Perníčky Podruhé

Sladké
Supermarket
Vánoce

Jeden recept na perníčky tu už máme, ale nikdy neškodí mít na výběr. Zatímco perníčky I jsou tradičněji české, tyhle perníčky jsou více sušenkové, tradičnější pro Ameriku. Výborné jsou však oba druhy.





Ingredience:
1/2 hrnku hnědého cukru
1/3 hrnku oleje
1/4 hrnku mandlového, sójového nebo jiného ořechového/rostlinného mléka
1/4 hrnku melasy
2 lžíce rumu nebo půl lžičky rumového extraktu
3 lžíce dýňového nebo jablečného pyré (není nutné, ale dodává vláčnost)
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžíce kakaa
3 lžičky koření do perníku (pokud nemáte hotové, dejte po lžičce muškátového oříšku, skořice a hřebíčku a 2 lžičky mletého zázvoru)
1/2 lžičky pečící sody
1/2 lžičky prášku do pečiva (či prášku do perníku)
1/2 lžičky soli


Postup:
Ve větší míse dobře prošlehejte olej s cukrem. Přidejte mléko a melasu a opět prošlehejte, dokud se všechny tekutiny nespojí. V jiné míse smíchejte všechny suché ingredience a poté je prosejte do mísy s olejem a mlékem. Těsto promíchejte vařečkou v míse, poté přendejte na vál, prodělávejte a dle potřeby zapracovávejte další mouku, dokud nemáte pěkné pevné těsto, které téměř nelepí. Těsto rozplácněte, zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně hodinu, maximálně 3 dny v chladu. Když jste připravení péct, vyndejte těsto z lednice a nechte ho chvíli stát při pokojové teplotě. Troubu předehřejte na 180°C a plech vyložte pečícím papírem. Těsto rozdělte na půl a na dobře pomoučněné ploše vyválejte první půlku asi na 4 mm silnou placku. Vykrajujte veselé vánoční tvarečky, juchajda (ehm)... Když je plech plný, dejte ho do předehřáté trouby a pečte 8 minut (pokud máte perníčky opravdu velké, můžete péct o trochu déle - 9 až 10 minut ale pozor, čím déle pečete, tím déle budou perníčky tvrdší). Vyndejte z trouby a nechte ještě pár minut na plechu, poté přendejte na mřížku a nechte plně vychladnout. Zdobte polevou z moučkového cukru a citrónové šťávy, příp. jako na obrázku potahovací hmotou (marcipánem).

 

V
PŘIDEJ KOMENTÁŘ