Paprikáš

Tofu
Hlavní Jídla
Supermarket
Omáčky

Něco mezi tradičním paprikášem a tofu na paprice, chuťově výborné. Silken tofu značky Mori-Nu seženete mnohem levněji než v supermarketech v obchodech s asijskými (zejména korejskými či japonskými) potravinami (např. Arirang v Korunní).


Pro 4 osoby.

Ingredience:
450 g tofu natural
250 g těstovin
1 velká žlutá cibule, nakrájená na tenké půlměsíčky
čerstvý kopr na ozdobu
Marináda na tofu:
1 hrnek zeleninového vývaru
1/4 hrnku čerstvé citrónové šťávy
2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce maďarské papriky (sladké)
1 lžíce olivového oleje
Omáčka:
1/2 hrnku píniových oříšků
2 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku, rozmačkané či najemno nakrájené
1/2 hrnku suchého bílého vína
1 lžíce maďarské papriky
450 g silken tofu (soft)


Postup:
Tofu překrojte podélně na půl, zabalte do (papírové) utěrky, dobře zatižte a nechte asi půl hodiny až hodinu lisovat. V míse se širokým dnem smíchejte všechny ingredience na marinádu, vylisované tofu nakrájejte na trojúhelníčky či jiný požadovaný tvar, přendejte do mísy a nechte marinovat z každé strany nejméně 30 minut (samozřejmě čím déle, tím lépe).
Když se čas marinování blíží ke konci (nebo už nevydržíte čekat), opečte za častého míchání na větší pánvi píniové oříšky, dokud nebudou mít světle-středně hnědou barvu. Poté je přendejte do mixéru a nechte chladnout. Na stejné pánvi rozehřejte lžíci oleje, vložte marinované tofu tak, aby se kousky nepřekrývaly a opékejte z každé strany asi 5 minut. Současně dejte vařit osolenou vodu na těstoviny. Když je tofu hotové, přendejte ho do uzavíratelné nádoby (aby nevychladlo). Do třetice se vraťte k pánvi. Rozehřejte v ní trošku oleje a krátce na něm osmahněte česnek. Přidejte bílé víno a zvyšte teplotu, aby se vyvařilo asi na polovinu původního množství. Přidejte marinádu z tofu, přiveďte k varu a vařte asi 3 minuty. Mezitím rozmixujte oříšky společně se silken tofu dohladka. Poté přidejte horkou převařenou marinádu a opět rozmixujte. Ochutnejte a dle chuti přidejte sůl, čerstvý pepř či další papriku.
Těstoviny vložte do vody a uvařte dle návodu. Naposledy zahřejte v pánvi trochu oleje a po dobu, co se vaří těstoviny (cca 10 minut) opékejte cibuli. Poté snižte teplotu na minimum, přidejte k cibuli omáčku z mixéru, zamíchejte a nechte prohřát.
Podávání je už čistě na vás. Vše můžete smíchat už rovnou v pánvi, nebo na talíř nandat těstoviny, zalít je omáčkou a poklást kousky tofu. Posypte další červenou paprikou, ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ