Nejlepší Skořicové Rolky (smrt Starbucks!)

Sladké
Supermarket
Párty!

Vynikající skořicové rolky. Nepečte je, pokud se nemáte s kým podělit, jinak hrozí, že je sníte všechny sami (jako se to často stává mně...)! V Americe je dýňové pyré, potřebné pro tento recept, běžně k dostání v obchodech. U nás tomu tak bohužel není, naštěstí však není nijak těžké udělat si pyré doma (navíc si ho můžete udělat do zásoby, jde docela dobře zmrazit). Dýni prostě rozřízněte napůl, vydlabte semínka a "vlákna", půlky položte dírou dolů na plech, vlijte do něj 1 - 2 hrnky vody a pečtě v předehřáté troubě na 200°C asi hodinu - hodinu a půl (dle velikosti dýně). Poté měkkou dužinu vydlabejte, rozmixujte a je hotovo! Detailní postup i s fotkami můžete najít např. zde. Pokud byste z dýně měli z nějakého důvodu strach, nemusíte se vůbec bát. Dýně v rolkách není téměř cítit, nevědět to, nejspíš to nepoznáte, nicméně právě dýně dělá tyhle rolky tak úžasně vláčné a chutné.

 


Ingredience:
Těsto:
1 balení sušeného droždí nebo cca 25 g čerstvého droždí
1/4 hrnku teplé vody
3/4 hrnku dýňového pyré
1/4 hrnku mandlového, sójového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka
1/4 hrnku teplého rozpuštěného rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio nebo AlsanBio)
1 - 2 lžíce cukru krupice
2 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 lžička soli
1/2 lžičky skořice
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého zázvoru
3/4 hrnku polohrubé mouky
1 lžíce oleje
Náplň:
3 vrchovaté lžíce hnědého cukru
3 lžíce bílého cukru
2 lžíce polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky skořice3 vrchovaté lžíce změklého rostlinného másla (např. Provamel, ViveBio nebo AlsanBio)
(nasekané pekanové nebo vlašské ořechy)



Postup:
Ve větší míse promíchejte vlažnou vodu se sušeným droždím a nechte pět minut stát. Pokud používáte čerstvé droždí rozdrobte ho do mísy, zalijte teplou vodou, přidejte trochu cukru a mouky a nechte vzejít kvásek. K droždí poté přimíchejte dýňové pyré, mléko, rostlinné máslo a cukr. Do stejné nádoby prosejte dva a půl hrnku mouky, sůl a koření a vypracujte hladké těsto. Zbylé 3/4 hrnku mouky vysypejte na pracovní plochu a zapracujte do těsta. Těsto dobře prohněťte, propracovávejte asi 10 minut, dokud nebude hladké a elastické (když nebude pomoučněné, bude patrně ještě malinko lepit, což nevadí). Mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto a nechte na teplém míště cca 45 minut kynout. Já ho dávám do trouby vyhřívané na 35°C. Poté těsto v míse sražte (dejte mu pěstí) a nechte znovu ještě nejméně 15 minut odpočinout na teplém místě. Mezitím v menší míse smíchejte ingredience na náplň, měla by mít konzistenci pasty či drobenky.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněné ploše na obdélník velikosti cca 30 x 25 cm. Náplň v rovnoměrné vrstvě rozmažte na těsto, cca 3 cm pruh po délce širší horní strany nechte bez náplně. Těsto začněte zespod rolovat směrem od vás a snažte se o co nejpevnější zavinutí. Volný nepomazaný kraj zaštípejte do těsta, aby se rolky nerozpadaly.
Pokud chcete větší, širší rolky, rozřežte váleček ostrým nožem či pevnou nití na 12 kousků. Když váleček nakrájíte na cca 1 cm široké plátky, získáte přiblitně 20 tenčích rolek. Rolky vložte do vymazaného pekáčku (větších 12 kusů bude namačkaných jako buchty, viz obrázek) nebo na vymazaný plech (vhodný pro 20 ks, nebudou se tolik dotýkat), přikryjte utěrkou a nechte ještě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 180°C a když jsou rolky vykynuté, pečte je cca 20 minut. Po vyndání nechte 15 minut chladnout a poté můžete prodávat. Ještě teplé rolky chutnají nejlépe.

 


Pro spešl příležitosti můžete rolky polít hustší polevou z rumu a moučkového cukru.

 

V
KOMENTÁŘE
1

Nikola

|  26. září 2014 v 13:27

Děkuji za skvělý recept! Právě vytaženo z trouby, úžasně provoněný celý byt. Akorát mám trochu strach, aby něco zbylo na ostatní, než přijdou domů :D (pomoc, zase to všechno sežeru sama!!!)

V

Veganotic

|  13. listopadu 2014 v 11:03

S tím mám taky vždy problém :))

2

Druzie

|  12. listopadu 2014 v 21:21

Dobrý den, recept vypadá báječně. Můžu se jen zeptat, jakou dýni na pyré používáte? Díky, D.

V

Veganotic

|  13. listopadu 2014 v 11:05

Je to různé, nejčastěji asi takovou tu klasickou "halloweenskou", ale nebráním se ani jiným druhům. Jediná, kterou do sladkého moc nepoužívám je hokkaido.

3

Karolina

|  8. února 2015 v 12:15

Luxusní!! Nemám slov, včera večer sem je dělala a nestihla sem říct ani popel a už byli v čudu! :D Byly naprosto skvostný, ještě teď se mi zbýhají sliny! :D :))

4

Michaela

|  27. února 2015 v 8:10

Vypadají božsky! A dalo by se dýňové pyré nahradit jablečnou přesnídávkou?

V

Veganotic

|  27. února 2015 v 9:21

Jednou jsem to zkoušela a jde to, ale rolky pak chutnají trošku jinak a mají maličko jinou strukturu. Dýňové pyré je patrně hustší a obsahuje méně vody a výsledek s ním je určitě o něco lepší (také mi přišlo, že rolky vydrží déle čerstvé).

5

Michaela

|  5. března 2015 v 19:09

Děkuji za odpověď! Tak včera jsem je dělala, konečně, a s dýňovým pyré... těsto lepilo hodně a zacházením s ním bylo zoufalé, rolování tedy katastrofa a na plechu to vypadalo ne jak rolky, ale nějaká hnízda spíš :)) a dnes ráno tasting ke snídani a snědla jsem rovnou dvě a přítel mi řekl, že je to nejlepší věc, co kdy ke snídani jedl a kam se hrabou všechny croissanty (nic jiného moc nejí)... :)) takže na úrovni chuť fakt vynikající, ale musim nějak se lépe poprat s tím těstem (možná bylo to pyré z mrazáku hodně vlhké)... každopádně děkuji za super recept!! :)

V

Veganotic

|  10. března 2015 v 8:34

:) Jestli je těsto hodně měkké, určitě je nutné přidat víc mouky, mělo by být elastické a nemělo by se téměř vůbec lepit. Jak správně píšete, záleží asi dost na použitém dýňovém pyré, kolik pustí vody atd.

6

Bára

|  26. srpna 2015 v 21:03

rolky vypadají báječně, chystám se je upéct...nedají se ale připravit z jiné než pšeničné bílé mouky, nezkoušela jste? :) děkuji! (jinak celý web je moc krásný, nevím, co uvařit dřív!!)

7

Bára

|  26. srpna 2015 v 21:05

rolky vypadají báječně, chystám se je upéct...nedají se ale připravit z jiné než pšeničné bílé mouky, nezkoušela jste? :) děkuji! (jinak celý web je moc krásný, nevím, co uvařit dřív!!)

8

Jana

|  20. ledna 2016 v 17:54

Místo dýně jsem použila 1 a 1/2 jablka. Nevím do jaké míry to ovlivnilo chuť, nicméně tyto rolky jsou naprosto vynikající záležitost. S těstem se hezky pracovalo a po upečení (i když to tak zprvu nevypadalo) byly pěkné.

9

Petra

|  25. listopadu 2016 v 16:48

Mohla bych místo alsanu použít olej ?

V

Veganotic

|  1. prosince 2016 v 17:23

myslím, že ano, ale dejte ho trochu méně

10

Martina

|  1. ledna 2017 v 12:58

A jak děláte polevu?

11

Pet

|  10. října 2017 v 17:08

Naprostý luxus! To těsto je úplně úžasný! Pyré jsem dělala z máslovky a polevu z moučkovýho cukru a Tuzemáku, myslím, že brzy peču znova! Díky :)

PŘIDEJ KOMENTÁŘ