Měkké Vánoční Perníčky

Sladké
Supermarket
Sušenky
Vánoce

Výborné, téměř tradiční vánoční perníčky. Pokud jste na vánoce letos trochu zapomněli, nemusíte se bát, tyhle perníčky jsou měkké a vláčné hned po upečení! Odležet nepotřebují, můžete se dát hned do zdobení.


Ingredience:
40 dkg hladké mouky
2 lžíce kukuřičného škrobu
14 dkg cukru moučka
5 dkg rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio, Provamel) pokojové teploty (či vychladlé rozpuštěné)
2 lžíce agáve sirupu či javorového sirupu
1 lžička jedlé sody
1 kypřící prášek do perníku
1/3 hrnku rozimixovaného silken tofu nebo bílého či vanilkového rostlinného jogurtu (nebo dezertu)
2 lžíce kakaa (ideálně fair-trade)
3 lžíce koření do perníku
Na zdobení:
moučkový cukr
citronová šťáva


Postup:
Mouku smícháme s kukuřičným škrobem, kořením, sodou, kakaem a práškem do perníku. Poté přidáme všechny ostatní ingredience, dobře proděláme a vypracujeme pevné těsto (dle potřeby přidáme trochu mouky nebo naopak mléka). Necháme přes noc (nebo alespoň hodinu) odležet v lednici. Druhý den předehřejeme troubu na 170°C a několik plechů vyložíme pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dvě části a tu, kterou zrovna nepoužíváme vrátíme do lednice. Druhou část vyválíme asi na 3 - 4 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme perníčky. Pečeme přibližně 10 minut - pozor, abyste perníčky nepekly moc dlouho, byly by pak tvrdé. Po upečení můžeme ještě teplé potřít směsí vody, agáve/či javorového sirupu a troškou škrobu.
Na polevu si dáme do misky trochu cukru moučka, poté po lžičkách přidáváme přecezenou citronovou šťávu, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Ozdobené perníčky skladujeme v dobře uzavřené nádobě.

V
KOMENTÁŘE
1

patmadden

|  8. září 2014 v 14:35

cca kolko kusov vyjde z tejto davky? dakujem

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:04

Bohužel už nevím :( řekla bych asi takové množství, jako je na fotce (+ cca 10 kousků, které to na fotku nevydržely :)

2

Lenka

|  22. listopadu 2014 v 19:41

Jak dlouho perníčky vydrží? Neztvrdnou do Nového roku např.? Směsí vody, agáve a škrobu se potírají pro lesk? U polevy se stejným složením se mi stalo, že nezaschla, máte nějaký zlepšovák? Děkuji :)

V

Veganotic

|  24. listopadu 2014 v 21:03

Dělala bych je nejdříve tak 14 dní před Vánoci. S polevou jsem problém neměla, ale stačí opravdu maličko, jen lehce perníčky potřít pro barvu a mírný lesk.

3

K

|  14. prosince 2014 v 18:55

Ahoj, jak má vypadat (konzistence, tuhost) uhnětené těsto? Naše bylo suché, lámavé a tvrdé,podle mě málo nějaké tekutiny, ale protože jsme je pekli poprvé a nevěděla jsem, jak má těsto vypadat, tak jsem to nechala přesně, jak je to v receptu. I po vyndání z lednice z něj nešlo udělat nic, tak nevím, kde jsme co udělali špatně...

4

|  19. prosince 2014 v 17:53

Ahoj, mně se stalo to samé, jako K. A ingredience jsem také přidávala ve stejném množství, jaké je v rozpisu. Kde by mohla být chyba?

5

ter

|  24. prosince 2014 v 11:48

Dakujem za tento recept, konecne som objavila navod na idealne veganske pernicky! Odporucam dat trochu viac tekutych ingrediencii (sojovy jogurt 2/3 hrnceka) a radsej viac agave sirupu ako cukru. Cesto som nechala odstat 3 hodiny v chladnicke, bolo dost mokre ale premiesenie s trochou muky pomohlo. Chutia dobre aj s vlasskymi alebo lieskovymi orechmi na vrchu. Vyjde ich tak akurat na 2 plechy a su makkucke aj na dalsi den :)

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:42

to jsem ráda, že se povedly a díky za tipy :)

6

Eva

|  6. prosince 2015 v 19:12

Dneska jsem perníčky upekla a jsou opravdu výborné. Podle rady v komentáři jsem přidala trochu víc silken tofu. Těsto jsem nechala odležet několik dní a opravdu krásně se s ním pracovalo, bylo tvárné jako plastelína. Já jsem měla plechy tři, asi záleží na velikosti a tvaru. Moc děkuji a recept.

V

Veganotic

|  14. prosince 2015 v 16:42

to jsem ráda, že se povedly, taky jsme je zrovna minulý týden dělali :)

7

KatieCigi

|  4. prosince 2016 v 20:04

Ahoj, dělala jsem tyto perníčky podle návodu a přijdou mi (tedy nejenom mě) hořké... nevíte čím to může být? Když jsem chutnala těsto, tak bylo dobré, žádné známky hořkosti... předem díky za tipy :)

8

Pavlína

|  20. prosince 2016 v 21:14

Děkuji, děkuji, děkuji. Každý rok se snažím o měkké perníčky a každý rok to končilo fiaskem a slibem, že už to v životě nezkusím. Ale dočkala jsem se! Jsou dokonalé, děkuji za rady v komentářích. Už nikdy jiné :-)

9

Ľubica

|  18. prosince 2017 v 13:39

Čím môžem nahradiť silnej tofu?

10

Branislav

|  23. prosince 2017 v 19:22

Mam presne rovnaky problem ako KatieCigi, medovniky ostali velmi horke, mam pocit ze je tam strasne velke mnozstvo kypridla. Mohlo sa vsak aj stat, ze som sa pomylil

11

Vlasta

|  8. prosince 2018 v 17:13

Lze něčím nahradit máslo? Funguje tady olej? Díky

PŘIDEJ KOMENTÁŘ