Vanilkový Dort s Čokoládovým Krémem Potažený Marcipánem

Tofu
Sladké
Dort(íčk)y
Párty!

Můj první potahovaný dort! Ostatní ho sice drze překřtili na houbu či krávu Milku, to však z mé radosti ubrat nemohlo. Dort můžete potáhnout klasickým marciápnem (čím vyšší obsah mandlí, tím lépe. Dobrý prodává např. Marks&Spencer, já kupuji nějaký rakouský ve stánku s cukrovinkami v metru Skalka) či cukrovou potahovací hmotou. S tou se lépe pracuje a je čistě bílá, marcipán naopak lépe chutná. Je to na vás. Vakuované SilkenTofu značky Mori-Nu dnes sice prodávají už i v supermarketech, mají ho tam však za absurdní cenu kolem 100 Kč za krabičku. Mnohem levněji (kolem 30 Kč za krabičku) ho seženete v různých asijských potravinách (např. Arirang nebo Sapa) či na internetu.




Původní recept je z kuchařky Urban Vegan, dort na obrázku je pečený z 2/3 dávky těsta ve formě o velikosti 20 cm.

Ingredience:
Dort:
175 g rostlinného másla (Provamel, ViveBio, AlsanBio)
1 hrnek bílého cukru
1 a 1/2 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
4 lžíce až 1/2 hrnku oblíbeného likéru (např. Cointreau) nebo 4 lžíce mandlového či sójového (vanilkového) mléka a 1 lžička vanilkového extraktu navíc
1 lžička vanilkového či kvalitního mandlového extraktu (nepoužívejte mandlové aroma či esenci!)
1/4 hrnku sójové mouky
2 a 3/4 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/2 hrnku bílého ořechového či rostlinného jogurtu (domácí či např. AlproSoya, Provamel, Sojade)
Krém:
1 a 1/2 baleni ExtraFirm Silken Tofu
300 g hořké čokolády
javorový sirup dle chuti
lžíce citrónové šťávy
4 lžíce mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička instantní kávy
(oblíbený likér, např. Coitreau)
kvalitní marmeláda (např. pomerančová, rybízová, malinová, borůvková či jahodová)

 



Postup:
Formu na dort vymažte tukem a vysypte moukou nebo jí vyložte pečícím papírem, troubu předehřejte na 180°C. Rostlinné máslo nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, potom ho asi 3 minuty šlehejte s cukrem, práškem do pečiva a solí, dokud nemáte konzistentní, jemně nadýchanou směs. Poté přidejte všechny ostatní ingredience na dort, mouku a jogurt střídavě přidávejte jako poslední a šlehejte šlehačem ještě asi 3 minuty. Těsto by mělo být husté, ale stále tekuté. Vlijte do formy a pečte asi 45 minut, záleží však na tom, jak vysoká a široká je vaše forma (čím nižší a širší, tím kratší doba pečení). Po upečení nechte dort ještě asi 5 minut ve formě, poté vyklopte na pečící rošt a nechte plně vychladnout.

Na krém rozpusťte čokoádu (ve vodní lázni či v mikrovlnce), v mixéru dohladka rozmixujte silken tofu s citrónovou šťávou, poté přidejte čokoládu. Mléko zahřejte a rozpusťte v něm instantní kávu. Vlijte do mixéru, přidejte dle chuti javorového sirupu a likéru, mixujte, ochutnávejte a dochucujte. Nechte dobře ztuhnout v lednici.

Po vychladnutí dort rozřežte na tři části, promazávejte marmeládou a krémem, můžete prokládat ovocem (čerstvým či např. nakrájenými broskvemi z konzervy). Krém rozetřete také zvnějšku dortu a nechte opět dobře ztuhnout v lednici. Pod marcipán či potahovací cukrovou hmotu se nejlépe hodí čistě "máslový" krém s cukrem, krémy založené na vodě by hmotu mohli rozpustit. Pokud tedy neplánujete dort konzumovat ihned, potřete ho zvnějšku před potažením spíše tenkou vrstvou krému z rostlinného másla vyšlehaného s moučkovým cukrem.

 


Marcipán či potahovací hmotu propracujte na hladké čisté ploše, podsypte práškovým cukrem či kukuřičným škrobem a vyválejte na tenkou, širokou placku. Ujistěte se, že je dost velká, aby pokryla i strany dortu, poté jí namotejte na váleček a přeneste na dort. Pomalu uhlazujte strany dortu a jednotlivé záhyby marcipánu. Přebývající marcipán kolem dortu odrřízněte či podhrňte pod dort, dozdobte marcipánovými ozdobami a můžete podávat.

V
KOMENTÁŘE
1

Kiminka

|  3. dubna 2015 v 14:49

Zdravim :) Mate recept na tento typ marcipanu? Ten muj neni nikdy tak perfektne celistvostvi. Diky, preji pekne svatky :)

V

Veganotic

|  22. dubna 2015 v 13:13

Bohužel je kupovaný

2

Kristina

|  13. února 2016 v 15:32

Dobrý den chci dnes péct tento dort ale nemám jogurt a bohužel uz se dneska nedostanu do krámu je jogurt nutný? Děkuji :-)

V

Veganotic

|  7. března 2016 v 14:40

Dobrý den,

ano, zde bych ho nevynechávala (i když můžete místo něj zkusit třeba jablečné pyré nebo romačkaný banán, ale výsledek bude asi trochu odlišný). Každopádně se omlouvám za velmi pozdní odpověď ;)

3

Pavlína

|  29. srpna 2016 v 21:23

Prosím, co místo sojové mouky?

4

Barevná

|  13. července 2017 v 23:33

Dnes jsem ho pekla dceři k narozeninám a byl výborný. Krém jsem dala sice pudinkový (čokopudink z rotlinného mléka, hořká čokoláda, alsan), ale super! Děkuju za recept.

5

Katka

|  17. února 2018 v 18:11

Dobrý den, dá se v receptu něčím nahradit sojová mouka? Děkuji

6

Beáta

|  3. dubna 2018 v 9:54

Zkoušela jsem dvakrát a pokaždé byl korpus polosyrový a když jsem ho zkoušela dopéct rozkrojený, okraje se spálily a vnitřek zůstal pořád polosyrový. Nevím kde se stala chyba.

7

Misa

|  11. října 2020 v 12:45

Stalo se mi uplne to stejne jako Beate. Korpus byl ve vnitr nedopeceny. Skoda.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ