Vánoční Linecké Cukroví

Sladké
Rychlé
Supermarket
Sušenky
Vánoce

Recept na tradiční linecké cukroví. Srdíčka, kolečka, kartičky... záleží jen na vás. Kvalitní příjemně nakyslá rybízová marmeláda je základ!





Ingredience:
250 g mouky (hladká, polohrubá nebo mix)
90 g moučkového cukru
160 g rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 zarovnaná lžíce vanilkového pudingu AlproSoya (nebo jakéhokoli jiného vegan hustšího pudingu)
1 lžička kukuřičného škrobu
trocha citrónové kůry a citrónové šťávy
kvalitní rybízová marmeláda


Postup:
V míse či na vále smícháme mouku, curk, škrob a citrónovou kůru. Přidáme lžíci pudingu, trochu citrónové šťávy a na kostičky nakrájené povolené rostlinné máslo. Rukama vypracujeme hladké těsto, které necháme nejméně hodinu (klidně i přes noc) odpočinout v lednici. Troubu předehřejeme na 160°C. Připravené těsto rozdělíme na půl (část těsta, kterou nepoužíváme vrátíme do lednice) a rozválíme na pomoučněné ploše na placku tlustou cca 2 - 3 mm. Vykrajujeme tvary, které rovnáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně 15 minut, ovšem cukroví stále dozoruje, jestli příliš nehnědne. Po upečení můžeme ještě horké cukroví obalit v moučkovém cukru. Slepujeme marmeládou a skladujeme v uzavřené nádobě. Cukroví do druhého dne ještě změkne. Z této dávky získáme cca 60 menších hotových srdíček a 50 koleček - spodků na vosí hnízda.

V
KOMENTÁŘE
1

Klára

|  6. prosince 2014 v 10:45

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na trvanlivost tohoto lineckého. Letos budou moje první vegan vánoce. Do tradičních lineckých jsem dávala jen máslo, cukr a mouku a pekla jsem je klidně měsíc dopředu, pak jsem je pár dní před vánoci slepila marmeládou, aby byly k vánocům měkké. Tady mě trochu znejistěl ten puding, nebudou se upečená cukrovíčka nějak kazit (chytat plíseň apod.)? Máte zkušenost? Díky moc, Klára

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:48

Dobrý den,

já nikdy nepeču nijak zvlášť dopředu, ale pokud je budete skladovat v chladu, měly by nějaké ty 3 týdny bez problémů vydržet.

2

Radka

|  9. prosince 2015 v 14:14

Tak nevím, kde je chyba, ale z uvedeného množství mám jen 25 klasikých slepovaných koleček, a na spodky k vosím hnízdům nezbylo už vůbec :-) No, nedá se nic dělat, bude holt další dávka...

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:47

hm, netuším, možná jsem vyválela hodně tenké těsto :))

3

Radka

|  15. prosince 2015 v 8:18

nebo jsem já hodně ujídala :-)

4

Nikola

|  11. listopadu 2016 v 17:57

Těsto se mi při válení celkem trhalo, jak bylo křehké, ale po upečení s tím nebyl sebemenší problém a cukroví bylo úžasné!!! Recept mám už zapsaný v kuchařce a jiný už doma určitě nebude :)

5

Mirka

|  9. prosince 2016 v 22:43

Dobry den, muzu se zeptat, jak vypada ten vanilkovy puding AlproSoya? Je to ten radoby jogurt v tom malem zlutem kelimku? Dekuji.

6

silvia

|  17. prosince 2017 v 13:56

uzasny recept!!! mala som dobry receptik ale nebol vegan a tieto chutia este lepsie!!!! vona vanilky z pudingu a jemna citronova aroma, robila som hned s 1 a pol davky, chutia vsetkym pes zjedol pol plechu :((((

7

Monika

|  27. listopadu 2018 v 10:07

Dobrý den, odkud prosím máte formičky na linecké? :-) Nemůže nikde tyhle s "velkým" vnitřkem sehnat!! Děkuji.

8

Lenka

|  9. prosince 2018 v 18:51

Ahoj, chcem sa opytat na veganpuding - pouzila si prasok alebo si ho najprv uvarila ? Dakujem

PŘIDEJ KOMENTÁŘ