Cizrnové Kotletky s Hořčičnou Omáčkou

Hlavní Jídla
Omáčky

I vegani občas mají chuť na kotletky! Vyzkoušejte tyhle jednoduché a velmi oblíbené cizrnové kotletky z kuchařky Veganomicon. Podávat je můžete například s francouzskou hořčicovou omáčkou, opečenými kapustičkami a bramborovou kaší. Pšeničný lepek v prášku (hlavní ingredience pro výrobu seitanu) koupíte ve zdravé výživě.



Pro 4 osoby (resp. na 4 velké kotletky)

Ingredience:
Omáčka:
2 lžíce kukuřičného škrobu
3/4 hrnku zeleninového vývaru
3 rozdrcené stroužky česneku
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku červeného vína
1 lžíce sojové omáčky
1/4 hrnku zrnkové dijonské hořčice
1 lžíce citrónové šťávy
2 lžíce kapar
Cizrnové kotletky:
1 hrnek uvařené cizrny (můžete použít i tu z konzervy)
2 lžíce olivového oleje
1/2 hrnku pšeničného lepku
1/2 hrnku strouhanky
1/4 hrnku zeleninového vývaru nebo vody
2 lžíce sojové omáčky
2 rozdrcené stroužky česneku
1/2 lžičky citrónové kůry
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky sladké papriky
1/4 lžičky sušené šalvěje

Postup:
Omáčka: V zeleninovém vývaru rozmíchejte škrob a nechte chvilku odstát. V menším rendlíku na středním plameni rozehřejte olej a osmahněte na něm česnek a tymián. Přidejte víno a sojovou omáčku, zvyšte teplotu a přiveďte k varu. Opět snižte na střední teplotu a vařte asi 4 minuty. Přidejte škrob se zeleninovým vývarem, hořčici, citrónovou šťávu a kapary. Dobře zamíchejte a nechte směs vařit při nízké teplotě asi 3 minuty. Před podáváním nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Cizrnové kotletky: Cizrnu zalijte olivovým oleje a dobře rozmačkejte vidličkou nebo mačkadlem na brambory. Přidejte všechny ostatní ingredience a hněťte asi 4 minuty, dokud není směs pevná. Těsto rozdělte na 4 kousky, každý prohněťte v ruce a před smažením vytvarujte do placky. Na středním plameni rozehřejte tenkou vrstvu oleje a smažte kotlety na každé straně asi 6 - 7 minut (do zlatohněda). Kotletky také můžete péct v troubě: lehce je potřete olejem, dejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v dobře předehřáté troubě na 190°C asi 20 minut. Poté obraťte a pečte dalších 10 minut.
Podávejte například s pečenými kapustičkami a bramborovou kaší.

V
KOMENTÁŘE
1

Bětka

|  6. května 2015 v 12:53

Mega :) Jedno z mých nejoblíbenějších jídel tady.

2

Michaela Bajaj

|  2. srpna 2015 v 2:09

Jednoduchy a u manzela to melo ohromny uspech. Akorat jsem nemela strouhanku, tak jsem tam prdla trochu spaldovy mouky co jsem mela zbytek. Myslim, ze s tou strouhankou by to bylo jeste lepsi. A omacku jsem delala bez vina a taky to dobre dopadlo.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ