Základní Hummus

GlutenFree
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Snídaně
Párty!

Hummus není žádný humus, ale rychlé, jednoduché a výborné jídlo. Tohle je základní recept, který je skvělý sám o sobě, ale dle nálady a příležitosti do něj můžete přidat vaše oblíbené ingredience. Hummus ozvláštní napr. sušená rajčata, červená řepa, česnek, limetka, červená paprika, čerstvé bylinky (koriandr, petržel), červená nakládaná paprika, light verzi připravíte s vařeným květákem místo části cizrny.


Ingredience:
2 a 1/2 hrnku cizrny namočené přes noc do 2,5 litru studené vody NEBO cca 3 hrnky cizrny z konzervy
1 lžička prášku do pečiva
4 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
1/2 lžičky římského kmínu
3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
sůl

Postup:
Přes noc namočnou cizrnu slijte, dejte do většího hrnce, přidejte 2 a půl litru vody a prášek do pečiva a přiveďte k varu. V otevřeném hrnci vařte 2 hodiny, dokud není cizrna velmi měkká. Slijte a nechte dalších 40 minut odstát. Jednodušší (a musím přiznat, že pro mě i chutnější) varianta je použít kvalitní cizrnu z konzervy (např. Alnatura). Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli a 1/2 hrnku vody, ve které se cizrna vařila (nebo té z konzervy) dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici. Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.

V
KOMENTÁŘE
1

Veronika

|  8. října 2014 v 13:31

Ahoj, má nejaký zvláštny dôvod 3-hodinové odležanie?

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:59

chutě se rozleží a spojí :)

2

Pipeta

|  25. listopadu 2014 v 19:30

prosím, k čemu je ten prášek do pečiva přidaný při vaření? díky za odpověď :)

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:58

Zdá se mi, že se pak cizrna uvaří více do měkka a je řekněmě nadýchanější/lehčí

3

Katka

|  10. února 2015 v 22:16

To s tím práškem do pečiva bych nedělala. Luštěniny tak ztrácejí spousty důležitých látek. Nejvhodnější příprava luštěnin je v tlakovém hrnci s kouskem řasy kombu. Jedině tak se uvaří do měkka a zachovají si potřebné látky. A doba varu u cizrny se pohybuje okolo hodiny až hodiny a půl (záleží na stáří cizrny)

4

Mirek

|  14. března 2015 v 13:45

Přiznám se, že ten prášek do pečiva jsem taky nepochopil. Nikdy jsem neměl problém s měkkostí cizrny. Ale pokud se Vám to takhle líbí víc, je to samozřejmě na Vás :) Jinak souhlasím s Katkou, Kombu je nepostradatelnou součástí cizrny.

5

hanybany

|  15. března 2015 v 9:28

Chci se jen zeptat, jaky pouzivate pristroj na rozsekani cizrny nebo potom i treba kesu na raw dezerty a podobne. Protoze ja mam hummus vazne rada a chci zkusit i vlastni mandlove maslo a tak, ale muj mixer to nezvlada :-( rozseka se jen ta spodni cast a zbytek proste nic. Je tak akorat na smoothie a seminka. Tak jsem se chtela zeptat, co pouzivate vy. Zvazuji food processor, ale tech je na trhu taky kupa, tak ocenim tipy a pomer cena a vykon :-) dekuji!

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:38

Bohužel nemůžu teď nic přímo doporučit. Dřív jsem měla výbornou sadu s tyčovým mixérem a food processorem Moulinex, ale bohužel už se nevím proč neprodává. Teď mám profesionálního kuchyňského robota Kenwood, to je ale trochu drahá a rozměrná záležitost.

6

Eva

|  15. března 2015 v 17:17

paní Brýdová na svých stránkách vychvaluje http://www.delimano.cz/elektrospotrebice/nutribullet.html - prý rozemele všechno, i z arašídů udělá arašídové máslo. Už jsem zlomená, budu objednávat - tak vám to třeba pomůže v rozhodování :-)

7

KléraGrej

|  20. března 2015 v 21:51

Zdravim, jak dlouho vydrží humus v lednici než se zkazí? To jestli ho mám dělat hodně najednou :) Děkuju

8

Milan

|  19. dubna 2015 v 12:38

KleraGrej: Ackoli jsem to delal vzdycky alespon z pul kila cizrny, nevydrzel nikdy dele jak 2 dny - resp. do 2 dnu po nem nebylo ani pamatky :-). Z pohledu trvanlivosti 2-3 týdny by měl vydržet. Záleží na tom, jestli použijete nějaké přísady - zkousel jsem kdysi dávat malé vzorky a ochutnával jsem každý třetí den, jestli je ještě OK nebo ne. Například s vařenou řepou mi vydržel jen 2 týdny, pak už to nebylo ono. Ale samotný bez zeleninových přísad mi vydržel i přes 3 týdny.

9

Martin

|  1. května 2015 v 6:45

V návodech z blízkého východu je proces šlehaní cizrny rozebírán podrobněji a ještě se přidává led. Konzistence je pak jemnější a výsledná chuť lepší, máme vyzkoušeno. Nám hummus nevydrží v lednici déle než několik dní, rozhodně ne týdny, pokud ho tedy nezmrazíte. Poslední várka vydržela 5 dní a pak už zkysl. Jinak ten mixér o dva odkazy výše vypadá poněkud předraženě a také ta hloupá marketingová omáčka kolem by měla varovat...

10

Agi

|  8. dubna 2016 v 17:34

Jsem úplně nadšená, poprvé v životě jsem dělala hummus a je prostě skvělej, kupovaný ať se jdou zahrabat, díky!!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ