Lazaně se špenátem, houbami a tofu

Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket

Výborné a přitom jednoduché lazaně z běžně dostupných ingrediencí. Skvělá večeře či oběd pro celou rodinu. Původní recept z blogu FatFreeVeganKitchen.

Množství na přibližně 8 porcí.

 


Ingredience:
Lazaně:
250 g čerstvých hub (např. hlívy nebo žampionů)
2 větší rozdrcené stroužky česneku
2 lžíce vody
přibližně 1400g oblíbené rajčatové omáčky na těstoviny (asi 3 velké sklenice)
9 plátků předvařených lasagní (obvykle jedno balení)
nakrajene černé olivy
Tofu náplň:
250 - 300g čerstvého nebo mraženého špenátu (mražený nechte dopředu rozmrazit)
500g (pevného) tofu natural
2 lžíce lahůdkového droždí (tebi)
1 a 1/2 lžičky sušeného oregána
1/2 lžičky sušeného česneku
1 lžička sušené bazalky
1/2 lžičky rozmarýnu
1 lžička soli
špetka kajenského pepře

 


Postup:
Do větší pánve dejte nakrájené houby, rozmačkaný česnek a 2 lžíce vody a opékejte/nechte dusit pod pokličkou na středním plameni dokud houby nezměknou (asi 10 minut). Občas zamíchejte, pokud by se houby přichytávaly, přidejte trochu vody. Sejměte z ohně a vmíchejte omáčku na těstoviny.
Tofu a rozmražený špenát několikerým zapulzováním mixéru rozdrobte na kousky, poté přidejte zbytek ingrediencí a náplň mixujte, dokud není hladká (pokud nemáte mixér, můžete použít šťouchadlo na brambory).
Troubu předehřejte na 190°C a plech o velikosti cca 24 x 30 cm lehce vymažte olejem. Na plech rozprostřete asi polovinu rajčatové směsi, na ní vyskládejte vrstvu lazaní a tu pokryjte polovinou tofu směsi. Směs je trochu tužší, práci si můžete ulehčit tak, že tofu směsí namažete jednotlivé plátky lazaní a až poté je položíte na rajčata. Když je první vrstva lazaní s tofu hotová, proces opakujte - na tofu vyskládejte zbytek lazaní a pokryjte je zbylou tofu směsí. Poté přelijte rajčatovou omáčkou. Plech dobře přikryjte alobalem, vložte do trouby a pečte 30 minut. Poté alobal odstraňte a pečte další půlhodinu. Vyndejte z trouby, posypte nakrájenými černými olivami a před podáváním nechte ještě alespoň 15 minut vychladnout.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Jitka

|  12. dubna 2015 v 21:32

Vařila jsem to a je to výborné! :)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:03

to jsem moc ráda :)

2

Bára

|  22. dubna 2017 v 10:09

Moje druhé lasagne, co jsem kdy dělala a vynikající. Tofu tam nejde vůbec cítit, takže i přítel (masožravec) chválil. Díky za recept :)

3

Danča

|  13. října 2019 v 14:40

Úžasné, první lasagne v mém životě a můžu doporučit. :))

PŘIDEJ KOMENTÁŘ