Jablečný Koláč

Sladké
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Párty!

Výborný jednoduchý koláč s jablky, původem z Německa (Versunkener Apfelkuchen, ja ja). Schmeckt gut!


Ingredience:
3 větší, oloupaná, na tenké měsíčky nakrájená jablka
1/2 hrnku (112 g) rostlinného másla (Alsan Bio, ViveBio či Provamel)
1/2 hrnku (100 g) cukru
1/2 hrnku neslazeného jablečného pyré (DIY či např. neslazená dětská výživa)
2 lžíce mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
1 a 1/2 hrnku (190 g) polohrube mouky
1 sáček prášku do pečiva
cca 1/5 hrnku (50 g) hnědého cukru
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky zázvoru


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na dort či koláč o velikosti cca 23 cm vymažte tukem a vysypte moukou (nebo jí vyložte pečícím papírem). V míse dobře utřete rostlinné máslo s cukrem, přidejte jablečné pyré a mléko. Nakonec vmíchejte mouku, dobře promíchanou s práškem do pečiva. Těsto rovnoměrně rozmístěte do formy a navrstvěte na něj jablka (viz foto). Hnědý cukr smíchejte se skořicí a zázvorem a posypte jím vršek jablek.
Pečte 30 - 40 minut a před vyndáním z formy nechte nejméně 15 minut chladnout.

Koláče  |  
V
KOMENTÁŘE
1

Kriss

|  24. října 2014 v 12:34

Namiesto pyre davam nastruhane jablcko, do cesta lanove semienka a k jablckam nakrajany cerstvy zazvor. Vyborny kolac! :) Vdaka za recepty, uzivame si ich!

2

Eva Hanáková

|  6. února 2015 v 14:54

Tak jsem včera zkusila a vynikající :-) Sice jsem po ruce neměla žádné mléko, tak jsem dala vodu, a ani zázvor, tak jsem ho vynechala úplně, a pekla jsem určitě cca 55 minut, ale i tak je to mňamka a už mám další zájemce o recept :-)

3

Natália

|  3. května 2015 v 9:42

Nie je v tom recepte nejaký háčik ? ja som robila v tortovnici vsetko podla navodu receptu a kolac bol surovy vyse hodiny nakoniec vsak z kazdej strany uplne zhorel kym sa vo vnutri dopiekol, potom ho otec robil v normalnom plechu a zas to iste, vyse 65 min sa pecie a stale je surovy a zacina obharat z kazdej strany.

V

Veganotic

|  3. května 2015 v 10:14

Tak to popravdě netuším, kde může být problém. Je to můj oblíbený rychlý koláč a dělám ho často i na chatě v kamnech nebo v remosce a nikdy jsem neměla problém s tím, že by se neupekl v uváděnou dobu. Nemůže to být troubou nebo použitými surovinami?

4

Natália

|  3. května 2015 v 15:14

práveže ingrediencie sme presne dodržali, ten koláč je akoby príliš tukový, tažky, zostane aj velmi nízky asi tak cm vysoke cesto a uplne stlačene vobec nie take nadychane ako je na obrazku, nepouzili ste menej tuku nahodou ? to iste sa mi stalo aj pri vanilkovej torte s ovocim a jahodovym lekvarom co tu mate, obrazok krasny ale keby som poslala to co vzniklo mne, pritom som vsetko dodrzala tak si zakryvate monitor radsej nez sa nato divať :D uplne spadnute tazke nedopecene cesto :( pritom nemame ani nejaku staru ruru ma mozno 5 rokov ale je mozne ze je problem v nej lebo ani babovka mi nejde dopiect a tiez sa mi vzdy zrazi ... na akom rezime peciete prosim ?

V

Veganotic

|  4. května 2015 v 15:25

Peču klasicky shora i zdola. Nemůže to být tedy použitým tukem nebo kypřidlem? Jaké používáte?

5

Natália

|  4. května 2015 v 19:04

tuk bol alsan a kypriaci prasok bol obycajny od oetkera tusim a soda tiez obycajna nic specialne. tiez som piekla zhora aj z dola :( aku mate ruru ? :D aby som si o par rokov taku kupila :D

6

Réza

|  22. července 2015 v 18:06

Zdravím, poradíte mi, co použít místo uvedeného másla? Ve všech zmiňovaných je totiž palmáč...

V

Veganotic

|  22. července 2015 v 20:59

Olej nebo jablečné pyré

7

Lucka

|  19. října 2015 v 16:12

Tento koláč vypadá přesně jako dělávala moje babička (v nevegan verzi samozřejmě :)). Dělala ho vždy s meruňkami nebo broskvemi. Děkuji za tento recept, určitě si koláč uděláme :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ