Bramborové placky plněné houbami a koprem

Hlavní Jídla
Supermarket

Cha, určitě jste čekali nějaký vánoční recept, co! No budete si muset ještě chvíli počkat, jestli se vůbec uráčím. Vánoce jdou poslední dobou dost mimo mě. Ale abych nebyla jen negativní, spoustu vánočních receptů tu máme z předchozích let, stačí, když nahoře v menu vyberete kategorii Vánoce.

Teď už k těmhle super placičkám (původní recept zde). Jednoduché, z dostupných ingrediencí, chuťově výborné a do studeného počasí příjemně syté. Jejich původ bych tipovala někam do východní Evropy, kde je brambor, kopru i hub všude hojnost. Korespondují s tím i zvolené "dipy" (dip je hrozně hnusný slovo) - tedy applesauce, tj. jablečné pyré a kešu kysaná smetana. Skvěle by se hodila i nějaká nakládaná zelenina, žel neměli jsme zrovna nic po ruce.


Na 12 placiček

Ingredience:

Placky:
1 kg brambor (doporučuji typ Anuška nebo jinou ranou salátovou odrůdu s pevnou konzistencí)
3 bobkové listy
1/2 hrnku mouky (pšeničné nebo třeba špaldové)
1 střední cibule
plnou dvouhrst nakrájených čerstvých hub (doporučuji např. portobello)
plnou hrst sušených hub (dali jsme hříbky)
pořádný svazek kopru


K podávání:
jablečné pyré (neslazené koupíte třeba v DM drogérii nebo zdravé výživě)


Kešu kysaná smetana:
hrst kešu ořechů (předem na pár hodin namočených nebo cca 5 min povařených)
citrónová šťáva nebo jablečný ocet
lžíce sojanézy (domácí nebo kupovaná Kalma)

 


Postup:
Sušené houby zalijte trochou horké vody a nechte chvíli rehydratovat. Brambory omyjte a ve slupce je uvařte v osolené vodě s bobkovým listem do měkka. Poté oloupejte a dobře rozmačkejte mačkadlem na brambory. Mezi tím, co se brambory vaří nebo chladnou rozehřejte v pánvi olej a nechte na něm zesklovatět cibulku. Poté přidejte na menší kousky nakrájené houby, osolte je a opékejte, dokud se všechna voda z hub nevyvaří a houby nejsou ze všech stran pěkně opečené (trvá to asi 20 minut). Opepřete a vmíchejte nadrobno nasekaný kopr (určitě jím nešetřete!). Když rozmačkané brambory trochu zchladly, vmíchejte do nich čtvrt hrnku mouky. Z bramborového těsta pomoučenýma rukama odebírejte kousky o velikosti pingpongového míčku, udělejte z něj placičku, dejte na ní cca lžíci houbovo-koprové náplně, přikryjte druhou placičkou stejné velikosti a vytvarujte pěkný plněný bramborový koláček. Šup šup takto pokračujte, dokud nemáte všechny plněné placky hotové. Poté v pánvi opět rozehřejte olej a na středním plameni placky pomalu opékejte, z každé strany asi 5 minut.

 


Podávejte s jablečným pyrém a kešu zakysanou smetanou, kterou uděláte jednoduše tak, že všechny vypsané ingredience proženete s troškou vody mixérem (dochuťte solí, citrónem či octem).
Tadááá!

V
KOMENTÁŘE
1

Míša V.

|  12. prosince 2015 v 19:03

Páni,tak to je nádhera :) ! Vegan ze mě asi nikdy nebude,ale přijde mi až neuvěřitelné co vše jde udělat bez použití živočišných produktů :)

2

Nikola

|  16. prosince 2015 v 23:34

Haaa presne včera v práci mi vravela kamoška že dnes bude robiť placky a v tom ma napadlo či by sa nedali urobiť nejak takto plnené a teraz prídem sem a bim rovno vidím toto paráda :D zajtra mam čo robiť :D :)

V

Veganotic

|  17. prosince 2015 v 12:57

hurá na ně! :)

3

Nico

|  19. prosince 2015 v 11:16

Dneska k večeři :))))))

4

Renata

|  19. prosince 2015 v 13:27

Právě jsem dojedla...a byla to bomba! Díky za recept

5

Tribit

|  10. ledna 2016 v 11:34

http://www.imagelicious.com/blog/vegan-potato-cakes-stuffed-with-mushroom proč nezminuješ své zdroje? Všechno je zkopírovaný, od nápadu po styl fotek... Každý se někde inspiruje, ale ty to tady v podstatě vydáváš za své. Ráda podle tebe vařím, ale tohle mi přijde jako vyložený zneuctění práce někoho jinýho..

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:49

děkuji za upozornění

6

A.

|  11. ledna 2016 v 20:20

Byly výborné, místo kopru jsem tedy dala rukolu, protože co dům dá, to dům dá a pecka. Děkujeme

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:50

mě na tom ten kopr chutná úplně nejvíc, ale rukola může být dobrá alternativa :)

7

Kristina

|  31. ledna 2016 v 18:54

Super recept! Dnes je máme k večeři :)

8

Gabu.

|  9. února 2016 v 22:13

Naprosto super recept. Bohužel jsem nesehnala kopr, ale i se špenátem byly dobré!:)

9

A.

|  14. února 2016 v 19:56

Tak udělány znovu, tentokrát s koprem a opravdu je to ještě lepší ! Výborné jsou k zelí

10

Petra

|  26. února 2016 v 20:56

Famózní! Zkusila jsem jich pár naplnit kysaným zelím, které si jinak servírujeme k těm houbovým a byla to taky pecka! Moc děkujeme za recept.

11

Linda

|  2. března 2016 v 17:05

Jen tak k poznámce Tribitu.. slovo zneúctění bych použila čeče úplně někde jinde..a navíc SO WHAT?? Vidím v tom když už tak poctu !! :-) Já mám ráda Veganotic inspirované čim/kým koli, kus osobní práce a klobouk dolů!! Dík za recepty!!

12

kač

|  5. března 2016 v 21:55

tieto tiež milujem ;-) a na margo zdrojov: robila ich už moja mamka, keď sme boli deti - plnila tým, čo bolo poruke alebo na čo sme mali chuť... každopádne určite nečerpala z neviemakého blogu - to sme o blogoch ešte nič netušili :-) je to holt niekedy ťažké s tou inšpiráciou...

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:16

super :)

Jinak je fakt, že jsem měla tu původní fotku uloženou z nějakého souhrnného instagramu v mobilu, ale pak jsem už zdroj nedohledala. My bad, jinak se zdroje snažím vždy uvádět.

13

Ikaro

|  7. dubna 2016 v 15:19

Já je dělala s houbama a špenátem a luxusní :33

14

Libuše

|  16. ledna 2017 v 10:49

... v receptu postrádám, co dělat se sušenými houbami (nakrájet a opéct s čerstvými nelze)... zdravím

15

Lila

|  19. ledna 2017 v 17:17

Sušené houby namočené opékáme v pohodě s čerstvými

16

uhombre

|  20. ledna 2017 v 16:38

http://www.uhombre.com/ Zajímavý recept!

17

Jindra

|  28. února 2017 v 21:29

Škoda ledabylosti receptu. Kromě sušených hub vypadla taky druhá čtvrt hrnku mouky.

18

reBarbora

|  26. září 2017 v 11:02

Včera jsem je dělala k večeři a trochu si je upravila a byly super :) Díky za inspiraci.

19

Sandra

|  7. ledna 2019 v 18:44

Nápad mi to připadal skvělý a to už je na tom tak jediné pozitivní. Strašná práce, ulepená celá kuchyně od těsta do kterého jsem musela dát tak čtyři hrnky mouky aby bylo vůbec možné s ním něco dělat. Směs do placek bez chuti a to jsem si tam přidala aspoň česnek jinak houby absolutně zbytečné. A nakonec smažení... stále syrové těsto ne a ne se dodělat( tak jsem to už ze zoufalství šoupla do trouby. Div že po celém zákroku slzy netekly. Jsem ráda, že to tady všem hezky vyšlo. Moje přísady byly evidentně abnormální.

20

Klára

|  20. července 2019 v 12:23

Já tedy obyčejně pod recepty nikdy nic nepíšu, ale teď si to neodpustím, protože mě příprava dnešního “oběda” stála nervy. Upřímně obdivuju všechny, co tu píšete, že to bylo dobré, jak se vám to povedlo. Těsto mi absolutně nešlo vypracovat, musela jsem tam nasypat mnohem víc mouky než se uvádí v receptu, aby s tím vůbec šlo pracovat a i tak to bylo dost na nic a o tom, že na pánvi se nechtělo osmažit a bylo stále syrové, ani nemluvím. Jediné, co mi na tom chutnalo, byla směs, kterou jsem si ovšem celou dělala podle sebe (uzené tofu se špenátem, česnekem a kořením). Za mě teda fakt ne, myslela jsem, že u toho zešílím. Vzhledem k tomu, že jsem (až na tu směs) postupovala přesně podle receptu, vážně nevím, kde se stala chyba.

21

Jela

|  15. prosince 2019 v 10:02

Hmmm,nie som síce našťastie ani veganka ani vegetarianka,ale tieto placky vyerajú výborne.Možno by stálo za to vyskúšat.Pošlite mi niekto recept,neviem to uložit.

22

Daniela

|  27. března 2023 v 10:20

Nápad dobrý, ale muselo by se to zrealizovat podle jiného receptu, protože jsou v receptu vážně nedostatky a musím souhlasit s ostatními. Sušené houby nejsou v receptu uvedené, ale to by mi ani tak nevadilo, smažila jsem je tedy s čerstvými. Těsto bylo vážně lepivé, že z něj šly sotva vytvarovat placky, pak jsem měla těsto dva dny v lednici, což je tedy moje chyba, tak dlouho by těsto asi v lednici zůstat nemělo, každopádně to už nešlo vytvarovat absolutně nic a musela jsem odebírat lžící a dávat rovnou na pánev. Nejvíc mi tedy vadila nedopečenost vnitřku placek. Jedině by se musely placky udělat co nejtenčí a nedávat houby dovnitř, prostě je dát až na talíř k plackám. Nebo zkusit jiný recept... každopádně kombinace placky, kešu kysaná smetana a jablečné pyré k tomu je moc dobrá, houby taky nejsou špatné, dodávají tomu slaný element, jinak jde celé jídlo spíš do sladka.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ