Tradiční Kynuté Lívance

Hlavní Jídla
Sladké
Supermarket

Přestože americké pancakes představují dobrou a hlavně rychlou variantu lívanců, občas člověk dostane chuť na ty klasické čéské, kynuté a nadýchané. U nás se vždy jedly ještě teplé, s marmeládou nebo obalené v cukru se skořicí. V tomto příspěvku najdete i recept na nakyslý jogurtovo-kokosový krém, který se k lívancům hodí neméně dobře.



Ingredience:
Lívance:
12 g čerstvého droždí
40 g (hnědého) cukru
300 g polohrobé nebo hladké mouky
150 ml kokosového mléka
350 ml mandlového, sójového či jiného rostlinného/ořechového mléka
20 g rostlinného másla (např. AlsanBio)
2 lžíce bílého rostlinného jogurtu (domácí nebo kupovaný, např. AlproSoya, Provamel či Sojade), můžete zkusit i vanilkový puding
1/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
čerstvě strouhaná citrónová kůra
na špičku nože muškátového květu
Krém:
1 konzerva kokosového mléka (např. Albert Quality)
bílý rostlinný jogurt (domácí nebo kupovaný, např. AlproSoya, Provamel či Sojade)
šťáva a kůra z limetky či citrónu
javorový či agáve sirup nebo kokosový cukr (popř. moučkový cukr)


Postup:
Do většího hrnku rozdrobíme droždí a přidáme polovinu dávky cukru. Mícháme, dokud se kvasnice nerozpustí. Poté přidáme 100 g mouky, pár lžic vlažného mléka (nesmí být studené ani moc teplé) a rozmícháme v řidší těstíčko. Posypeme moukou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Poté k němu přimícháme zbylou mouku s práškem do pečiva, cukr, špetku soli a muškátový květ. Ve zbytku mléka rozmícháme jogurt a rostlinné máslo a zahřejeme na teplotu kolem 35°C. Přimícháme do těsta. Řidší těsto necháme v teple asi hodinu kynout. Poté lehce promícháme a na rozpáleném tuku v lívanečníku (ale jde to i bez něj) pečeme lívance.




Na krém se musíme představit pár hodin v předstihu. Konzervu kokosového mléka dáme v předstihu do lednice (ideálně přes noc), aby tuk v mléce ztuhl. Poté plechovku otevřeme a pevnou, ztuhlou část (smetanu) vydlabeme lžící do mísy. Vyšleháme šlehačem, přidáme citrónovou či limetkovou šťávu a kůru, trochu javorového sirupu či kokosového cukru a po lžících vmícháváme bílý jogurt. Šleháme do požadované konistence, poté dáme ztuhnout do lednice. Na teplých lívancích se krém trochu roztéká, což ovšem není nijak na škodu. Podáváme s čerstvým ovocem.


Btw., bulharsky se Libanonec řekne livanec, haha!

 

V
KOMENTÁŘE
1

Mariana

|  9. ledna 2016 v 0:42

Použila jsem žitnou mouku a rýžové mléko, sice jsem ho spotřebovala o mnoho více než je v receptu uvedeno, ale stalo to za to! Jsou vynikající, všem doporučuji a děkuji.

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:57

to zní dobře, díky za tip!

2

Danica

|  25. října 2020 v 9:43

Uzasny recept,vdaka za tip.Po prve som ich urobila s pridanim bielej spaldovej muky k obycajnej polohrubej a len so sojoveho mlieka (bez kokos.mlieka),ale nebolo to ono-mali divnu prichut.Po druhe som dala kokos.mlieko z konzervy+soj.mlieko skoro pol na pol a obycajnu polohrubu muku a boli genialne a jemne-pochutila si cela rodina.Doporucujem preto drzat sa ingrediencii v recepte.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ