Chai-Latté Cupcakes

Sladké
Rychlé
Supermarket
Snídaně
Dort(íčk)y
Párty!

Výborné a přitom jednoduché cupcakes alá čajové latté. Kořeněný čaj s našlehaným mlékem je lahůdka sama o sobě, takže ve formě cupcakes to musí být úplná paráda, ne? Ideální podzimní cupcakes. Původní recept z kuchařky Vegan Cupcakes take over the World.


Ingredience:
1 hrnek mandlového, sojového či jiného rostlinného/ořechového mléka
4 sáčky černého čaje
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku bílého nebo vanilkového rostlinného jogurtu (či dezertu), domácí nebo např. Provamel, AlproSoya či Sojade
3/4 hrnku hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu (nebo část cukru nahraďte vanilkovým cukrem)
1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
1/4 lžičky pečící sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého hřebíčku
špetka mletého bílého nebo černého pepře
Na ozdobu:
1/2 hrnku cukru moučka
2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku


Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. V menším rendlíku zahřejte rostlinné mléko a těsně před tím, než dosáhne bodu varu ho sejměte z ohně. Vložte do něj sáčky s čajem, přikryjte a nechte asi 10 minut louhovat. Poté pytlíky odstraňte (nevymačkávejte, aby čaj nezhořkl). Čaj s mlékem znovu odměřte - pokud je ho méně než 1 hrnek, doplňte mlékem. Ve větší míse smíchejte olej, jogurt, cukr, vanilkový extrakt a čaj s mlékem. Poté jemně vmíchejte směs mouky, prášku do pečiva, sody, soli a koření. Košíčky téměř celé naplňte, pečte asi 20 - 22 minut. Před zdobením nechte plně vychladnout. Když už cupcakes nejsou horké, můžete je poprášit moučkovým cukrem, poté směsí kakaa, skořice a muškátového oříšku (jen tak, pěkné je také použít nějakou šablonu). Můžete též ozdobit kokosovou šlehačkou.

V
KOMENTÁŘE
1

Ivka

|  15. října 2015 v 10:53

Milujem čaj Chai, cupcakes musia byť úžasné :)

2

Radka

|  7. ledna 2016 v 10:56

Tak se mi úplně zdrcly - při vytažení z trouby vypadaly krásně a byly nadýchané, ale pak úplně spadly a vevnitř jsou sražené. Čím to může být? :(

V

Veganotic

|  13. ledna 2016 v 19:58

tak to bohužel netuším, možná ještě nebyly uvnitř hotové?

3

Jitka

|  22. listopadu 2020 v 9:34

Včera jsem recept zkoušela, bohužel mi taky spadly a srazily se.

PŘIDEJ KOMENTÁŘ