Fíkovo-ostružinový podzimní koláč

GlutenFree
Sladké
Supermarket
Dort(íčk)y
Párty!

Výborný koláč s čerstvými fíky, ostružinami, jemně opraženými lískovými ořechy a tofu-tvahorovýhm krémem. Přidejte ořechový, jemně čokoládový korpus v přirozeně bezlepkové verzi (chutná jako kakaová Esíčka!), celé to přelijte javorovým sirupem a máte tuhle dokonalost. Šup na to. Koláč nejlépe připravte večer před podáváním a nechte ho přes noc proležet v lednici. Všechny chutě krásně prolnou, korpus nasákne vlhkost krému a zpevní se. Před podáváním nechte krátce dojít pokojové teploty.

 

 

Ingredience:

Korpus:

1 a 1/2 hrnku mandlí

3/4 hrnku kokosu

7 velkých (medjoul) měkkých datlí

3 lžíce kokosového oleje

2 - 3 lžíce kvalitního (ideálně fairtrade) kakaa

 

 

Krém:

200 g (bio)tofu natural

3/4 hrnku kešu ořechů

šťáva z 1 velkého citrónu

3/4 hrnku mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka

semínka z vanilkového lusku

1 konzerva (400 ml) kokosového mléka, skladovaná nejméně 4 hodiny v lednici  - vyberte takové mléko, které dobře tuhne (doporučuji zn. Albert Quality)

javorový sirup nebo jiné sladidlo

7 zralých fíků

250 g ostružin

opražené lískové ořechy

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 170°C a připravte si formu na koláč s vyndavacím dnem. Mandle (můžete použít natural nebo lehce opražené) a kokos vložte do mixéru (typu sekáček - foodprocessor) a rozmixujte na jemnou moučku. Přidejte kokosový olej a kakaao a párkrát zapulzujte mixérem. Nakonec přidejte datle (nezapomeňte z nich vyndat pecku!). Pokud nejsou vaše datle měkké, doporučuji je před přípravou krátce namočit do horké vody. Opět zapněte mixér a vše rozmixujte do jemně lepivé hmoty. Přendejte do formy na koláč a co nejlépe do ní těsto vtlačte. Snažte se ho opravdu utěsnit, aby se po upečení korpus nedrobil. Vložte do trouby a pečte 10 - 15 minut. Bedlivě korpus sledujte, aby se nepřipálil! Poznáte to tak, že začne příliš hnědnout na vyvýšených krajích. Řiďte se také čichem. Když do voní pěkně, koláč vyndejte, protože hrozí, že se z libé vůně brzy stane spálenina. Korpus nechte chladnout na lince a připravte krém.

 

 

Tofu vybalte, opláchněte, zabalte do papírové utěrky a nechte nejméně 20 minut lisovat. Poté ho rozdrobte do mixéru, přidejte kešu oříšky, citrónovou šťávu, semínka z vanilkového lusku a trochu mandlového mléka. Rozmixujte do zcela hladkého krému. Přidejte zbytek manldového mléka a javorový sirup dle chuti (můžete začít s čtvrt hrnkem) a opět rozmixujte. Z lednice vyndejte plechovku kokosového mléka a vydlabejte z něj tuhou kokosovou smetanu. Dále máte dvě možnosti, jak postupovat. 1) kokosovou smetanu vyšlehejte šlehačem do nadýchané šlehačky a poté jí opatrně smíchejte s tofu krémem. 2) jste líní a/nebo nemáte šlehač - ztuhlou kokosovou smetanu dejte do mixéru ke zbylým ingrediencím a opět rozmixujte. Tak jako tak výsledný krém navrstvěte na vychladlý korpus a uhlaďte. Poklaďte čerstvými fíky a ostružinami, posypte nasekanými opraženými lískovými ořechy.

 

 

Koláč vložte do lednice a nechte nejlépe přes noc rozležet. Při podávání každý kousek přelijte javorovým sirupem a dozdobte mátou.

 

 

Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Zora

|  29. září 2015 v 9:44

Vypadá skvěle! Myslíte, že se to dá zvládnout jen s tyčovým mixérem a kokosovou smetanu ručně metličkou? Žádné další pomocníky doma nemám. :) Díky.

V

Veganotic

|  6. října 2015 v 9:58

Krém ano, ale ten korpus nevím nevím, nemáte alespoň mlýnek na ořechy? :)

2

Essence fo Rose

|  29. září 2015 v 19:03

Wow tak tohle je opravdová krása :)

3

Míša

|  30. září 2015 v 19:55

To je nádhera ! :) runeatandtravel.blogspot.com

4

Nela

|  4. října 2015 v 20:04

Už ho chladím a moc se těším až ho ochutnáme :-)

5

Raduše

|  7. října 2015 v 10:25

Vypadá krásně. Uvedené množství je na jak velkou koláčovou formu, prosím?

V

Veganotic

|  13. října 2015 v 9:49

Ahoj,

přibližně 24 cm.

6

Lobelie

|  8. října 2015 v 14:53

To vypadá božsky, rozhodně musím vyzkoušet! :) Jenom dotaz, prosím - kde sháníte čerstvé fíky? Tady jsem bohužel snad ještě nenarazila... :(

V

Veganotic

|  13. října 2015 v 9:48

Ahoj,

v Praze jsem je kupovala v Holešovické tržnici nebo v Tescu.

7

Zora

|  10. října 2015 v 2:14

Mlýnek nemám, holt se asi pořízení nějakého foodprocessoru nevyhnu. :-)

8

Ivka

|  14. října 2015 v 8:47

kraaaaaasa :)

9

Andrea

|  25. května 2017 v 16:35

Naaaaadhera

PŘIDEJ KOMENTÁŘ