Vosí Hnízda - Classique

Tofu
Sladké
Supermarket
Sušenky
Vánoce
Párty!

Mé nejoblíbenější vánoční cukroví v cruelty-free verzi, která chutná dvojnásobně lépe.

 


Recept na cca 30 vosích hnízd.

Ingredience:
160 g veganských vanilkových sušenek (např. z biopekárny Zemanka či Euroshopper), část můžete nahradit opraženými ovesnými vločkami
100 g cukru moučka
40 g rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio, AlsanBio), pokud sušenky, které používáte nejsou příliš mastné, můžete dát 60 g
2 lžičky rumu
1 vrchovatá lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
1 - 2 lžíce mandlového, sójového nebo jiného rostlinného/ořechového mléka
cca 4 hrsti mletých vlašských ořechů
cukr krystal na vysypávání formičky
Krém:
1 vanilkový puding (prášek)
1 hrnek kokosového mléka
3/4 hrnku mandlového, sójového či jiného ořechového/rostlinného mléka (včetně kokosového)
3 lžíce cukru
30 g rostlinného másla (AlsanBio, Provamel či ViveBio)
6 a více lžic rumu
kulaté sušenky jako spodek vosích hnízd (např. linecké cukroví)


Postup:
Sušenky rozemelte v mlýnku nebo rozdrťte v mixéru, přednejte do mísy a přidejte všechny ostatní ingredience na těsto mimo ořechů. Ty poté pstupně přidávejte po hrstech, dokud těsto nepřestane lepit.
Na krém uvařte puding v 1 a 3/4 hrncích mléka, nechte ho vychladnout a poté vyšlehejte s rumem a povoleným rostlinným máslem. Dejte ztuhnout do lednice. Formičku na vosí hnízda lehce vymastěte a vysypte cukrem. Z těsta oddělujte malé kuličky, vložte do formičky a prstem nebo koncem vařečky v nich vytvarujte důlek. Naplňte asi lžičkou krému, přiklopte sušenkou a vyklepněte. Pokud by šla hnízda z formičky špatně vyklepávat, mimo vysypání formičky cukrem ještě každou kuličku těsta před vložením do formičky obalte v cukru. Skladujte v chladu v dobře uzavřené nádobě.
Lehce vymastete formicku a vysypte cukrem. Z testa oddelujte male kulicky, vlozte do formicky prstem nebo koncem varecky vytvarujte dulek, naplnte kremem, priklopte susenkou a vyklepnete. Pokud jdou hnizda spatne vyklepnout, mimo vysypani formicky cukrem jeste kazdou kulicku testa pred vlozenim do formicky obalte v cukru, ale ja problem nemela. Z tehle davky jsem mela cca 30 vosich hnizd.

V
KOMENTÁŘE
1

Dominika

|  17. prosince 2017 v 19:19

Skvělé a úžasné! Celé moje dětství v jedné pochoutce :-) A zvládla jsem to i bez cukru, s javorákem a formičky jsem vysypala xylitolem. Díky!

2

Michael

|  6. prosince 2020 v 20:28

Těsto ok, ale krém? Jednim slovem hnus. Přesně podle receptu a fakt hnus a zvláštní sktruktura na plnění. Neni to to, co má být. Bohužel vyhozené prachy za ty drahé ingredience...

3

Isabella

|  12. prosince 2023 v 23:35

miluju tenhle recept, skvělé chuťově, díky moc Jen mám formičku takovou, že mi na dvojnásobek těsta vyjde akorát poloviční dávka krému :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ