Raw čokoládové brownies s mandlemi

GlutenFree
Sladké
Raw
Rychlé
Supermarket
Vánoce
Párty!

Tyhle raw brownies z blogu My New Roots patří k mým nejoblíbenějším raw receptům, přestože je dělám už pěkných pár let. Raw sladkostí a variací na stejné téma datle+ořechy+kakao jsem ochutnala nespočet, ale tahle kombinace, přestože zdánlivě stejná, se chuťově zkrátka vymyká. Když jsou ty Vánoce, proč raw čoko brownies nezkusit doplnit klasické cukroví založené převážně na mouce, tuku a cukru? Místo klasíckých brownies "řezů" z nich můžete udělat třeba různobarevné kuličky a vytvořit si tak malou raw bonboniérku.

 

 

Brownies jsou chuťově výrazné a poměrně hutné. Doporučuji je tedy podávat v co nejmenších porcích. Pokud je chcete odlehčit, použijte nějakou krémovou náplň (např. z kešu či kokosového mléka) nebo doprostřed zabalte višni naloženou v alkoholu.

Skladujte je v mrazáku a ještě pěkných pár dní po vánocích na ně můžete chodit jako na chutnou a energetickou svačinku.

 

Ingredience:

2 hrnky vlašských ořechů

2 a půl hrnku medjool datlí (příp. jiných čerstvých masitých datlí)

1 hrnek (raw fairtrade) kakaa

1 vanilkový lusk

1 hrnek mandlí

špetka soli

 

 

Postup:

Vanilku společně s vlašskými ořechy rozmixujte v mixéru, resp. food processoru (vanilkový lusk pro jistotu mixuju v elektrickém mlýnku na koření, který je menší). Přidejte kakao a špetku soli a párkrát zapulujte mixérem, dokud se kakao nepropojí s ořechy. Poté nechte mixér běžet a po jednom přidávejte vypeckované datle. Pokud vaše datle nejsou zcela čerstvé nebo nemáte příliš výkonný mixér, datle dopředu na půl hodiny namočte do horké vody (pak všechnu vymačkejte). Mixujte a ochutnávejte, dokud vám směs chuťově i konzistencí nevyhovuje. Poté do ní vmíchejte nahrubo nasekané mandle. Přemístěte do pekáčku o velikosti cca 20 x 20 cm nebo tvarujte menší kuličky. Brownies i kuličky můžete ozdobit třeba dalším raw kakaem, nasekanými pistáciemi, sezamem, kokosem, matcha čajem nebo rozmixovaným lyofilizovaným ovocem (na červenou se skvěle hodí jahody nebo maliny, prodává např. značka Mixit). Skladujte v lednici, příp. pro delší skladování v dobře uzavřeném sáčku/nádobě v mrazáku.

 

 

Save

Čokoláda  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Míša V.

|  20. prosince 2015 v 21:19

To je nádhera :) ! Už dlouho chci takovéhle vyzkoušet podle knihy Lahodně s Ellou,vy je máte tak krásné,že se k nim snad dokopu :D !

2

Lucie

|  29. února 2016 v 11:31

Moc dobré. Datle jsem měla jen sušené, tak jsem je namočila a moc chutnalo, děkuji za recept ;-)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:25

to ráda slyším :)

3

Svetlana Pernova

|  23. dubna 2016 v 13:36

Včera jsem tyto delikátní koule vyrobila jako dezert pro passover večeři a všichni po mně chtěli recept. Kdo nemá rád datle, by ani nepoznal, že je to z nich vyrobené. Výtečné.

4

I.

|  27. srpna 2016 v 15:56

Už jsem je v srpnu "patlala" dvakrát a do Vánoc to ještě párkrát zvládnu. Mňam na chuť a paráda pro o oko!

5

Stefi

|  6. listopadu 2016 v 21:45

Ahojte. Poradili by ste mi, čím by som mohla nahradiť datle? Nemám ich rada :-/ Ďakujeeem.

6

lucia

|  21. listopadu 2016 v 2:34

ahojte :) nie som si uplne ista, ake orechy okrem vlasskych mam pouzit, kedze v zozname ingrediencii su len vlasske aj ked v postupe sa spominaju dva druhy, help pls :) dakujem

V

Veganotic

|  1. prosince 2016 v 17:27

Aha, tam mělo být vanilku, opraveno :) víc ořechů tam už opravdu není. Děkuji za upozornění!

7

kajka

|  20. února 2017 v 7:41

Ráda bych věděla, v čem jsou na fotce kuličky obalené? Vidím kakao, sezam, čokoládu a kokos. Ale co je to žluté a červené?

8

Monika

|  22. února 2017 v 21:46

vyskúšané, ochutnané, perfektné. nielen pre mňa, nechala som sa inšpirovať fotkami a podobne som naaranžovala guličky do krabičiek a dala viacerým ako darček.. jednoznačne úspech, viacfarebné, pekné, chutia vegánom vegetariánom aj všežravcom, určite budem opakovať! :)

9

Karolko

|  28. února 2018 v 15:11

Stefi- skús sušené slivky :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ