Výborná Řecká Musaka s Grilovanou Zeleninou

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket

Výborná řecká musaka s grilovanou zeleninou zapečená s krémem z píniových oříšků. Jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Původní recept z kuchařky Veganomicon.

 

Ingredience:
Zeleninová vrstva:
0.5 kg lilku
0.5 kg cuket
700 gr velkých (podlouhlých) brambor
1/4 hrnku olivového oleje
Omáčka:
1/4 hrnku olivového oleje
4 velké šalotky, tence nakrájené
3 rozdrcené stroužky česneku
1/3 hrnku zeleninového vývaru nebo červeného vína
450 gr krájených rajčat v konzervě (i s tekutinou)
2 lžičky sušeného oregána
1/4 lžičky (ne více!) mleté skořice
1 bobkový list
sůl
Píniový krém:
450gr silken tofu (mnohem levněji než v supermarketu koupíte v asijských potravinách)
1/2 hrnku píniových oříšků (+ další na ozdobu)
3 lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
1 lžička kukuřičného či bramborového škrobu
1 stroužek česneku
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
1 a 1/4 lžičky soli
bílý pepř
1/2 hrnku strouhanky

 


Postup:
Troubu předehřejte na 200°C. 3 plechy lehce vymažte olejem nebo vyložte pečícím papírem. Lilek a cukety omyjte a zbavte konců, brambory oloupejte. Lilky, cukety i brambory podélně nakrájejte na tenčí plátky (cca 3 - 5 milimetrů). Do misky vložte vždy jeden druh zeleniny, přilijte asi třetinu z uvedené 1/4 hrnku oleje a proházejte rukama tak, aby byl každý kousek alespoň trochu pokryt olejem. Na každý plech poté rozložte plátky jednoho druhu zeleniny a posolte. Cukety a lilek pečte přibližně 15-18 minut, brambory asi 22 minut, okraje by měly byt lehce dohněda. Pokud jsou cukety po upečení příliš vodnaté lehce je vymačkejte a osušte.

Mezitím, co se peče zelenina, připravte omáčku. Ve větším hrnci rozehřejte olej, přidejte rozmačkaný česnek a nechte krátce (asi půl minuty) osmahnout. Poté pridejte šalotky a opékejte asi 3 - 4 minuty, přilijte víno či vývar a nechte vařit další 3 minuty. Následně do hrnce přidejte zbylé ingredience na omáčku (rajčata, oregáno, skořice, bobkový list) a na mírném plameni za občasného míchání zahřívejte 12 - 14 minut. Po uvaření vyjměte bobkový list a dle chuti dosolte.
Na píniový krém v mixéru dohladka rozmixujte píniové oříšky a citronovou šťávu. Přidejte tofu, česnek, škrob, muškátový oříšek, sůl a bílý pepř a mixujte, dokud se nevytvoří hladký krém.
Olejem lehce vymažte pekáček o velikosti 23 x 33 cm a znovu předehřejte troubu, tentokrát na 200°C. na dno plechu rozprostřete asi 1/4 hrnku rajčatová omáčky. Poté klaďte vrstvy lilku, brambor, omáčky, strouhanky (1/4 hrnku), cuket (všechny), opět lilku, brambor, omáčky a strouhanky. Nahoru rozprostřete píniový krém a posypte píniovými oříšky. Pečte asi 45 - 50 minut, před krájením a podáváním nechte nejméně 10 minut chladnout.

V
KOMENTÁŘE
1

Šárka

|  12. ledna 2017 v 13:40

Tak tahle musaka je perfektní!!! díky za recept, moc jsme si pochutnali.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ