Základní Hummus

GlutenFree
Rychlé
Supermarket
K pečivu
Snídaně
Párty!

Hummus není žádný humus, ale rychlé, jednoduché a výborné jídlo. Tohle je základní recept, který je skvělý sám o sobě, ale dle nálady a příležitosti do něj můžete přidat vaše oblíbené ingredience. Hummus ozvláštní napr. sušená rajčata, červená řepa, česnek, limetka, červená paprika, čerstvé bylinky (koriandr, petržel), červená nakládaná paprika, light verzi připravíte s vařeným květákem místo části cizrny.


Ingredience:
2 a 1/2 hrnku cizrny namočené přes noc do 2,5 litru studené vody NEBO cca 3 hrnky cizrny z konzervy
1 lžička prášku do pečiva
4 lžičky tahini (sezamová pasta, koupíte např. ve zdravé výživě)
3 lžíce kvalitního olivového oleje + další k podávání
1/2 lžičky římského kmínu
3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
sůl

Postup:
Přes noc namočnou cizrnu slijte, dejte do většího hrnce, přidejte 2 a půl litru vody a prášek do pečiva a přiveďte k varu. V otevřeném hrnci vařte 2 hodiny, dokud není cizrna velmi měkká. Slijte a nechte dalších 40 minut odstát. Jednodušší (a musím přiznat, že pro mě i chutnější) varianta je použít kvalitní cizrnu z konzervy (např. Alnatura). Cizrnu, tahini, olivový olej, římský kmín, 1/2 lžičky soli a 1/2 hrnku vody, ve které se cizrna vařila (nebo té z konzervy) dáme do mixéru (nebo použijeme tyčový mixér) a mixujeme tak dlouho, dokud není směs hladká. Přendáme do uzavíratelné nádoby a necháme nejméně 3 hodiny odpočinout v lednici. Před podáváním posypeme oblíbeným kořením a zalijeme olivovým olejem.

V
KOMENTÁŘE
1

Veronika

|  8. října 2014 v 13:31

Ahoj, má nejaký zvláštny dôvod 3-hodinové odležanie?

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:59

chutě se rozleží a spojí :)

2

Pipeta

|  25. listopadu 2014 v 19:30

prosím, k čemu je ten prášek do pečiva přidaný při vaření? díky za odpověď :)

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:58

Zdá se mi, že se pak cizrna uvaří více do měkka a je řekněmě nadýchanější/lehčí

3

Katka

|  10. února 2015 v 22:16

To s tím práškem do pečiva bych nedělala. Luštěniny tak ztrácejí spousty důležitých látek. Nejvhodnější příprava luštěnin je v tlakovém hrnci s kouskem řasy kombu. Jedině tak se uvaří do měkka a zachovají si potřebné látky. A doba varu u cizrny se pohybuje okolo hodiny až hodiny a půl (záleží na stáří cizrny)

4

Mirek

|  14. března 2015 v 13:45

Přiznám se, že ten prášek do pečiva jsem taky nepochopil. Nikdy jsem neměl problém s měkkostí cizrny. Ale pokud se Vám to takhle líbí víc, je to samozřejmě na Vás :) Jinak souhlasím s Katkou, Kombu je nepostradatelnou součástí cizrny.

5

hanybany

|  15. března 2015 v 9:28

Chci se jen zeptat, jaky pouzivate pristroj na rozsekani cizrny nebo potom i treba kesu na raw dezerty a podobne. Protoze ja mam hummus vazne rada a chci zkusit i vlastni mandlove maslo a tak, ale muj mixer to nezvlada :-( rozseka se jen ta spodni cast a zbytek proste nic. Je tak akorat na smoothie a seminka. Tak jsem se chtela zeptat, co pouzivate vy. Zvazuji food processor, ale tech je na trhu taky kupa, tak ocenim tipy a pomer cena a vykon :-) dekuji!

V

Veganotic

|  17. března 2015 v 15:38

Bohužel nemůžu teď nic přímo doporučit. Dřív jsem měla výbornou sadu s tyčovým mixérem a food processorem Moulinex, ale bohužel už se nevím proč neprodává. Teď mám profesionálního kuchyňského robota Kenwood, to je ale trochu drahá a rozměrná záležitost.

6

Eva

|  15. března 2015 v 17:17

paní Brýdová na svých stránkách vychvaluje http://www.delimano.cz/elektrospotrebice/nutribullet.html - prý rozemele všechno, i z arašídů udělá arašídové máslo. Už jsem zlomená, budu objednávat - tak vám to třeba pomůže v rozhodování :-)

7

KléraGrej

|  20. března 2015 v 21:51

Zdravim, jak dlouho vydrží humus v lednici než se zkazí? To jestli ho mám dělat hodně najednou :) Děkuju

8

Milan

|  19. dubna 2015 v 12:38

KleraGrej: Ackoli jsem to delal vzdycky alespon z pul kila cizrny, nevydrzel nikdy dele jak 2 dny - resp. do 2 dnu po nem nebylo ani pamatky :-). Z pohledu trvanlivosti 2-3 týdny by měl vydržet. Záleží na tom, jestli použijete nějaké přísady - zkousel jsem kdysi dávat malé vzorky a ochutnával jsem každý třetí den, jestli je ještě OK nebo ne. Například s vařenou řepou mi vydržel jen 2 týdny, pak už to nebylo ono. Ale samotný bez zeleninových přísad mi vydržel i přes 3 týdny.

9

Martin

|  1. května 2015 v 6:45

V návodech z blízkého východu je proces šlehaní cizrny rozebírán podrobněji a ještě se přidává led. Konzistence je pak jemnější a výsledná chuť lepší, máme vyzkoušeno. Nám hummus nevydrží v lednici déle než několik dní, rozhodně ne týdny, pokud ho tedy nezmrazíte. Poslední várka vydržela 5 dní a pak už zkysl. Jinak ten mixér o dva odkazy výše vypadá poněkud předraženě a také ta hloupá marketingová omáčka kolem by měla varovat...

10

Agi

|  8. dubna 2016 v 17:34

Jsem úplně nadšená, poprvé v životě jsem dělala hummus a je prostě skvělej, kupovaný ať se jdou zahrabat, díky!!

11

jura-p

|  13. května 2017 v 18:46

Při přípravě hummusu není nad kvalitní tyčový mixer. Stojací mixery jsou spíše na přípravu těkutějších (nebo sypkých) věcí. Místo přidávání ledu si nechávám dobře vychladit vodu, ve které jsem cizrnu vařil. Mixuji cizrnu až vychladlou.

12

Martina Rádlová

|  17. srpna 2017 v 9:22

Pěkná fotka! Co dáváte místo tahini? Nějaká rada? Já jsem zveřejnila recept https://www.svobodavsem.cz/hummus-recept/ a přidala nějaké video jak se dělá hummus v zahraničí. Tak trošku inspirace neuškodí, kdyby to někoho zajímalo....

13

Chytrák

|  19. března 2018 v 17:43

V jiném recepisu se píše, že cizrna je zaručeně nejlepčejší, vaří-li se pomalu po dobu 8 hodin.

14

Daniela

|  14. září 2022 v 22:37

V receptu jsem dodržela vše, jen jsem dala na radu lidí v komentářích a nedávala jsem ten prášek do pečiva... Dodržela jsem i množství cizrny, dva a půl hrnku... asi záleží na velikosti hrnků, každopádně půl hrnku vody opravdu nestačilo, to by jednak nešlo pořádně rozmixovat (možná stolním mixérem, ručním těžko), druhak by byl hummus suchý, takže jsem prostě přilévala vodu, dokud se mi konzistence nezdála ok. Bohužel nemám dobrý stolní mixér, kterým by to šlo rozmixovat do hladší konzistence, takže jsem si musela vystačit s ručním mixérem, ale nějak mi to nevadí, chuť je i tak dobrá.

15

Jídlo na cestách

|  26. prosince 2022 v 8:33

Hummus mám hodně rád. Když budete mít cestu do Jeruzaléma, zkuste se zastavit zde: https://www.jidlonacestach.cz/bistro-ben-sira-hummus-jeruzalem/ Skutečně nejlepší hummus, jaký jsem kdy v životě jedl.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ