Polenta s Citrónovým Chřestem a Cizrnou

GlutenFree
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket

Výborné jednoduché jídlo na chřestovou sezónu. Lehké, ale přitom zasytí a hlavně opravdu skvěle chutná. Určitě vyzkoušejte! Původní recept z FatFreeVegan.



 

Recept na 4 porce.

Ingredience:
Polenta:
1 hrnek kukřičné polenty
1 a 1/4 hrnku vody
2 hrnky zeleninového vývaru (nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu)
1 velký stroužek česneku, rozmačkaný
1 lžička sušené bazalky
Cizrna:
1 a 1/2 hrnku uvařené cizrny (můžete použít opláchnutou cizrnu z konzervy, dobrou má např. značka Alnatura)
1/2 střední cibule, nakrájené nadrobno
2 stroužky česneku, rozmačkané
1/2 hrnku zeleninového vývaru
1/2 lžičky sušené bazalky
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
1 lžička citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
1 lžička kukuřičného či bramborového škrobu
1/4 hrnku vody
Chřest:
300 až 500 g zeleného chřestu
1 lžička citrónové kůry z chemicky neošetřeného citrónu
citrónová šťáva dle chuti
sůl
2 lžíce opražených píniových oříšků


Postup:
Vodu a vývar na polentu přiveďte v hlubším hrnci k varu. Když se vaří, pomalu za stálého míchání přisypávejte polentu, poté přidejte česnek a bazalku. Snižte teplotu na minimum a vařte asi půl hodiny, dokud polenta velmi nezhoustne. Čas vaření se může lišit dle polenty, kterou používáte, zkontrolujte proto návod na obale. Kaši každopádně průběžně promíchávejte, aby se nepřichytila.
Mezitím, co se polenta vaří, připravte cizrnu. V pánvi na ropzáleném oleji asi 3 minuty opékejte cibulku, poté přidejte rozmačkaný česnek a cizrnu. Asi po minutě přilijte vývar, bazalku a pepř, snižte teplotu a vařte přibližně 5 minut. Přidejte citrónovou kůru a šťávu. Nakonec vmíchejte škrob rozmíchaný v 1/4 hrnku vody a nechte vařit dokud omáčka lehce nezhoustne.
Z chřestu okrájejte tvrdé konce a odspodu ho oloupejte asi do poloviny délky stonků. Ve velkém hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody, vložte chřest a 2 minuty povařte. Poté slijte, chřest nechte okapat a následně ho smíchejte s citrónovou šťávou, kůrou a solí.
Na talíř naservírujte 1/4 polenty, přelijte cizrnovou omáčkou a navrch položte chřest. Před podáváním posypejte píniovými oříšky.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ