Zlaté mandlové mléko

GlutenFree
Sladké
Raw
Nápoje
Supermarket
Snídaně

Zlaté, nebo spíš šodóově žluté, jemně okořeněné mandlové mléko. Za svou krásnou barvu vděčí především kurkumě, která je poslední dobou all-the-rage ve všech západních juice raw coldpress healthfreak barech. Proč? Má prý totiž, abych to podala nějakou ne-ezoterickou cestou, velmi příznivé účinky na lidský organismus. Je protizánětlivá, podporuje mozkové kognitivní funkce, je prokazatelným antioxidantem. Zkrátka asi dobře ji občas konzumovat. K tomu se přidá zázvor, skořice a kardamom, mandle a datle tj. další superzdravé věci (zagooglete trochu) a máte tohle skvělé mléko. Ještě dodám, že je spíš pro znalce a opravdu chutná dle svého složení. Pokud tedy mátě s některou z uvedených ingrediencí problém, asi se do něj nepouštějte, abyste nebyli zklamaní. Všichni ostatní ale hurá do toho!

 

 

K výrobě tohoto i většiny ostatních ořechových mlék budete potřebovat sáček na ořechové mléko. Můžete si ho vyrobit sami z tenkého plátýnka nebo koupit na internetu.

 

Ingredience:

1 hrnek mandlí

2 velké masité datle (příp. jiné sladidlo dle chuti, např. javorový sirup nebo kokosový cukr)

asi 1 cm dlouhý kus zázvoru (ideálně bio, má mnohem lepší chuť)

1 lžička kurkumy (koření) nebo pěkný kus čerstvé kurkumy, pokud jí seženete (lze sehnat v některých orientálních potravinách)

1 lžička skořice

2 menší tobolky kardamomu

 

 

Postup:

Mandle a vypeckované datle namočte přes noc (nebo nejméně na 6 hodin) do vody. Slijte a přendejte do mixéru (typu blender). Přidejte všechny ostatní ingredience a asi hrnek a půl vody a vše velmi dobře rozmixujte. Poté přidejte další hrnek vody a mixujte, dokud nezískáte zcela hladkou kaši. Připravte si větší mísu a sáček na ořechové mléko. Obsah mixéru do něj přelijte a dobře vymačkejte celý obsah rukama. To, co zbyde můžete přidávat do kaší nebo z toho uplácat třeba nějaké sušenky (pokud jste líní, a víte, že vám to bude ležet týden v lednici a nic z toho, radši to vyhoďte rovnou).

 

 

Mléko přelijte do čisté a vařící vodou vypláchlé láhve a skladujte v lednici. Vydrží tam přibližně 4 dny.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Michaela Vundererová

|  11. října 2015 v 19:27

Páni,vypadá dokonale :) ! Mandlové mléko jsem si už doma dělala,nejraději si z něj vařím kaši ,ale takhle ochucené by mě nenapadlo :D !

2

Jana

|  22. ledna 2016 v 14:53

Už jsem o něm slyšela, ale i třeba o zlatém mléku, kam se přidává kurkuma. Dnes je tolik zajímavých chutí. Zkoušel někdo tamaryšek? http://www.zdravi-nemoc.cz/tamarind-tamarysek

3

Eva

|  22. března 2016 v 14:20

je možné použít sušené datle?

4

Tereza

|  7. července 2019 v 7:46

Je potreba mandle oloupat?

PŘIDEJ KOMENTÁŘ