Rychlé smetanové houby s těstovinami

Jednu skvělou smetanovou houbovou omáčku tu již máme (klik). Přestože chutná opravdu výborně, musím přiznat, že je poněkud pracnější a náročnější na suroviny. Proto jsem byla velmi příjemně překvapená, když praktičtější část Veganoticu stvořila téměř identický výsledek během chvilky. Vyražte rychle ven, ať ještě stihnete letošní houbení (i když ty úlovky letos žádná sláva...nebo jste byli úspěšnější?). Hodí se nejen lišky, ale i jiné "tužší" houby, např. ryzce, holubinky, masáky nebo i mladé hříbky. Pokud není zbytí, můžete použít i sušené houby, které před přípravou rehydratujete v horké vodě.

 

 

Pro 2 osoby

 

Ingredience:

2 velké hrsti čerstvých hub

1 velká cibule, nakrájená na drobno

1 zarovnaná lžíce sypkého zeleninového bujónu (např. Alnatura, Wurzl)

1 ovesná smetana Oatly (nebo 250 ml jiné rostlinné či ořechové smetany)

kmín dle chuti (my dáváme hodně hodně hodně!)

čerstvá petržel, citrón

olej

oblíbené těstoviny

 

 

Postup:
Houby očistěte, omyjte a nakrájejte na větší (bitesize) kousky. V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm osmahněte nakrájenou cibuli. Poté, co zesklovatí, přidejte houby, polovinu kmínu a polovinu sypkého bujónu (místo soli). Zamíchejte, přikryjte a nechte dusit. Houby budou pouštět vodu, po 5 - 10 minutách by měly být lehce scvrklé. Odkryjte je, přidejte zbytek kmínu, opět promíchejte a nechte ještě minutu či dvě odpařit většinu vody. Poté přilijte smetanu a přimíchejte zbytek bujónu, zvyšte plamen a nechte omáčku za občasného míchání redukovat do požadované konzistence (asi pět minut, dokud není pěkně hustá). Když je hotová, nechte jí vychladnout a odležet po dobu přípravy těstovin. Uvařené těstoviny promíchejte s omáčkou. Podávejte ihned s čerstvou petrželkou, citrónem a (zeleným) pepřem.

 

 

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ