Pohanka s humusem a pečenou mrkví

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket

Íhou, výborné jídlo z pohanky s opečenou cibulkou, humusem a pečenou/grilovanou mrkví. Na tenhle pokrm jsem přišla díky drahé sestře, která (ač jinak s famílií žijí neřádně a mrtvá cizí těla do úst vkládají) pohanku dělá poměrně často. Já už jen přihodila náhodně donesený humus, upgradeovala mrkev a dnešní recept byl na světě. Nevím, jak se někdo může nad pohankou ofrňovat nebo jí dokonce považovat za nezáživné zrní patřící do kategorie seschlé zdravé výživy. Jestlipak tuší, že pohanka za svůj název vděčí patrně Tatarům (pohanům), kteří jí do Evropy přivezli při svých nájezdech? Není divu, má optimální složení plné vitamínů a dalších takových těch prospěšných věcí... Přijdou vám snad Tataři málo badass, abyste na rozdíl od nich mohli nad pohankou ohrnovat nos?

 

 

... Dost bylo rozšafného úvodu, hurá na recept.

 

 

Pro 4 osoby

 

Ingredience:

1 a 1/2 hrnku pohanky

1 velká nebo dvě střední cibule

zeleninový vývar nebo voda + odpovídající množství kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl, Alnatura)

cca 300g hummusu, kupovaný (můj favorit je z Marks&Spencer) nebo dle tohoto receptu

svazek mladých mrkví

olivový olej

1-2 lžíce javorového nebo agáve sirupu

microgreans, klíčky nebo něco zeleného k tomu

 

 

Postup:

Troubu předehřejte na 200°C a plech vyložte pečícím papírem. Mrkev dobře omyjte a očistěte kartáčkem (neloupejte). Mladou mrkev podélně rozkrojte, pokud máte jen "starou", klasickou mrkev, nakrájejte ji šikmo na cca 2 cm velké špalíčky. Mrkev na plechu potřete olivovým olejem smíchaným s javorovým či agáve sirupem a osolte. Vložte do trouby a pečte cca 15 minut. Pohanku dobře propláchněte ve studené vodě, dejte do hrnce společně s 300 ml zeleninového vývaru a přiveďte k varu. Vařte asi 5 minut, dokud pohanka není měkká a nevstřebá všechen vývar. Dle potřeby přilejte trochu vody/vývaru. Cibulku nakrájejte na drobno a opékejte na rozpáleném oleji asi 10 minut, dokud není pěkně měkká (ale úplně hnědou nemusím). Poté jí i s olejem vmíchejte do uvařené pohanky.

 


Na talíř nandejte pohanku, na ní navrstvěte humus a několik kousků mrkve. Posypte microgreens, ozdobte Véčkem z červené řepy a podávejte!

 

V
KOMENTÁŘE
1

Iva

|  8. ledna 2015 v 10:05

Pohanku máme doma rádi! Já ji jenom přivedu k varu a odstavím na cca 15-20 minut, kdy se vsákne voda a pohanka krásně "dojde", není rozvařená, ale akorát. Mám hrnec se silným dnem, ale kdysi jsem ji v normálním hrnci dávala do peřin.

2

Michaela Černá

|  8. ledna 2015 v 13:08

Udělala jsem to s kuskusem a výborný... :)

3

Tereza

|  11. ledna 2015 v 10:35

Vypadá to naprosto výborně! Škoda jen, že mám na pohanku alergii :(

4

Nela

|  12. ledna 2015 v 19:17

Skvělý recept! Uvařila jsem si to k večeři, je to rychlé a výborné :-)

5

Marek

|  9. února 2015 v 18:12

Pečená mrkev je výborná!!

6

veronika

|  29. března 2015 v 23:21

je to lahoda! diky za tip

7

Anyny

|  10. prosince 2016 v 17:51

Velikánská dobrota! :-) Díky za tip, určitě si ještě zopakuji :)

8

Michaela

|  16. ledna 2018 v 19:22

Mohu se zeptat jaký přesný druh pohanky používáte? Protože mě se totálně rozvařila na kaši a nevím co dělám špatně. Moc ráda bych pohanku zařídila pravidelně do svého jídelníčku, ale potřebuji návod někoho zkušenějšího :-) Je fakt ze na indukční plotně s obyčejným hrncem zázraky asi nesvedu:-D

PŘIDEJ KOMENTÁŘ