(Pod)Zimní supervýživná kaše

GlutenFree
Sladké
Rychlé
Snídaně

Výborná kaše z prvotřídních surovin. Pokud si začátek dne nedovedete představit bez pořádné (sladké) snídaně nebo vás večer začne honit mlsná, udělejte si tuhle kaši. Plně uspokojíte chuť na sladké a navíc do sebe dostanete spoustu výživných látek. Přestože je z ingrediencí, které by měl mít každý správný vegan (nebo prostě inteligentně uvažující osoba :P) doma, není problém část z nich vynechat nebo nahradit tím, co zrovna máte při ruce.
Pokud po ránu potřebujete ušetřit ještě víc času, připravte si všechny ingredience mimo mléka do misky již večer a druhý den získáte k dobru extra dvě minuty v posteli.

 

 

Na 2 menší (viz foto) nebo 1 velkou porci

 

 

Ingredience:

1/4 hrnku jemných ovesných vloček

1 lžíce nasekaných ořechů (např. vlašské či mandle)

1 lžíce kokosu

1 lžíce loupaných konopných semínek

1 lžíce mletých lněných semínek

1 lžíce chia semínek

2 lžíce nasekaných sušených brusinek, rozinek nebo jiného sušeného ovoce (příp. jeho mix)

1 lžíce slunečnicových či dýňových semínek

1 lžička perníkového koření

1/2 lžičky kurkumy (koření)

vanilkový extrakt nebo semínka vanilkového lusku dle chuti

1 hrnek mandlového či jiného rostlinného mléka (nejlépe domácí)

1 hruška či jablko + další ovoce na ozdobu

javorový sirup či kokosový cukr dle chuti

 

 

Postup:

Hrušku či jablko omyjte, rozpulte a vyjádřete. Jednu polovinu nakrájejte na tenké plátky (na ozdobu), druhou na malinkaté kostičky. Ty poté přendejte do rendlíku, zalijte mandlovým mlékem, přidejte koření (a špetičku soli) a pomalu zahřívejte těsně pod bod varu. Mezitím smíchejte všechny ostatní ingredience v misce. Když je mléko horké, zalijte jím suché ingredience, dobře promíchejte a nechte asi 10 minut stát. Poté přendejte do mističek, dozdobte čerstvým ovocem a dle chuti zalijte javorovým sirupem či posypte kokosovým cukrem.

 

 

Podávejte ihned.

 

Ovocné  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Kikina

|  8. listopadu 2015 v 14:37

Zdravím, moc hezký recept,zrovna jsem udělala kompot z mražených švestek se skořicí. (Jo, letos jich byla fakt hodně a na rozdíl od zbytku Moravy je nepodrobujeme alkoholovému kvašení.) A tak přemýšlím, že taková kaše by se k tomu docela dobře hodila, díky moc za inspiraci! Už to do nás zahučelo se sójovým jogurtem, ale chce to ještě nějakou alternativu, protože 5 l kompotu potřebuje inspiraci :-) Ještě bych chtěla moc pochválit volbu nádobí na všech fotkách, není něco ze starožitnictví? Přeju hezký zbyteček víkendu! K.

V

Veganotic

|  25. listopadu 2015 v 10:45

Ahoj, se švestkovým kompotem se skořicí to bude určitě vynikající, úplně jsem na to dostala chuť :)

Nádobí sbírám/kupuji všude možně, občas nějaké dostávám... kakždopádně díky :)

2

Beata

|  8. listopadu 2015 v 18:58

Tuto snídani jím každý den už dva roky a nikdy mě neomrzela. Jen měním ovoce podle sezóny a semínka podle toho, která zrovna mám. Paráda!

3

Míša V.

|  8. listopadu 2015 v 19:47

Vypadá dokonale :) ! Teď na podzim jsem si také oblíbila nakrájet jablko do kaše, je to úplně podzimní :D !

4

Dáša

|  9. listopadu 2015 v 14:57

Ahoj všichni, podobná kaše je u nás maximálně oblíbená - a to i u muže a syna, její jednodušší verze bez zahřívání je, že použiju jemné ovesné vločky s klíčky a už večer celou směs zaleju domácím jablečným moštem. Ráno oloupu a nastrouhám jablíčko navrch. Díky za nádherný blog! Dáša

5

Lenka

|  19. listopadu 2015 v 10:37

Diky za recept. Moc dobra kase!

6

Iva

|  26. listopadu 2015 v 7:05

Perníkové koření? Hmmm, mě nikdy nenapadlo použít něco jiného než skořici. Díky za inspiraci!

7

Lenka K.

|  29. listopadu 2015 v 9:26

Zdravím,ráda bych se na něco zeptala.Pokud jsem kaše uvařila obrovské množství můžu si zbytek nechat třeba na druhý den?A nebo by se to mělo podávat hned.Předem děkuji za odpověd:) Jinak skvělý recept!

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 17:08

Ahoj,

můžeš jí udělat třeba večer a sníst až ráno, ale řekla bych, že nejlepší je ještě teplá hned po uvaření.

Dopředu si můžeš připravit třeba tyhle kaše: http://www.veganotic.cz/clanky/185-raw-pohankova-kase-k-snidani nebo http://www.veganotic.cz/clanky/169-skvela-bircher-musli-snidane

 

8

Ivana

|  5. února 2016 v 21:58

Ahoj, nejsem vegan, čili usuzuji, že jsem inteligentně smýšlející osoba:-)), protože mám opravdu všechny ingredience včetně kokosového cukru... takže zítra určitě vyzkouším na snídani. Ano... nejsem vegan - zatím - díky podobným webům, jako máte vy, mmch. naprosto dokonalé fotky a úžasné recepty - tam úspěšně směřuji. Samozřejmě, nejen kvůli jídlu................ Zdravím:-)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:45

aspoň tak tedy :)). A díky za pochvalu, potěší.

9

Monika Němcová

|  25. března 2021 v 11:08

Mňam, taky musím přidat zpětnou vazbu a pochvalu! Tu svou si vylepšuju ještě přidáním Intelligent Food, ta chuť je dokonalá, a navíc doplním extra bílkoviny z rostlinných zdrojů. A musím říct, že se mi taky ještě neomrzela. Děkuju!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ