Výborné pomerančové bábovičky se sirupem
Výborné pomerančové bábovičky jemné chuti, zalité sladkým pomerančovým sirupem. Doporučuji sehnat pro tento recept hodně aromatické bio pomeranče, pro větší wow-efekt můžete použít i krvavé pomeranče.
Recept na 6 mini-báboviček.
Ingredience:Bábovičky:1 a 1/2 hrnku mouky (polohrubé či mix polohrubé a hladké)
3/4 hnrku cukru
2 a 1/4 lžičky prášku do pečiva
1/3 hrnku ztuhlé kokosové smetany (plechovku kokosového mléka dejte na pár hodin do lednice, poté otevřte a vydlabejte ztuhlou kokosovou smetanu)
2 lžíce čerstvé pomerančové šťávy
3/4 hrnku mandlového nebo sojového mléka
2 lžíce vody
1 - 2 lžičky vanilkového extraktu nebo 1/2 lžičky vanilkových semínek (pokud nemáte ani jedno, nahraďte část cukru vanilkovým cukrem)
špetka soli
Sirup:1/2 hrnku bílého cukru
1/2 hrnku vody
1/4 hrnku čerstvé pomerančové šťávy
Postup:Troubu předehřejte na 180°C a formy na bábovičky vymažte tukem a vysypte moukou (pokud máte teflonovou formu, vymazávat jí nemusíte). Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, cukr a sůl a zamíchejte. V jiné míse dobře promíchejte kokosovou smetanu, pomerančovou šťávu, mléko, vodu a vanilkový extrakt. Obě směsi spojte a lehce promíchejte. Naplňte formičky a pečte 25 - 30 minut (pokud máte černou teflonovou formu, dobu pečení zkraťte na 20 - 25 minut).
Zatímco se bábovičky pečou, připravte sirup. Vodu s cukrem dejte do rendlíku a zahřívejte tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí a směs lehce nezhoustne. Poté sundejte z ohně a vmíchejte pomerančový džus.
Jakmile vyndáte bábovky z trouby, ještě ve formičkách je lehce na několika místech propíchejte špejlí a přelijte asi polovinou sirupu. Před vyjmutím z formiček nechte báboky ještě 10 minut chladnout, poté je nechte plně vychladnout na pečícím roštu. Podávejte se zbylým sirupem, kousky pomeranče a čerstvou mátou.
Chce se mi spát
Doporučuji na tohle kokosový mlíko AQ (z Albertu), bylo ztuhlé už když jsem si ho koupila, a když je tekuté, ztuhne za hodinku.