Jednoduchý Drobenkový Koláč

Sladké
Supermarket
Párty!

Jednoduchý chutný drobenkový koláč k čaji či kávě. Původní recept pod názvem Crumb Cake pochází z krásného, dnes už bohužel neaktualizovaného blogu VeganYumYum. Najdete tam i přesný popis s obrázky k jednotlivým fázím postupu.


Ingredience:
Drobenka:
8 lžic rostlinného másla (např. Alsan Bio, ViveBio, Provamel)
1/3 cukru krupice
1/3 hnědého cukru
3/4 lžičky mleté skořice
špetka soli
1 a 3/4 hrnku hladké (nebo polohrubé) mouky
Koláč:
1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
1/2 hrnku cukru krupice
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/3 hrnku oleje nebo 6 lžic rostlinného másla (viz výše)
1/3 hrnku sojového, mandlového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
1 lžíce kukuřičného škrobu, rozmíchaná v 1/4 hrnku vody
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)

Postup:
Nejdříve připravte drobenku: rostlinné máslo o pokojové teplotě prsty smíchejte s ostatními ingrediencemi, propracujte a nechte odpočinout v lednici.
Koláč: Odměřte mléko a smíchejte ho s jablečným octem či citrónovou šťávou. Troubu předehřejte na 180°C. Pekáček o velikosti cca 20 x 20 cm vyložte alobalem (použijte dva delší listy, které položíte křížem přes sebe, abyste po upeční mohly koláč "zvednout" z formy) a lehce je potřete olejem. Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Přidejte olej, mléko, kukuřičný škrob s vodou a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte a vlijte do pekáčku. Z drobenky ulamujte menší kousky a drobte je na těsto, dokud nepokryjete celou jeho plochu a nevyužijete celou drobenku. Koláč vložte do trouby a pečte asi 40 - 50 minut. Po upečení koláč pomocí alobalu vyjměte z pekáče a nechte asi půl hodiny chladnout.
Koláč podávejte nakrájený na menší kousky, posypaný moučkovým cukrem.

V
KOMENTÁŘE
2

Saly

|  19. července 2015 v 11:46

Ahoj, peču drobenkový koláč poprvý, u ingrediencí na drobenku máš na mysli 1/3 hrnku obou cukrů? Díky

V

Veganotic

|  3. srpna 2015 v 15:35

1/3 od každého :)

3

Ivana

|  21. července 2016 v 14:18

Nejlepší, jedinečný, famózní. Dělám dcerkách každou chvíli. Taky jsem ho přivezli neveganům na návštěvu a hned se po něm zaprášilo :) Teď ho jdu zkusit kvůli mé celiakii i v bezlepkové verzi :D

4

Adéla

|  28. července 2017 v 13:43

zdravím, nepokazím koláč když na těsto naskládám pár pokrájených meruněk? Myslím tím jestli se tím těsto nějak nepokazí, aby byl koláč tak krásně nadýchaný jako na fotce :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ