Seitanová Roláda s Náplní

Hlavní Jídla

Seitanová roláda na způsob sekané, plněná výbornou směsí hub shiitake a pórku, podávaná se šťouchanými brambory s jarní cibulkou. Původní recept z blogu PostPunkKitchen.




Ingredience:
Náplň:
2 až 3 lžíce olivového oleje
250 g hub shiitake, zbavené noh, klobouky nakrájené na plátky (seženete např. na zeleninovém trhu v Holešovické tržnici)
2 velké pórky, nakrájené na tenčí plátky
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý pepř
3 větší stroužky česneku, rozmačkané
2 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu (nebo 2 lžičky sušeného)
1/4 hrnku strouhanky
1/4 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem, např. Alnatura, Wurzl)
1 lžíce čerstvé citrónové šťávy
Roláda:
3 větší stroužky česneku
1 hrnek vařených fazolí červená ledvina (můžete použít opláchnuté kidney beans z konzervy)
1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru (příp. stejné množství vody s kvalitním zeleninovým bujónem, např. Alnatura, Wurzl)
3 lžíce dobré sójovo omáčky (Kikkoman)
2 lžíce olivového oleje
2 hrnky instantního lepku (vital wheat glutten - seženete ve zdravé výživě. V ČR např. instantní lepek pod názvem Pšeničná bílkovina vyrábí makrobio značka Danfood)
1/2 hrnku lahůdkového droždí (Tebi)
1 vrchovatá lžička červené papriky
1 vrchovatá lžička sušeného tymiánu
1 vrchovatá lžička sušené šalvěje
1 vrchovatá lžička drcených fenyklových semínek nebo sušeného česneku
1/2 lžičky soli
čerstvě mletý černý pepř


Postup:
Nejdříve připravte náplň. Ve větší pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm shiitake a pórek. Musí úplně změknout, na středním plameni to trvá asi 10 minut. Přidejte sůl, pepř, česnek a tymián a smažte další dvě minuty (často míchejte, ať se směs nepřismahne). Přisypte strouhanku a promíchejte jí s ostatními ingrediencemi. Když je směs sušší a strouhanka lehce opečená (asi po 5 minutách), přilijte zeleninový vývar a citrónovou šťávu a opět promíchejte. Odložte stranou a dejte se do přípravy sekané.
Troubu předehřejte na 180°C. V mixéru rozsekejte stroužky česneku, přidejte fazole, vývar, olivový olej a sójovku a rozmixujte (malé kousky fazolí můžou zůstat v celku). Ve větší míse smíchejte lepek, lahůdkové droždí, bylinky a koření. Uprostřed směsi udělejte důlek a vlijte do něj obsah mixéru. Dobře prodělávejte vařečkou (nebo v kuchyňském robotovi), dokud se směs nespojí do homogenní koule.
Na linku rozprostřete větší plát alobalu. Dejte na něj těsto a rozválejte ho do obdélníku o velikosti cca 35 x 25 cm. Do spodní třetiny při delší straně obdélníku rozprostřete náplň a s pomocí alobalu zarolujte do těsně stažené rolky. Kraje zaštípejte k sobě a rolku pevně zabalte do alobalu. Konce alobalu zarolujte jako bonbón, aby byl obsah pěkně utěsněný. Roládu přendejte na plech a pečte asi hodinu a čtvrt až hodinu a půl. Po upečení by rolka měla být pevná na dotek. Během pečení každých 20 minut otáčejte, aby rolka neležela pořád na stejné straně a kůrčička se udělala rovnoměrně ze všech stran. Po upečení vybalte, nechte trochu vychladnout, nakrájejte vroubkovaným nožem na plátky a podávejte.

V
KOMENTÁŘE
1

Lenka

|  21. listopadu 2014 v 22:48

Vďaka za recept :)! Len pre istotu, seitan je v názve, ale medzi ingredienciami nie je. Neviem presne z čoho je seitan (tuším múka, sója, bylinky ... ), ale podstata tej rolády je, že je to ako seitan, či? :D

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:01

Seitan je pšeničná bílkovina, lepek, ten vital wheat gluten :)

2

Lenka

|  25. listopadu 2014 v 2:13

Predpokaldám teda, že bez toho lepku to nepôjde urobiť - ako pozerám, tak pozerám, v slovenských bio obchodoch to neviem zohnať :(

V

Veganotic

|  3. prosince 2014 v 20:50

Bohužel :( co z internetu? hledejte pšeniční lepek, gluten nebo seitanfix

3

Radka

|  19. dubna 2016 v 22:16

Dlouho jsem se odhodlávala, ale je to tam - právě vytaženo z trouby! Z estetisckého hlediska to není dokonalé, protože místo uprostřed mám tu náplň kdesi u kraje, ale chuť i vůně je božská. Díky za recept, uschovám si ho pro sváteční příležitosti!

PŘIDEJ KOMENTÁŘ