23. září 2015 v 11:30

Tak to je skvelý nápad :) Dostala som super špiralizér Le Rouet , ktorý sa dá nastaviť aj na krájanie takých menších rezancov (som príliš lenivá ich krájať :D). A tie cuketové sa mi už zunovali, takže určite vyskúšam!

11

Monie

|  15. listopadu 2015 v 19:00

Vyzkoušeno, jen místo javorového sirupu jsem použila datlový- a je to super! Bohužel se mi nudličky nepovedli tak jemné jako na obrázku, ale to bude asi jen o praxi.. :)

12

martina

|  25. ledna 2016 v 18:47

Vyborneeeee!!! Naozaj kombinacia ktora by ma nikdy nenapadla len ja som si to dala s cucoriedkami ... Myslim ze v tom nejaky rozdiel nieje ;)

13

martina

|  25. ledna 2016 v 18:49

Vyborneeeee!!! Naozaj kombinacia ktora by ma nikdy nenapadla len ja som si to dala s cucoriedkami ... Myslim ze v tom nejaky rozdiel nieje ;)

14

Sabina

|  22. března 2016 v 20:25

Dnes jsem mela dostala straslivou chut na mak a tento recept mi jako prvni padl do oka. Rikam si celer ve spizce mam tak co to nezkusit. :) no zitra je budu delat zas. Fakt moc dobra kombinace. Ja si je dala s kokosovym olejeM, makem a medem. Za me SUPER

15

Hanka

|  31. května 2016 v 21:17

LUXUNÍÍÍÍ! Určitě vyzkoušejte. Mňam. I mým dětem to moc chutnalo. ("Jsou všežravci") :-)

16

Libor

|  16. srpna 2016 v 19:09

Miluju nudle s makem, testoviny s makem, sulanky s makem, asi jste pochopili, ze mam proste rad mak :) Takze jsem tuhle silenost musel vyzkouset a vazne to chutna vyborne. Jsem prekvapen, az se musim omluvit, ze jsem o teto kombinaci smyslel jako o silenosti ;) Diky za dobry tip.

17

Ladimír

|  16. listopadu 2016 v 22:28

Mazec. Fura energie!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ