Limetkové Tofu s Quinoou

GlutenFree
Tofu
Hlavní Jídla
Rychlé
Supermarket

Výborný, lehce exotický oběd či večeře. Detailní návod i s fotkami na dnes už bohužel neaktualizovaném blogu VeganYumYum.


Na 2-3 porce:

Ingredience:
200 - 250 g tofu natural
3 lžíce cukru
3 lžíce dobré sojové omáčky (Kikkoman)
1 a 3/4 lžíce čerstvé limetkové šťávy
nastrouhaná kůra z 1/2 limetky (pozor, ať nestrouháte i hořkou bílou kůru)
1/2 lžičky červených chilli vloček
1 romačkaný stroužek česneku
1/4 lžičky soli
4 nakrájené mátové lístky
Quinoa:
3/4 hrnku quinoy, proplachnuté ve studené vodě
kůra z 1/2 limetky (pozor, ať nestrouháte i hořkou bílou část)
špetka mletého kardamomu
1/4 lžičky soli
1 a 1/3 hrnku vody

Postup:
Ingredience na quinou dejte do hrnce, přiveďte k varu, přkryjte a zmírněte teplotu. Vařte 20 minut, poté vypněte a nechte ještě 10 minut dojí v páře pod pokličkou.
Mezitím, co se quinoa vaří, připravte omáčku. Všechny zbylé ingredience kromě tofu promíchejte v misce (míchejte, dokud se cukr nerozpustí). Tofu nakrájejte na malé trjojúhelníčky. Velkou pánev rozpalte na středním plameni a tofu nasucho opékejte z každé strany asi 5 minut. Obracečkou ho vždy pěkně přitiskněte k pánvi, aby pustilo vodu. Po 10 minutách sundejte pánev z ohně, ihned vlijte omáčku a promíchejte tak, aby se obalil každý kousek tofu. Omáčka by měla začít lehce bublat a karmelizovat, pokud se tak nestane, znovu pánev krátce zahřejte. Na talíř nandejte hotovou quinou, doprostřed navrstvěte tofu, posypte mátovými lístky a ozdobte limetkou. Podávejte ihned.

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ